Ingyenes tanulmányút történelemtanároknak – Kimentek a doberdói harctérre…

A Csongrád Megyei Önkormányzat szervezésében a megye történelem-szakos pedagógusai meglátogatták az első világháború nagy hadszíntereit. A tanárok szemügyre vehették a világégés legvéresebb csatáinak helyszíneit, ahol számos Csongrád megyei honvéd áldozta annak idején az életét. Bizonyos csatatereket most először jártak be megyei tanárok, akik immár személyes tapasztalataikat adhatják át a jövő nemzedékeinek.

 

 

 

Október 23-26. között a Csongrád Megyei Közgyűlés által fenntartott középiskolák 28 történelem szakos pedagógusa tanulmányúton vett részt Szlovéniában és Olaszország keleti szegletében. A megyei szervezésben lebonyolított tanulmányút célja az volt, hogy a pedagógusaink a helyszínen ismerkedhessenek meg az Isonzó folyó menti, valamint a Doberdó környéki harcok helyszíneivel, és bejárják azokat a csatatereket, ahol az első világháború éveiben a magyar katonák álltak fegyverben, és vitéz módon harcolva tartották távol Magyarországtól az olasz ármádiát.

 

 

 

Történelem szakos tanáraink Dr. Négyesi Lajosnak, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum osztályvezetőjének, valamint Rózsafi János csatatérkutatónak a vezetésével ismerkedhettek meg az eseményekkel, emlékekkel.

 

A delegáció látogatást tett a kobaridi múzeumban is, amely most fogadott először magyar tanárcsoportot. Tanáraink megtekintették továbbá a Mrzli vrh egykori hadszíntereit is, ahol a Dindorfer Miksa alezredesről elnevezett kavernában az itt harcoló szegedi honvédek kápolnája kapott helyet. A kaverna külső falán magyar nyelven is olvasható emléktábla állít emléket hőseinknek. A tábla aljára elhelyezték a megye koszorúját. Felkeresték a Bovec közelében lévő temetőt, ahol 550 egykori monarchia-beli katona alussza örök álmát.

 

 

 

„Az itt eltöltött két nap hasznosan, eseménydúsan és fárasztóan telt. Közel húsz kilométert gyalogoltunk a sziklás-hegyes terepen. Kísérőink más megvilágításba helyezték a magyar katonát, annak hősiességét”–foglalták össze a látottakat a túra résztvevői.

 

Mi történt Doberdónál és Isonzónál

 

Az első világháború magyar szempontból egyik legjelentősebb hadszínterének az olasz front számított. Olaszország 1915. május 25-én megtámadta az Osztrák-Magyar Monarchiát, és a határ közelébe, az Isonzó-folyó környékére vezényelte hadseregének több mint felét. Az elkövetkező 28 hónapon keresztül 11 offenzívában támadott. Az olasz hadvezetés már a háború második napján elfoglalta a térség központját, Kobaridot. Az olasz „hegyi vadászok” június 16-án elfoglalták a határt jelentő Krn-hegy csúcsát.  Az alacsonyabb bérceken a Sleme hegységtől Mrzli vrh-ig azonban már nem jártak sikerrel, és június első négy napjában jelentős veszteségeket szenvedtek el. A Mrzli-hegyet szegedi és Szeged környéki magyar katonák védték, akik a 46. honvéd gyalogezred 3. zászlóaljának tagjaiként vitézségükkel beírták magukat a magyar hadtörténet legfényesebb lapjainak egyikére.

 

A Doberdó vidékét az olaszok Zona Sacra-ként tisztelik, az itt elszenvedett elképesztő véráldozat tiszteletének jeleként. A helyszínen a 90 esztendővel ezelőtti harcok számos emléke megtalálható. Mind az olasz, mind az osztrák-magyar hadsereg által a sziklába vájt kavernák, és az azóta befüvesedett lövészárkok az állóháború tipikus ismertető jegyei.

  

Varga Márta

szóvivő

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.