Áció, Káció… Vakáció!

Vakáció!A nyárelõ, arvisurák elnevezése szerint Napisten hava a gyerekeknek az iskolai szünetet, a nyár kezdetét jelenti. S valóban a meteorológiai nyár kezdete  június 1., bár az idõjárás megviccelhet bennünket olykor-olykor. A csillagászati nyár kezdet kicsit késõbb van, június 21-én, amikor a Nap útja leghosszabb az égbolton.

Ez a hónap azonban nemcsak a nyár kezdete, mást is hordoz.
Június elsõ vasárnapja, a pedagógusok ünnepe  1952 óta. Ünnep? Talán régen az volt minden tanító számára, csekély kis jutalom, néhány szál virág kijárt mindenkinek, de napjainkban…? Helybeli, állami megemlékezések, néhány ember kitüntetése és ennyi.
Pedig sok tanító, tanár sokkal többet érdemelne, néhány talán még ennyit sem. Érzésem szerint mindenki életében van egy olyan pedagógus, akire hálával, szeretettel gondolunk, mert adtak nekünk, életre tanítottak, s elhitették velünk, magunknak tanulunk, bár napjainkban a tudás értéke változó.
Június elején kezdõdik a könyvhét, a könyvek az olvasás ünnepe is lehetne. 1927-ben Supka Géza javasolta Miskolcon a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedõk Országos Egyesületének konferenciáján a könyvhét ötletét, ami 1929-ben megvalósult, s azóta  fontos esemény az irodalmat szeretõ, szívesen olvasó emberek körében. Új irodalmi alkotások bemutatása mellett, író és olvasó találkozók színesítik a rendezvényt. Sajnos manapság egyre kevesebb könyvet vásárolnak az emberek, mert… Olvasni azért többet lehetne, ebben sokat segítenek a könyvtárak, ahol kedvünkre válogathatunk a könyvek közül. Én talán maradinak számítok, mert szeretek olvasni. Jó lenne, ha a gyerekek is nemcsak megtanulnának, hanem megszeretnék az olvasást, az így szerzett élmény gazdagítaná személyiségüket, tudástárukat. Nem titok, a könyv jó barát.
A hónap nyolcadik napja, Szent Medárd püspök emléknapja, gyakran említik Merdárdnak, Mer-dádusnak is a szegediek és a környéken élõk. Ehhez a naphoz kapcsolódik egy meteorológiai regula, ha ezen a napon esik, negyven napig esni fog, de ez fordítva is érvényes. A negyven egy bibliai szent szám, talán ezzel magyarázható a kialakult mondában is a szám megjelenése. Egy pajkos, táncoló társaság nem hallgatott a püspök intelmeire, nem fejezte be a mulatozást. Medárd imádsága meghallgattatott, és negyven napos esõ mosta szét a társaságot. A göcsejiek szerint a medárdi esõ zöldíti a füvet, és bõ szõlõtermést ígér, ami a bor gyöngye.
Algyõn, a korosabb asszonyok, ha nem esik, de szükség lenne az esõre, nagy kakast fürdetnek, hogy zápor legyen, így csökkentve a szükséget.
Valóban Medárd püspöknek semmi köze nincs az idõjárási regulához, mégis így ismeri mindenki, s ez napjainkban is foglalkoztat sok embert. Ha hihetünk az elõrejelzésnek és a népi jóslatnak, akkor számíthatunk az esõs idõszakra.

Június 15-én a diákok számára befejezõdik a tanév, s kitör a vakáció. Kevés ilyen közismert latin szó van, mint az iskolai szünetet jelzõ szó. Latin eredetû vacatio, nem jelent sem szünetet, sem boldogságot, sem szabadságot, mint ahogy gondolnánk. A vacatio mentességet, ürességet, hiányt jelent. A magyarban a „vacatio a scholis” értelmében honosodott meg, iskolai szünet jelentéssel, 1787-beli írásban említették elõször így.
Vakáció, a hirtelen fellépõ üresség, az iskola hiánya, vagy szünet a gyerekeknek nagy öröm, a pihenés az önfeledt játék ideje, amit kívánok minden kis és nagy diáknak.
A harmadik hétvége júniusban az apáké, az Egyesült Államokban ünnepelték elõször 1908-ban a nyugat virginiai Fairmont templomban. R. Nixon elnök 1972-ben törvényesítette. Ma már egyre több országban kapnak egy napot az apukák, az anyukák mellett az ünnepek sorában. Megérdemlik õk is, sokat tesznek a családért, a gyerekek nevelésében, életre felkészítésben nagy szerepük van. Magyarországon elõször Miskolcon gondoltak a megünneplésükre, a United Way által indított mozgalommal. Bár szerintem sem az anyák, sem az apák napja nem korlátozódhat az év egy napjára, egy kicsit jobban figyelhetünk máskor is az apukákra.
Kívánom, legyen mindenkinek szép nyara, tudjon egy kicsit pihenni, kikapcsolódni.
füredi zsuzsa  

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.