Maácz Lászlóra emlékeztek – Két nap a népzene jegyében

Egri táncosok a Kurca partján.Maácz László Emléknapokra került sor Szentesen október 10-11-én a Zöldág Hagyományőrző Szakkör kezdeményezésére, vezetője – Hankó Györgyné néptánc pedagógus szakkörvezető – főszervezésében a Szentesi Művelődési Központ, a Szentesi Vendégszeretet Egyesület, Szentes Város Önkormányzata, a Magyar Állami Népi Együttes, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal valamint sok magánszemély segítő támogatásával, a Szentesi Művelődési és Ifjúsági Ház pódium ill. előadó termében, gyönyörű környezetben.

 A Maácz László Emléknapok megrendezésének kettős célja volt. Megemlékezni Maácz Lászlóról (Endrőd 1929. október 30. – Budapest 1998. április 17.) az 1946-1948-ig a Táncsics Mihály Népi Kollégium és a Horváth Mihály Gimnázium lakójáról / diákjáról majd a magyar néptánc gyűjtések és közlések egyik kiemelkedő alakjáról, születése közelgő 85. évfordulója alkalmából.

A tisztelgésre és a koszorúzásra október 10-én pénteken 17.30-tól Szentesen az egykori kollégium falán elhelyezett emléktáblánál került sor, a Kiss Bálint u. 3. számú épületnél. A félszáznyi résztvevő bevezetőként Domokos Márton (HMG 3. évf. irodalmi-drámai tagozat) felolvasásában a Dr. Fenyvesi István szerkesztésében megjelent A SZENTESI TÁNCSICS MIHÁLY NÉPI KOLLÉGIUM TÖRTÉNETÉHEZ (1946-1949) című kötet 94. oldaláról olvasott fel rövid részletet:

„A kenyér majdnem minden, de mégsem teljesen. Szorult helyzetünket látva a gimnázium vezetői beajánlották személyiségemet a frissen alakuló Táncsics Mihály Népi kollégiumba. Ezzel átléptem a nyomor kollektív formájába.”

A felvétel a koszorúzás előtt készült a Kiss Bálint utcában.

Ezt követően Oltyán Lajos nyugalmazott iskolaigazgató, Szentes Város Képviselőtestülete Művelődési, Oktatási és Sport Bizottsága volt elnöke méltatta az egykori szentesi kiváló diák – Maácz László –„népművelői” tevékenységét diáktársai körében a közös éneklések és táncolások, a kórus, a néptánc és a színjátszó együttesek vezetése terén. Így összegezte ezeket 1981-ben Maácz László: „Mindez együtt lett osztályrészem, még nagyon kicsit hozzáértőként, inkább botcsinálta doktor módjára.” (Dr. Fenyvesi István szerkesztésében megjelent A SZENTESI TÁNCSICS MIHÁLY NÉPI KOLLÉGIUM TÖRTÉNETÉHEZ (1946-1949) című kötet 96. oldal.)

Megható volt látni, hogy Maácz László jelenlevő egykori kollégái közül – Kővágó Zsuzsanna tánctörténész – egy eddig rejtve tartott, kék virággal díszített tenyérnyi koszorút helyezett el a szentesi mellett Laci tiszteletére.  A koszorúzáson a Magyar Állami Népi Együttes 10 tagú küldöttségéből délalföldi népviseletben volt két táncospár. Egyikük, Gulyás Norbert, a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes egykori táncos növendéke.

Gyönyörű viseletben érkeztek a népi együttes táncosai.

A Szentesi Művelődési és Ifjúsági Ház pódiumtermében került ezután sor a Maácz László Emlékülés megnyitására népes érdeklődők jelenlétében. Móra József köszöntötte a megjelenteket és idézte fel a régmúlt és a jelen Maácz László szentesi időszakával majd tánckutatói munkásságával kapcsolatos aktuális tanulságokat. A továbbiakban Ifj. Maácz László gimnáziumi tanár idézte fel édesapja emlékét meghatottan. Megköszönte ezt a megemlékezést és meglepődve tapasztalta, hogy olyan ismereteket is hallott apjával ill. az általa nem ismert apai nagymamájával (matematika szakos tanárnő) kapcsolatban, amelyekről eddig nem hallott.

Az emlékülés ezután Dr. Fügedi János a Magyar Táncművészeti Főiskola egyetemi docense, a tánclejegyzés (kinetográfia) szakavatott mestere, néptánc kutató sokat mondó bejelentésével folytatódott. Hamarosan befejezik a Maácz László emlékére készülő, lehetőleg vele kapcsolatban mindenre kiterjedő kötet összeállítását. Terveik szerint mostanra már el kellett volna vele készülniük.

Ifj. Maácz László, Dr. Fügedi János  - mögöttük Mészáros Júlia, Dr. Kása Imre, Dr. Magyar Jánosné a közönség soraiban.

Serfőző Sándor, a Magyar Állami Népi Együttes nyugalmazott igazgatója azzal kezdte mondandóját, hogy Maácz László több évtizedes ténykedése hiányában hamarosan itt a keskeny színpadon nem táncolhatnának a MÁNE táncosai. A Táncművészet 1990/11. számának 17. oldaláról idézte fel azt az abszurd helyzetet, hogy az 1950-be megalakított és folyamatosan nagy sikerrel működő Állami Népi Együttest a Művelődési Közlöny 1990. aug. 30-i száma szerint a Művelődési és Közoktatási Minisztérium 18821/1990 rendelkezési számmal megalapította! … Végül Maácz László közbenjárására (is) az abszurd helyzet hamarosan „korrigálásra” került.

Ezért aztán az emlékülés a MÁNE táncosai dél-alföldi táncaival folytatódhatott 3 tagú vonós zenekaruk és Balla Tibor tekerőmuzsikálása kíséretében.

 Dr. Felföldi László az emlékülésen.

Dr. Felföldi László néprajzkutató, a MTA Zenetudományi Intézete osztályvezetője, számos hazai és külföldi néprajzi, tánc- és zenetudományi szervezet / társaság tagja vállalta, hogy diaképes előadásban ismerteti Maácz Lászlónak a tánccal kapcsolatos sokrétű szakmai munkásságát. A legnagyobb néptánc kutatók és tánckritikusok között a helye a publikációk és a kitűnően ellátott minisztériumi ill. szerkesztői feladatai tekintetében is.

Börcsök Bálint, Márta Renátó (HMG) és Hankó Györgyné

Ifj. Maácz László beszéde.

Debreczeni Kiss Helga - Szentes - népzenei megnyitója.

A második korcsoportban bemutatkozó táncosok Szegedről érkeztek.

Jász Kende András - Szentes, Zöldág HSZ népmesét mond.

Az első kocsoportos kis táncosok Egerből érkeztek.

 

Vágvölgyi Tímea  - Szentes, Zöldág HSZ - népmesét adott elő.

Fotók: Ráfi Dénes és Német Zsóka

Egy hozzászólás “Maácz Lászlóra emlékeztek – Két nap a népzene jegyében” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    A Maácz László Emlékverseny (a III. Cuháré Szóló Folk Fesztivál) megrendezésére 8-16 évesek részére október 11-én szombaton 9 órától a Szentesi Művelődési és Ifjúsági Ház pódium és előadó termeiben került sor.
    A versenyre 46 versenyző nevezett. Népi ének és népzene kategóriákban történt visszalépések után végül is a zsűri előtt 41 résztvevő méretette meg magát. Közülük többen népi ének és népzene, valamint a néptánc kategóriában legényes szóló tánccal ill. páros tánccal is indultak.
    A verseny díjazottjai Deákné Palásti Ágnes nemez munkái felhasználásával készült oklevelet kaptak. Az első helyezettek Nógrády Andor csodaszép grafikáiból is választhattak maguknak 1-1 darabot jutalmul.

    NÉPTÁNC
    I korcsoport:
    Első helyezett: Nagy Gergő / Eger
    Második helyezett Pósa Laura- Gajdán Márk / Hódmezővásárhely
    Harmadik helyezett: Molnár Ágota / Eger

    II. korcsoport
    Első helyezett: Gazsi Ádám / Hódmezővásárhely
    Második helyezett: Molnár Kincső- Csenki Bálint / Hódmezővásárhely
    Harmadik helyezett: Csenki Bálint / Hódmezővásárhely
    Legjobb férfi táncos: Csenki Bálin t/ Hódmezővásárhely

    NÉPMESE
    Első helyezett Jász Kende András / Szentes
    Második helyezett Egri Krisztina / Szilágysomlyó, Románia
    Harmadik helyezett Vágvölgyi Tímea / Szentes

    NÉPI ÉNEK:
    I. korcsoport:
    1. Kréti Patrícia / Eger
    2. Kinyó Kata / Makó
    3. Kovács Villő / Eger, 3. Lakatos Laura, / Szentes, 3. Misku Péter / Szentes

    II. korcsoport:
    1. Pásztor Kata / Makó
    2. Pernes Alíz / Szilágysomlyó, Románia, 2. Kormos Klaudia / Eger

    NÉPZENE
    I. korcsoport:
    1. Szabó Viola / Szilágysomlyó, Románia
    2. Szabó Bence / Szilágysomlyó, Románia

    II. korcs.: 1. Szőke Anna / Szentes

    Oklevél: Szederinda csoport / Szilágysomlyó, Románia

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.