Ismét törpefogó verseny a gyérítésért – Új Mazda a horgászoknak

Horgászat_közben.jpgKedves Horgásztársaim! Az idõjárás javulásával az ember kedve is jobb. Aktívabbak, tettre készebbek vagyunk, és tesszük, ill. tettük is a dolgainkat az egyesületi élet területén. Április még a ponty üldözés hava volt, ám a négynapos ünnep végével eljött a tilalom, kissé beszûkült a horgászati lehetõség, bár minden más halra szabad a “pálya”.

Megpróbáltunk változtatni a horgászati lehetõségeken, ám  a tagság a véleménykérésben foglaltakkal nem értett egyet, így minden maradt a megszokott mederben. Pontosan, aki nem tudott róla, az is értse, mirõl van szó: Április közepén közzétettünk egy véleménykérõ lapot a horgászboltokban, és az irodában, kérve a tagság véleményét arról, hogy a ponty tilalmi ideje alatt legyen tilos az amur fogása is a Kurcán. Helyette megkérnénk, és ha megkapnánk a felmentést a Gerecz tóra, akkor ott a tilalmi idõ alatt is lehetne pontyozni. Nagyon kevés ezzel egyetértõ aláírás gyûlt öszsze, így maradt minden a megszokott rendben. S most menjünk sorba a történéseken, idõrendben.
Május 4-én került sor a megyei szövetség által meghirdetett megyei ifjúsági csapatbajnokságra, valamint a megyei Veterán bajnokságra a Kurcán, a versenypályán. Büszkék lehetünk magunkra, hiszen a Marcsó Zoltán, Sulik Dávid, Ujszászi Richárd összetételû ifi csapatunk  megnyerte a bajnokságot, és a Veterán bajnokságot is Dögei Sándor személyében hazai versenyzõ nyerte. A második Rozgonyi Sándor, a harmadik Schreiter Tibor (Szeged) lett. Maguk mögé szorítva még engem is (én lettem az utolsó).

Jó_fogás.jpg 

Az ünnepek után felgyorsultak, és párhuzamosan zajlottak az események. Az év eleje óta keressük az interneten, és minden hirdetési újságot figyelve, mert lecserélnénk az immár “nagylány korú” Lada Nivánkat egy megbízhatóbb és jobban kihasználható terepjáró autóra. Ez most sikerült, köszönet Mucsi Lajosnak és Várdai Bélának, akik két napjukat áldozták arra, hogy a legkedvezõbb áru, és a legjobb állapotú autót tudjuk megvenni. Ez egy Mazda B 2500 típusú jármû, kitûnõ, megkímélt autó. Nagyon sokáig fog minket szolgálni. Öt személy, és egy köbméteres halszállító tartály szállítására alkalmas.
Mucsi Lajos titkárunk lelkesedésének, szervezésének és aktív közremûködésének köszönhetõen jöhetett létre az a nagyszabású vízkivételi akció, ami május 9-én egy nagy teljesítményû bérelt szivattyú telepítésével indult a pankotai tótól délre levõ, bányászatból felhagyott bányagödör kristály tiszta vizének a pankotai tóba átemelésével. Majd onnan az átkötésen keresztül a Zsoldos tavak vizének a felfrissítésével, kb. huszonnyolcezer köbméter víz átemelésével zárult. Ez a vízfrissítés meg is látszik a halak étvágyán, hiszen szépen lehet kárászokat, keszegeket fogni úgy a pankotai tóban, mint a Zsoldosokban.
A közelmúltban 224 kiló kárász került a Gerecz tóba. Az idei telepítések már meghaladták a kétszáz mázsát. Mindig van sajnos szabálytalanság is, ami a fegyelmi bizottság elõtt fog zárulni. Nevezetesen az történt, hogy egyik horgásztársunk odaadta  a botját egy vendégének, akinek semmilyen horgászathoz engedélye nem volt. Ezen túlmenõen volt egy beíratlan amur a szákjában. Azzal védekezett, hogy viszsza akarta engedni a horgászat végén. Ez a magyarázkodás elfogadhatatlan, hiszen a szabály úgy szól, hogy ”a kifogott nemes halat azonnal be kell írni, addig a horgászat nem  folytatható.” Azután mindenkinek szívejoga, hogy mit kezd vele. Hazaviszi vagy visszaengedi. A keszegfélék fogásánál él az a szabály, hogy aki kifogta a halat, annak kell beírnia. Kérem legyenek erre figyelemmel, ne kelljen senkit szankcionálni.

Sámson_István kapásra várva.jpg 

Május 11-én az egyesületünk, és a Kontavill Horgász Szakosztálya rendezésében, mintegy 65 fõ részvételével nagyszabású törpeharcsa-fogó versenyre került sor. Az 57 versenyzõ összesen 72 kiló 20 deka törpét fogott. 1. helyezett Kiss Roland, 2. Szarvas János, 3. Postás László, amit igazán várakozáson aluli eredménynek értékeltünk, ám ilyen a horgász szerencse. Mi mindent megtettünk azért, hogy gyérítsük a nem kívánatos törpe állományt, ám õk ellenérdekeltek voltak ebben. Azért ha belegondolunk, hogy a 72 kiló hal darabszámra kb. 1400 – 1500 db. ivarérett egyedet jelent, és ha csak 100 db. ikrát rak le, és õriz gondosan, akkor ez jövõre százötvenezer újabb kis bosszantót jelent. Javaslom ezt a versenyt megismételni június elején, még a ponty tilalom feloldása elõtt. Igaz, hogy már túl leszünk az ívásuk idején, de jövõre is ugyanígy fognak szaporodni, és amit most kifogunk, az már jövõre nem lesz ennek résztvevõje. Kérem, figyeljék a hirdetést, és kb. egy hónap múlva minél többen vegyünk részt egy hasonló akcióban.
Felhívással fordulok Önökhöz, és kérem, ha tudnak, segítsenek! Május 1-én Szabó János horgásztársunk a Hajnal panzióval szembeni Veker szakaszon horgászott, ám az autóstáskáját az autó mellett felejtette, és azt valaki elvitte. Benne volt az összes személyes irata, és háromszáz forint. Kéri, és én is kérem, hogy aki elvitte, juttassa vissza a más számára használhatatlan okmányokat az igazolványokon megtalálható címre, vagy dobja be az egyesület udvarába.
Segítõ szándékukra számítunk, és elõre is köszönjük. Találkozzunk minél többen a törpefogó versenyen június elején!  
 
 Füsti-M. Lajos elnök
(Fotó: Dömsödi Mihály)

Egy hozzászólás “Ismét törpefogó verseny a gyérítésért – Új Mazda a horgászoknak” bejegyzésre

  1. Névtelen:

    hülyeség

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.