Szolgálat a kultúra üzenetével

Veres-Ravai Réka a kiállított tárgyakkal.Nemcsak az Evangélikus templom környéke újult meg, a templom belsejében is szemmel láthatóak a változások. A Szentesi Evangélikus Egyházközség új lelkésze két gyermek anyukája, és a szolgálat, a másokon segítés szép feladatát Erdélybõl hozta magával. Tervei középpontjában a fiatalok állnak.

– Amikor két éve Szentesre kerültem, püspök úr azzal bíztatott, hogy ide költözve nagyobb lehetõségeim lesznek, és így is történt. Hittanos gyerekeket oktatok az egyházi iskolákban és a Deák Ferenc Általános Iskolában. Emellett célom, hogy kis közösségünket mindinkább újraépítsem, bõvítsem – válaszolt Veres-Ravai Réka evangélikus lelkész asszony, amikor céljairól kérdeztem.
– A gyülekezet az ünnepkörök idején jön össze leginkább?
– Igen, de akkor is többen eljönnek, ha konkrét programot szervezünk számukra. Igyekszem meg is találni azokat, akik nálunk lettek megkeresztelve, hogy felvegyük a kapcsolatot és meghívjuk a gyülekezetbe.
– Megszépült a templom belseje, hogyan sikerült ezt megoldani?
– A gyülekezet építéséhez kellett a belsõ tér, így merült fel az orgona karzat alatti rész átalakításának ötlete, ami egy német missziós segélyszervezet segítségével 10 ezer euróból valósulhatott meg. Az önkormányzat azzal segített bennünket, hogy bevezettette a vizet és a csatornát, így kiszolgáló helyiségeket is építhettünk. Ezután elkezdtünk adományokat gyûjteni a berendezési tárgyakra.
– Mi mindenre van szükségük jelenleg?
– Mivel a templomunk téli fûtése nem megoldott, az istentiszteleteket a felújított részben tartanánk. Ehhez székeket kell vásárolnunk. Fontos, hogy egységes, az épület funkciójához, jellegéhez igazodó berendezési tárgyakat szerezzünk be, ezért pénzadományokra volna továbbra is szükségünk.
– Milyen további tervek munkálnak önben?
– A gyülekezet késõbbi tagjait már a gyermekek között szeretném megtalálni. Tapasztalom, hogy igen kevesen vannak megkeresztelve, ezért tennem kellett valamit. Csatlakozni szeretnénk õsztõl a Vasárnapi Iskola Szövetséghez. Tevékenységük az istentiszteletekre építve külön foglalkozásokra irányul, várhatóan eszközökkel, tananyagokkal tudnak majd minket segíteni.

– Július 20-ig még láthatók Kiss Gabriella nemez munkái itt a bejárat két oldalán. Mi az elõzménye ennek a kezdeményezésnek?
– Már rendeztünk kiállítást vallási tárgyú gobelinekbõl, így jó kapcsolat alakult ki a helyi Díszítõmûvész kör tagjaival. Tervem olyan fiatal tehetségeknek megadni a bemutatkozás lehetõségét, akik ismertségre, biztatásra szorulnak, itt bemutatkozhassanak. Tehetséges rajzolók munkáiból tervezem a következõ kiállítást.
– Milyen további programokra számíthatnak még a gyülekezet tagjai és az érdeklõdõk?
– Augusztus 10-én a Szentesi Körséta keretében a Szentesi Vendégszeretet Egyesület látogat el hozzánk. Tóth Jánosné Klárika tanárnõ mesél majd az érdeklõdõknek a templomról, az egyházközségrõl, az oltárról, amelyet Hegedûs László festõmûvész készített. Szeptemberben részt veszünk a Szakrális Mûvészetek Hete programsorozatban. Jövõre pedig a Múzeumok Éjszakájához toronylátogatással és meditációs programmal szeretnénk csatlakozni, de elõtte még adventi kiállításunk is lesz.
– Lelkész Asszony! Eredményes szolgálatot kívánok!
–  dite –

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.