Aggódnak a horgászok a Kurcáért

Kurca vize napjainkban.Tisztelt Horgásztársaim! Itt a szeptember, igaz a hónap elsõ napjai nyári hõséget hoztak, de ma már érezhettük a hûvös éjszakákon és változékony nappali idõjáráson, hogy tagadhatatlanul itt az õsz. És ha már itt az õsz, lassan jönnek a haltelepítések. Elõre láthatólag az elsõ 10 mázsa III. nyaras pontyot szeptember 28. és október 2. között telepítjük az alsó Kurcába. Hamarosan meg lesz a pontos dátum, és tájékoztatunk benneteket a telepítésrõl.

Szeptember 25 – 26-án kerül sor a sportközpont által megrendezendõ VI. Szentesi Nagy Sportágválasztóra, ahol elsõ alkalommal várja egyesületünk a horgászat után érdeklõdõ gyerekeket és felnõtteket. Standunk csak 25-én lesz kinn, azaz pénteken. Itt tájékoztatást adunk egyesületünk életérõl, feladatairól, és persze arról is, hogy hogyan lehetünk horgászok, akár versenyhorgászok is. Várunk mindenkit szeretettel!
Gondolom mindenkinek feltûnt az alsó kurcai szakaszon, de leginkább a városi részt érinti, hogy az elmúlt évekhez képest mennyivel nagyobb mennyiségû vízinövény van. Ez részben jó, mivel búvó, és szaporodó helyet biztosít az itt élõ halaknak. Ez addig jó, míg kezelhetõ, mert én emlékszem olyan idõszakra, amikor nagyon be se lehetett dobni, úgy beállt a Kurca hínárral, sulyommal, rucaörömmel és békalencsével. Amikor ez a sok vízinövény túlzottan elszaporodik, az nem jó. A mostani helyzet szép, és elegendõ. Az ok az, hogy a két évvel ezelõtti halpusztulás az alsó szakaszról kipusztította az amurállomány nagy részét.

Sokasodó vízinövényzet.

Ezt azért írtam le, mert sokan kérdezik, hogy mi történt, miért van ilyen sok vízinövény. Az amur növényevõ, nagyrészt nyári idõszakban képes elfogyasztani legalább annyi táplálékot, mint saját súlya. Tavasszal viszont vízinövények gyenge hajtásait eszi, amik utána nem nõnek meg. Reméljük ez a helyzet így marad, és nem szaporodik túlzottan el ez a sok szép vízinövény.
Halõreink folyamatosan végzik munkájukat, sok esetben rendõreink segítségével.
Vizeink állapota kielégítõ, oxigén háztartása is elfogadható. A víz hõmérséklete sokat esett, köszönhetõ ez a hûvös éjszakáknak.
Ezzel zárnám írásomat, mindenkinek jó fogást, és hozzá jó egészséget kívánok!
Horgásztársi üdvözlettel:
Kalamusz Endre

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.