Sport és pszichológia

Illusztráció.Sok esetben hallhattuk már, hogy egy-egy kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportoló mögött az edzőn kívül a pszichológus is ott áll. A sportolók nem csak testileg, hanem mentálisan is felkészülnek a versenyekre. A lelki, mentális felkészülésben a személyes vagy épp a csapat pszichológusa segíthet. De miért „jár” pszichológushoz egy sportoló? Mikor forduljon pszichológushoz?

Probléma lehet, hogy a sportoló túlságosan nagy szorongást él át a versenyek előtt, ami akadályozza nem csak a verseny közben, hanem már a megmérettetésre való felkészülés alatt is. Érdemes akkor is segítséget igénybe venni, ha a sportoló azt veszi észre magán, hogy gondjai vannak az edzésen, nehezen koncentrál, lankad a figyelme. Előfordul, hogy valakinek a csapatban való munka megy nehezen, vagy épp az edzővel van konfliktusa, ilyen esetekben pszichológiai segítséggel oldható a konfliktus, segíthető a beilleszkedés. Egy-egy sérülés után a gyorsabb gyógyu-lás, regenerálódás érdekében relaxációs módszert tanulhatnak meg a sportolók. Érdemes akkor is segítséget igénybe venni, amikor különösebb probléma nincs a sportoló életében, mégis szeretne arra különösen figyelni, hogy a maximumot hozza ki magából, amikor konkrét versenyre, megmérettetésre készül; mélyebb önismeretre szeretne szert tenni, illetve ha egyszerűen érdekli, mit kezdhet ő a pszichológiával.
Fontos hangsúlyozni, hogy nem csak az egyén keresheti fel a pszichológust, hanem a csapattagok együtt, közösen is részt vehetnek pszichológiai jellegű felkészítő tréningen.
A sportolással kapcsolatos pszichológiai segítséget azonban nem csak az adott sportágat versenyszerűen űző sportoló veheti igénybe. A hobbi szinten, kedvtelésből sportolók is – legyen az akár extrém sportágat választó személy – hasznot formálhatnak a pszichológia nyújtotta lehetőségekből. Léteznek olyan pszichológiai technikák, amelyeket már a kisgyerekek is jól használhatnak saját teljesítményük fokozása céljából, saját maguk segítésére.
Ha további kérdése van, keressen az alábbi elérhetőségeken:
Bugyi Katalin
20/246-46-53
Nagy Ferenc u. 3.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.