Tavaszi egyveleg

Katalin Team logója.A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT. ügyvezetõje, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó- és járulékszakértõ
rovata

Cikkemben  néhány sokakat érintõ kérdésre próbálom megadni a választ.
On-line pénztárgép: újabb határidõ módosítás történt (már számolni sem tudom, hanyadik…). Nincs forgalmazható gép legyártva az engedély hiánya miatt. A bekötésre a legújabb határidõ április  30. Január közepén azért kellett újra visszavonni a Samsung gépek engedélyét, mert a pénztárgép szalagra egy Micimackó figurát nyomtatott ki a gép…
Civilek: figyeljenek arra, hogy aki közhasznú, annak alapító okirat módosítás szükséges, ha a jövõben is közhasznú szeretne maradni. Ennek dátuma: 2014. március 15.     A közhasznúság több feltételhez van kötve, ami azt jelenti, hogy a szervezetnek megfelelõ erõforrásokkal kell rendelkeznie. Az elõzõ két lezárt üzleti év vonatkozásában legalább egy teljesül az alábbi feltételek közül:
a./ az átlagos éves árbevétele meghaladja az egymillió forintot, vagy
b./ a két év egybeszámított adózott eredménye nem negatív, vagy
c./ a személyi jellegû ráfordításai – a vezetõ tisztségviselõk juttatásainak figyelembe vétele nélkül – elérik az összes ráfordítás egynegyedét.

 – Gyakran találkozom azzal a kérdéssel, hogy nekem vajon kell SZJA bevallást tennem, ha
a./ mezõgazdasági õstermelõ vagyok és a bevételem nem éri el az évi 600 e. Ft-ot, illetve máshonnan nincs jövedelmem. Válasz: nem kell bevallást beadnia.
b./ Csak egyszerûsített foglalkoztatott voltam 2013-ban és máshonnan nem keletkezett jövedelmem. Válasz: amennyiben a napibér nem haladta meg a 4.510 Ft-ot, nem kell bevallást beadnia.
c./ Ingatlant értékesítettem, de nem keletkezett belõle jövedelmem. Válasz: nem kell adóbevallást benyújtania.
d./ Csak nyugdíjam volt 2013-ban. Válasz: nem kell adóbevallást készítenie.
– Március 01-tõl az érintetteknek négy nyelven kell kifüggeszteniük A/4-es nagyságban a „Tilos a dohányzás” és a „Dohányzásra kijelölt hely” szöveget.
– Március 15-tõl változik a Polgári Törvénykönyv. Azok a társaságok, akiknek nincs meg a 3.000.000 Ft törzstõkéjük, figyeljenek oda erre a változásra. A legközelebbi olyan módosítás során, amely cégbírósági bejegyzést kíván, a törzstõke felemelést meg kell tenniük. Bizonyos esetekben van 1-2 év határidõ kitolás, ameddig legkésõbb ezt a változtatást át kell vezettetniük a  Cégbíróságon. Ezentúl korlátlan felelõssége lesz az ügyvezetõnek a társaság mûködéséért. Ez azt jelenti, hogy saját vagyonával is felel a tartozásokért, kötelezettségekért.

Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma, amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem, juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre: katalin2012@invitel.hu, vagy kérje telefonon: 06/20/985-17-07. 
(x.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.