A lakossági fogadónapok tapasztalatai – Kisállat temetőt létesítenének

Szirbik Imre korábbi felvételünkön.Minden hónapban egyszer tartanak fogadónapot a város vezetõi. Legutóbb január 15-én kereshették fel a lakosok Szirbik Imre polgármestert és Dr. Demeter Attila alpolgármestert a hivatalban. Arról érdeklõdtünk, mi foglalkoztatja leginkább a lakosokat az év záró és új év kezdõ hónapokban.

Szirbik Imre délelõtti fogadóóráin tizenkét fõ jelent meg, közülük többen felvilágosítást kértek õket érintõ ügyekben. Döntõen szociális jellegû kéréssel fordulnak a lakosok a város elsõ emberéhez, de ez úttal olyanok is akadtak, akik bírósági ügyeikben keresve igazukat, gondolták azt, hogy az önkormányzat segítségükre lehet. A szociális helyzetbõl adódó kérések leginkább anyagi jellegûek, ezúttal azonban élelmiszer utalvány iránt is érdeklõdtek.
A másik jelentõs terület, sorolta Szirbik Imre, a lakhatással kapcsolatos problémák köre. Ketten is érkeztek olyan szándékkal, hogy saját lakásukat ajánlották fel az önkormányzatnak megvételre. Ilyen, azonnali döntésre a polgármesternek nincsen felhatalmazása, a város költségvetése sem enged sok mozgásteret.
A fogadóórán a helyi és térségi horgászok is megjelentek, felkérték az önkormányzatot, hogy a Tisza menti horgász egyesületek összefogásával alakuló Tisza-foki ártéri gazdálkodást megszervezõ új egyesület megalakulásában mûködjön közre.

* * *
Dr Demeter AttilaAz alpolgármesteri fogadóórák ezúttal is délután voltak. Dr. Demeter Attila alpolgármester is arról számolt be, hogy nagyon sokféle igénnyel keresték fel a lakosok. Többen azt kifogásolták, hogy a rendkívül csapadékos idõjárás miatt miért nem rendelték el azonnal a megfelelõ védekezési fokozatot. Az önkormányzatnak kiváló az együttmûködése mind a katasztrófavédelemmel, mind a vízügyi szervekkel, azonban a jogszabályi változások ma a komplex védekezésrõl szólnak. Ehhez az állami források is szûkösek. Elmondta, hogy az önkormányzat gazdasági társaságai önerõbõl az Iskola dûlõ, a Sós dûlõ, a Nagymágocsi, de a Csongrádi út mellett is igyekeztek orvosolni a kialakult belvíz problémákat.
Mind a pénzbeni, mind a természetbeni szociális juttatások iránti kérelmek témái az alpolgármesteri fogadóóráknak is. Amikor az igény jogossága megállapítható, nincs akadálya a segítségnek, ám ha valaki szándékosan nem mûködik együtt az önkormányzattal felhalmozódó adóssága rendezésében, nincs mit tenni.
Dr. Demeter Attila arról is beszámolt, hogy munkahely ajánlásában is segítségét kérték, míg más munkavállalók pedig távolabbról a városba utazásukhoz kerestek megoldást. Az önkormányzat munka közvetítést nem tud végezni, és nem tudja felvállalni az egyedi, személyes utazási igények megoldását sem.
Érkezett kifogás  illegális hulladéklerakás ügyében és a kíméletlen fagallyazások miatt is. Egy vállalkozás pedig kis házi kedvencek temetõje létesítéséhez szeretne földterületet igényelni az önkormányzattól. Ez utóbbi a megfelelõ feltételek teljesülése után képviselõ-testületi döntést is igényel.
Az alpolgármester úr elmondta, minden esetben feljegyzést készít a beérkezett panaszokról, felvetésekrõl, a további ügyintézést igénylõk dossziét kapnak és végigjárják a szükséges hivatali utakat.
A legközelebbi fogadónap február közepén lesz.                     

 – dite –

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.