Renoválni kell a “Gólyás házat”

Gólyafészek.A Petõfi utca legrégibb épülete, a kéményén állandóan fészkelõ gólya párról “Gólyás háznak” nevezett épület 1850-ben épült. A hosszú éveken át elárvultan pusztuló épületet 2006-ban az önkormányzat, Újszentessel közös pályázat keretében újjáépíttette. A klasszicista épület 1968 óta mûemlék.

Most azonban a tetõszerkezete megerõsítésre, a tornáca helyreállításra szorul. A pénteki testületi-ülésre készült elõterjesztésbõl látjuk, hogy az elmúlt évek alatt a 13,35 méter fesztávú fedélszék megmozdult és elkezdett szétcsúszni. A tornác párkánya és az azt tartó oszlopfejek roncsolódtak. Az önkormányzat Pintér Ferenc statikus mérnökkel statikai tervet készíttetett, amely pontos leírást tartalmaz az elvégzendõ munkákról.
Az önkormányzatnak most lehetõsége van arra, hogy a munkák elvégeztetése érdekében pályázatot nyújtson be az NKA-hoz, a bekerülés, számítások szerint több mint 15 millió forintos költségének fele részére. Így önrészként az összeg másik fele részét kellene biztosítania, és ez által az épület tetõszerkezetének további állagromlását meg lehetne akadályozni.  A december elsejéig beadandó pályázat, eredményes elbírálás esetén 2016 végéig nyújtana lehetõséget a munkák elvégzésére.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.