Társadalombiztosítás 2015

Kánvási KatalinA Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT. ügyvezetõje, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó- és járulékszakértõ
rovata.

Kardinális változtatások nem voltak az idei jogszabályban (eddig), de néhány témát azért kiemelek, amelyek érintik az olvasók többségét.

– Családi kedvezmény: eddig csak a munkáltató volt köteles a munkabér kiszámítása során a jelzett kedvezmény megadására. Január 1-tõl viszont már a kifizetõ is köteles erre (pl. ha valaki megbízási szerzõdéssel dolgozik).
– Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 6.930 Ft. Többen kérdezték, mi a teendõ, ha eddig magam után fizettem és elmentem dolgozni? A válasz az, hogy semmit nem kell tenni. A NAV rendszerén belül a foglalkoztatói bejelentéssel egyidejûleg törlik a havi fizetési kötelezettséget.
– Anyasági ellátásról visszatérõk kedvezménye:  részmunkaidõ esetén nem kell a kedvezményalap havi 100 e. Ft-os értékhatárát idõarányosan csökkenteni. Sokszor kérdezik, hogy ez a kedvezmény kinek jár:  a dolgozónak?  A kedvezményt a munkáltató veheti igénybe a munkahelyvédelmi akcióterv keretében. A kormány célja az, hogy minél többen visszatérjenek a munkaerõpiacra és ezzel az intézkedéssel a munkáltatókat segíti  – sikeresen, mert ennek hatására megnövekedett azon munkavállalók foglalkoztatása, akik után szociális hozzájárulási adó kedvezmény vehetõ igénybe.
– Kivételes nyugdíjemelést kérhet az,  akinek a havi nyugdíja és egyéb ellátása nem haladja meg a 75 e. Ft-ot és az emelést az élethelyzete indokolja (pl. magas gyógyszer költségek), valamint nincs eltartó rokonsága. Itt hívom fel (ismételten) a figyelmet az Alkotmányban foglaltakra, mely szerint minden nagykorú gyermek köteles a szülõjérõl gondoskodni. A hatályos Alkotmány szerint nyugdíj csak a befizetett járulék mértékéig jár, ami a dolgozóktól levont 10%. Ez nagyon kevés lesz majd a nyugdíjra, hiszen a munkáltatók által befizetett szociális hozzájárulást már régen nem “járulék”-nak hívják, ezért nem jár semmi. Itt hívom fel (ismételten) a figyelmet az öngondoskodásra!
– Táppénzalap-számítás: a táppénzjogosultság kezdõ napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért jövedelem lesz a számítás alapja. A táppénz mértéke változatlan: a figyelembe vehetõ jövedelem naptári napi átlagának 60 %-a.

Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma, amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem, juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre: katalin2012@invitel.hu, vagy kérje telefonon: 06/20/985-1707.   (x.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.