Tepsis hús Tóni módra… – A húsevőkre gondolnak

A lecsókolbász, a kolozsvári vagy a császárszalonna egész évben kelendő.A Brillír Kft. Derekegyházi Vágó- és Húsfeldolgozó Üzeme keddtõl péntekig friss sertés húsáruval látja el a térségben található  hét mintaboltját. Szentesen, a Rákóczi utcában, a Zöldségpiac mellett a hét öt napján Szûcs Antal (képen) hentes, üzletvezetõ szolgálja ki a vásárlókat, immár több mint négy évtizedes tapasztalattal. Arról kérdeztük, a fogyasztói szokások követik-e az évszakok változását?

Rutinosan bánik a bárddal és a késsel, figyelem, ahogy a vevõ gondolatait fürkészi, és máris a mérlegen a sertés legjava. Az elégedett vásárló pontosan azt, és annyit vihet haza, amire a leginkább szüksége van.
– Ha éves viszonylatban nézzük, mely termékek vezetik a népszerûségi listát?
– A lecsókolbászunk, a kolozsvári vagy a császárszalonna egész évben kelendõ. Keresett a disznósajtunk és a pörc is, valamint az igazi ínyencségnek számító angolszalonna – sorolta. 
 
– Mi a titka, hogy éppen ezeket a készárukat fogyasztják szívesen a vásárlók?
– A remek, házias fûszerezés mellett fontos szempont, hogy a vágóhidunkon nem használunk adalékanyagokat, így a termékeink egészség-barátabbak, friss, jó minõségû alapanyagokból készülnek.

Szűcs Antal több mint négy évtizede a szakmában.

– Ha szezonalitásról beszélhetünk, melyek az õsz slágertermékei?
– Most már fellendülõben van a sütni való hurka, kolbász értékesítésünk. Október közepétõl pedig fodros hurkánk is lesz. A tavasz végéig ezek a húsáruk, valamint karácsonyig a füstölt kolbász és szalonna eladásunk kiemelkedõ. Friss töltelékáru minden kedden és csütörtökön érkezik, hogy teljes árukínálattal tudjuk kiszolgálni a hozzánk betérõket.

– Hogyan célszerû nagyobb mennyiségû húsárut rendelni?
– Sertéshúsból tíz kiló  fellett – az elõkészítés miatt – praktikus legalább két nappal korábban leadni a rendeléseket. Birka- és marhahús igény esetén öt napot szoktam javasolni.
Szûcs Antal a fakanalat is szívesen forgatja, ezért most a család kedvenc receptjét osztja meg önökkel:

Tepsis hús Tóni módra

Négy személyre a hozzávaló nyolc szelet csont nélküli tarja, vagy karaj, amelyet az elõzõ napon sós, borsos ízesítés után, vékonyan mustárral bekenve, pácol, egy éjszakára hûtõbe teszi.
Másnap borsos lisztbe forgatja a hússzeleteket, vajon vékony kérget süt rá. Karikára vágott krumplit a kivajazott tepsi aljára tesz, amire elhelyezi a hússzeleteket. Betakarja vöröshagyma karikákkal és ízlés szerint fokhagymát is szór közé, majd rászórja a maradék burgonyát és megsózza.
Tojással, tejföllel és liszttel habarást készít a krumpli tetejére. 180 C-fokos sütõben kb. 40 percig készre süti és tálalja. Jó étvágyat hozzá!

Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.