Jó tanácsok nyaralás előtt

Felüdülés a szentesi csúszdáról.Újra itt a nyár, a pihenés idõszaka. Szeretnénk felhívni a figyelmet néhány fontos dologra a nyaralás elõtt. A hosszabb idõre üresen hagyott ház meglehetõsen nagy csáberõt jelent a betörõk számára, érdemes tehát ügyelni a biztonságra elutazás elõtt. Százszázalékos biztonság nem létezik, de néhány óvintézkedéssel megnehezíthetjük a betörõk dolgát.

1. Csökkentsük a betörés esélyét, nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthatna a betörõknek a fal megmászásához. A ház körül ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetõség szerint tároljuk beltérben, de mindenképpen zárható helyen.
Gyõzõdjünk meg arról, hogy az ajtókat, ablakokat jól zártuk-e be, ugyanis az utazás elõtti nagy sietségben megeshet, hogy megfeledkezünk róla, figyelmetlenségünkért, pedig nagy árat fizethetünk.
A villanyóra szekrényét zárjuk biztonságosan, hogy a behatoló ne tudja elõre elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást is kiiktatni.
Tartsunk rendet közvetlen környezetünkben és a kertben is. A kerti szerszámok nemcsak vonzzák a tolvajokat, hanem a behatolásnál is felhasználhatóak.
A sûrû növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörõk számára.
2. A lakásban érdemes beszerezni néhány idõzített kapcsolót, amelyekkel szabályozható, hogy melyik lámpa mikor kapcsolódjon be magától a távollét alatt, azt a látszatot keltve, hogy vannak a lakásban.
Ne hagyjunk a lakásban jelentõsebb mennyiségû készpénzt, ékszereket. Illetõleg, biztonságos széfben tároljuk!

Szentesi strand fotó archív dt.

3. Mondjuk le az újságot!
4. Kérjünk meg egy ismerõst vagy egy megbízható szomszédot, hogy rendszeresen ürítse a postaládát, a szemétszállítási napokon a kukát is helyezze ki a ház elé, függetlenül attól, hogy tartalmaz-e valamit, vagy sem, esténként kapcsolja fel a villanyt, és húzza le a rolókat vagy húzza be a függönyöket. Fontos, hogy a megbízott személy tudja a pontos címet, ahol a vakációt töltik, és egy telefonszámot, ahol baj esetén feltétlenül el tudja önöket érni.
5. Ne verjük nagydobra, hogy nyaralni megyünk!
Próbálják minél kevesebb emberrel megosztani, hogy huzamosabb idõre üresen hagyjuk otthonunkat. Kiemelten vonatkozik ez a közösségi oldalak ilyen információval történõ föltöltésére.
6. Védjük a nyílászárókat! Egy lakás legkritikusabb pontja a bejárati ajtó. Az ajtókra rakhatunk pótzárakat, biztosítóláncot, de ezek csakis akkor érnek valamit, ha az ajtó tokszerkezete stabil. Az ablakoknak sem árt az extra védelem. Az alacsonyabban fekvõ ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, betörés-gátló fóliával vagy redõnnyel.
7. Helyezzen ki minden bejárathoz mozgásérzékelõs lámpát, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol, elbizonytalaníthatja a betörõket.
8. Ne hagyjuk a kulcsot a lábtörlõ alatt! Ha azt gondoljuk, hogy a legtöbb „titkos hely” (lábtörlõ alatt, ablakpárkányon, ajtókeret fölött, odvas fa belsejében…) a rablók elõtt is titkos, tévedünk. Egy tapasztalt betörõ számára nem okoz különösebb gondot a kulcs megtalálása. A legszerencsésebb, ha a pótkulcsot a szomszédra vagy egy közeli barátra bízzuk baj esetére.
9. Szerezzünk be riasztót!
Szép élményekkel teli, gondtalan vakációt kívánunk minden kedves Olvasónknak!

Összeállította:
Vidovicsné
Molnár Zsuzsanna

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.