Toncsi ismét teker – jótékony céllal – Harcban az elemekkel

Útvonal térkép.Ez a túránk sem öncélú lesz, hanem a hosszú út során egy maghatározott alapítványnak fogunk gyûjteni, kilométerenként körülbelül 1-3 Euró adományt, amely korábbi tapasztalataim szerint reális célunknak mondható.

Szeretnénk ezzel olyan gyermekeknek és beteg embereknek segíteni, akik nem tehetik meg, hogy olyan csodálatos helyekre jussanak el, mint mi kerékpárral. Az adományokból összegyûlt pénzeket megjelölt felhasználásra fogjuk átadni. A Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Csecsemõ- és Gyermekosztálya számára gyûjtünk inkubátorra a Dr. Bugyi István Kórházért Alapítványon keresztül.
Utunkkal meg szeretnénk mutatni, hogyan is lehet túlélni zord körülmények között kerékpárral, harcolni az idõjárás viszontagságaival.

Az indulás pillanatai.

Május elsején indultam Szlovákiába. Majd Lengyelország, Litvánia, Lettország, Észtország, aztán hajóval Helsinki lesz az elsõ nagyobb úti cél. Finnországon keresztül, Norvégia, (egészen a Nordkappig) északi sarkkörön túl aztán Svédország, Dánia. Itt csatlakozik a társam együtt a Freöer szigetre, hajózunk, majd második nagyobb úti célként Izland meghódítása következik. Izlandon körülbelül egy hónapot szeretnénk eltölteni, és utána visszatérünk hajóval Dániába, ahonnan a következõ országokon  tervezünk  keresztülkerékpározni: Németország, Csehország, Ausztria, Szlovénia és végül Magyarországra. Az út elõreláthatólag hat hónapot vesz majd igénybe, ez alatt minimum 13.000 kilométert teszünk majd meg.
Baranyi Antal Gábor

 Toncsi jelenleg jól van, a napi jelentéseibõl tudjuk, hogy sikeresen megékezett Szlovákiába, Kürt faluba Kovács Tamás barátjához. Átlagban napi 100-140 kilométert teker, 7-8%-okat emelkedik, amibe még nem rázódott bele. Május 7-én szakadó esõben folytatta útját, majd egy kecskepásztor kertjében táborozott le. Nemsokára Lengyelország következik, makacsul teker Finnország felé.     

  – szerk. –

2 hozzászólás “Toncsi ismét teker – jótékony céllal – Harcban az elemekkel” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    közzé téve: 2013-05-08 20:56:41

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Üdv mindenkinek! Hát, hogy is írjam, a táj ugyan olyan, mint eddig, de lassan gurulok. Brzusnia városban vagyok, nagyon várom a finneket. 115 km, fel és le egész nap, de jól bírom. Remélem holnap lesz internetem. Ma is 34 fok volt. Kérem az oldalam mindenki ossza meg, fontos az inkubátor gép!

    * * *

    közzé téve: 2013-05-10 18:15:35

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Ostroleka városnál vagyok, 29 fok van . Városnézés kezdődik. Mindenkinek üdvözletem!

    * * *

    közzé téve: 2013-05-11 09:43:17

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Sziasztok barátok! Ma magyon jó idő volt, de egyre több a szúnyog erre felé. 140 km után Miastkowo város előtt táborhelyet néztem. Eső nem esik, de az esőnadrágot fel kellett húzni, és a fej szúnyoghálót is. Egyre több a mocsaras, lápos talaj. Itt szeretnek élni a szúnyogok.
    Jó pihenést mindenkinek estére. Remélem nekem is az lesz. Üdv: Toncsi

    * * *

    közzé téve: 2013-05-11 17:32:55

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Ma visszafordultam Magyar felé 🙁
    Megkerestem a zászlómat, 2 km után meg is találtam. És gurulok tovább Finnbe 🙂 Így több km lesz 🙂

    * * *

    közzé téve: 2013-05-11 20:51:19

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Zászló meg van! 140 km jött így össze a mai napra. Az idő teljesen megváltozott, 17 fok, nap sehol, el ment nyaralni délebbre. Ha ilyen idő lenne az egész túrán, nem panaszkodnék. Ja és egész nap szembe szelem volt, 23 km/h sebességnél nem bírtam jobban menni. A szandálra húztam egy zoknit, amit az Usztrunul családtól kaptam szülinapomra. Nagyon szuper, köszönök mindent. És még a térdem is fázott, szerencsére a Berguson túrabolttól kaptam egy nadrágot is. A nagy szél miatt a Columbia sapkám és a rövid ujjú Columbia felsőt is használni kellett, jól elvezeti az izzadtságot. Mikor megállok, nem termelek hőt, ekkor jön a lényeg, a Columbia szél és eső álló kabát, nagyon jó.
    A lényeget majdnem lehagytam, Augustow város előtt vagyok 10 km-re. Holnap Litvánban leszek.

    * * *

    közzé téve: 2013-05-12 20:09:54

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Itt vagyok Litvániában, Kazlu Ruda város mellett.
    Itt nem működik az e-book sajnos, sms-t írok.
    135 km-t tekertem, ma is szembe szél volt. Üdv: Toncsi

    * * *

    közzé téve: 2013-05-13 19:30:43

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Itt vagyok még Litvániában, Panevezys város előtt 5 km-re.

    * * *

    közzé téve: 2013-05-14 19:50:53

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Lettországban vagyok, Kekava városnál, 170 km után. A tegnapi 150 km volt.

    * * *

    közzé téve: 2013-05-16 22:30:42

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Ma 146 km-t tekertem, szembeszél volt. Parnu-Jaagupi után vagyok pár km-re. Holnap Tallin város jön. Üdv: Toncsi

    * * *

    közzé téve: 2013-05-17 22:37:09

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Sziasztok mindenkinek 🙂 Itt vagyok Tallinnban a Viking Line hajónál, 18.00-kor indul és 20.30 érkezik meg Hellsinkibe. Eddig 2368 km-nél vagyok és még az utolsó 20 km a hajóig is szembeszél volt. Minden rendben van:)

  2. Dömsödi Teréz:

    Toncsi – 2013 Europe Bike Tour

    közzé téve: 2013-05-20 11:51:38

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Amit tudni kell Helsinkiről, pár mondattal leírom nektek.
    Ide érkezve, Május 17. napján, 20.30 órakor legurulva a hajóról szép dolgokat láttam. Finnország fővárosa és egyben legnagyobb városa. Az európai kontinens legészakibb fővárosa. Helsinki városát 600 000 ember lakja körülbelül. Finnország déli részén, kelet-nyugati irányban, középen, a Balti-tenger mentén a Finn-öböl partján fekszik. Számos öböl és félsziget tagolja, valamint 315 sziget is található a területén. A város történelme nem túl régi múltra tekinthet vissza, I. Gusztáv svéd király alapította a Vantaa folyó torkolatánál, a rivális hansa város, Tallinn ellensúlyozására.

    * * *

    Toncsi – 2013 Europe Bike Tour

    közzé téve: 2013-05-21 19:32:27

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    A sok pihenés után újra elkezdtem utazni, nagyon jó érzés. Ez a táj fantasztikus. Helsinkitől 117 km-t tekertem, két oldalt az út mentén rengeteg vörös fenyő között. Nagyon szép, csend és nyugalom, Aki ezt olvassa jó lenne ha látná is. Ezt szavakkal nem is tudom leírni. 23 fok volt egész nap. Sairakkala város után táboroztam le, egy csendes tó közelében. Úgy érzem kezdek szerelmes lenni a lenyűgöző tájba. Imádom a vadregényes helyeket! Üdv: Toncsi

    * * *

    közzé téve: 2013-05-23 09:37:30

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    123 km után Tammijarvi városnál táborozom egy patakhoz közel. Egész nap 18 fok, semmi eső, de szembeszél van. Itt már egyre kevesebb az ember, nagy a csend és fenyő illat mindenhol. A fakitermelés nagyon megy itt. Lehet érezni, hogy napról napra egyre hidegebb van.

    * * *

    közzé téve: 2013-05-23 19:24:54

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Ma 107 km-t tekeretem, lassan megyek, mert a táj nagyon szép. Aanekosinal táborozom. Az idő egész nap 23 fok volt, eddig semmi eső, inkább este lesz, be van borulva, de majd meglátjuk mi lesz este. Medve csengő itt van a fejemnél. Lehet hogy a vacsorát, amit készítettem megérzi. Egy medve 50 km-ről kiszagolja, hol van kaja. Egy kis probléma, hogy tegnap valami légy megmarta a jobb lábamat és fel van egy kicsit dagadva térdhajlatnál, calciumot már szedtem, reggelre remélem le húzódik, ha nem akkor várok vele. Aztán szerzek alkoholt, pálinkát vagy valami erősebbet borogatni. Szép lassan haladok északra, van még hátra Nord Kappig pedálozni valóm, de nagyon várom, hogy ott legyek. üdv: Toncsi

    * * *

    közzé téve: 2013-05-24 22:56:13

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Sziasztok!. Amikor leírtam hogy 19 fok van, eltelt kb 1 óra és a hőmérséklet 25 fok lett. A nap elkezdet nyújtózni. 117 km után letáboroztam Oravankyla előtt. Még most is meleg van. Ma kértem egy házikótól vizet, mondták, hogy menjek utánuk az egész lakáson keresztül, furcsa volt, de meglepő, hogy az idegenekkel, hogy viselkednek. Amíg én vízzel felpakoltam, hozott nekem jégkrémet, aranyos volt nagyon.

    Gondoltam ha már ilyen sok fenyőfa van körülötem, akkor használjam ki a túlélési dolgot. Összeszedtem pár száraz fenyőfa ágat és a rajtuk lévő zöld leveleket összeraktam egy zacskóba, jó lesz a hidegebb tájra fenyő teát készíteni. Jó lenne szerezni majd fenyő gyantát is, sok benne a tápanyag és vitamin. A fenyő teában olyan sok c vitamin van, mint 10-20 citromban. Nagyon egészséges. Egy jó tanács, karácsonykor ne dobjátok ki a fenyőfát:)

    * * *

    közzé téve: 2013-05-25 19:26:18

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Ma szép időm volt! 5 fok egész nap, csodalkozom, hogy itt ilyen idő van. Nagyon örülök neki. 107 km-t pedáloztam. Holnap elérem Oulu várost, ami tengerparton van. Szombati nap nem sok autóval talákoztam, az embereket sehol sem találom. Gondolom pihennek, kihasználják a jó időt, én is azt csinalnam ha ilyen helyen élnék.

    Táborhelyem Terskanpera város előtt van, egy nagyon nagy víztározónál. Ma egyenes, hosszú utakon mentem, az útminőség kiváló. Magyarországon mikor csinálnak ilyen jó utakat? Én ezt nem értem… Kovács Tomi Szlovákiai barátom sajnálhatod, hogy nem jöttél utazni. Üdv: Toncsi

    * * *

    közzé téve: 2013-05-26 21:32:09

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Ma ismét szép idő volt és most is 23 fok van. 113 km-t pedáloztam. Tengerparthoz közel vagyok itt táboroztam egy családi háznál egy folyóhoz kb 10 méterre. Haukipudas városnál.
    Ma 3000 km-en túl vagyok.
    Aki ezt olvassa és bízik a teljesítményemben támogassa célom, 1km-t 500ft-al, csak ennyit szeretnék . Üdv:Toncsi

    * * *

    közzé téve: 2013-05-27 21:35:47

    Bővebben: http://haladastitka.hu/

    Tervole város előtt vagyok 16kmre.

    Ma elhagytam a tengerparti szakaszt. Holnap elmegyek, megkeresem a Mikulást Rovaniemi városban. Remélem otthon lesz, nincsen dolga:)

    123 km mai teljesítésem és 26 fok volt sok hátszéllel. Akinek tüzifa kell, itt van rengeteg 🙂

    * * *

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.