Máténak a tenisz eszköz lett a továbbtanuláshoz – Két szakot végez Amerikában

A teniszező Virág Máté.A szentesi Virág Máté (képen) tenisz sikereire még emlékezhetünk. A négyszeres páros Magyar Bajnok, egyéni bronzérmes (L18), korosztályos válogatott teniszezõ a hazai top 10-ben szerepelt a ranglistán. Mivel egyetemi tanulmányait a Northern Kentucky University-n Amerikában folytatja, s most hosszabb ideig tartózkodott idehaza, megkérdeztük a tanulmányairól, céljairól, s arról, hogy mostani életében milyen szerepet játszik a sport.

Máté szüleitõl örökölte a tenisz szeretetét. Mind nagypapája, Virág István, a sikeres teniszezõ és edzõ, mind édesapja kiváló eredményeket értek el a sportágban. Már 3 évesen Máté is a pályán ütögetett, szinte nagyobb volt az ütõ, mint õ.
– Hogyan viszonyultál más sportokhoz még idehaza?
– Hobbi szinten szerettem focizni a többiekkel az iskolában. 14 éves koromban a sportsérülésem után úsznom kellett, s hogy erõsödjek, vízilabdáztam is egy darabig, azonban soha sem fordult meg a fejemben, hogy a teniszt más versenysportra váltsam fel – mondta.
– Mi motivált abban, hogy Amerikában folytasd a tanulmányaidat?
– Sok teniszezõ folytatja külföldön a tanulmányait, mivel idehaza nagyon nehéz összeegyeztetni a versenysportot a tanulással. Kint a heti húsz óra edzés biztosított, nem megy a tanulás rovására. Voltaképpen eszköz volt számomra a tenisz, hogy ösztöndíjjal tudjam folytatni kint a tanulmányaimat.
– Hogyan képzeljük el, hol és milyen körülmények között éled a mindennapjaidat?
– Kentucky és Ohio állam határán található az egyetemi városka, High-land Heights, ahol kollégiumban lakom. Ezen az egyetemen 16 ezer diák tanul a világ minden részérõl, közülük közel 5 ezer az ottani állandó lakos. Ennek az egyetemi városkának az a nagy elõnye, hogy minden együtt van, a kollégium, az oktatási központok, ebédlõ, könyvtár, sportlétesítmények. Sétálva mindegyiket el lehet érni.
Két szakot végzel egyszerre, melyek ezek?
– Az egyik a gazdasági informatika, amely üzleti szemléletû, a másik a gyakorlati elvû programtervezés. A két szak miatt 5 év az alapképzésem, ami után 1 év munka, majd a 2 éves mesterképzés következik. Eddig a 2 év alapképzést teljesítettem eredményesen.
Máté elmondta, hogy a mesterképzést követõ gyakorlati év után, 9 év egyetemi képzéssel a háta mögött Amerikában szeretné megtalálni álmai munkáját. Erre jó esélye is lehet. Az egyetemi bajnokságokon mind a csapatát erõsítve, mind egyéniben remek eredményeket ér el a teniszben is. A kiváló tanuló és sportoló idén már az elit csapatot erõsíti. Szabadidejének – amibõl nincs sok – jelentõs részét ugyancsak sportolással, kosárlabdázással, golfozással, úszással tölti a barátaival, esetleg egyszer-egyszer megnéznek a moziban egy jó filmet.
Ilyen egy szentesi fiú élete a messzi Amerikában.                                     

(dt.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.