Aktuális változások vállalkozóknak

Katalin Team logója.A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT. ügyvezetője, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó- és járulékszakértő
rovata

Pénztárgépek összeköttetése az adóhatósággal: a 3/2013. (II. 15) NGM rendelet rögzíti az új szabályokat. Május 1-ig kell átállni a vállalkozóknak az új rendszerre. Akinek 2013. 03. 20-a előtt engedélyezték a pénztárgépe üzembe helyezését, az 06. 30-ig használhatja. A pénztárgépek adóhatósággal való összekötését csak az adóhatóság által kijelölt pénztárgépszervizek végezhetik. A jelenleg működő pénztárgépek 80%-át le kell selejtezni – újat kell venni – és csak 20% az, amely kevés átalakítással alkalmas lesz majd az új rendszer használatára. Az új pénztárgépek megvásárlásához – pályázati rendszerben – támogatást nyújt majd az állam. A jelenleg ismert támogatási összeg 20.000,- Ft. Egy vállalkozás csak egy gép vásárlására kérhet majd támogatást. Ha pl. a vállalkozónak öt üzlete van és mindenütt pénztárgép használatára kötelezett, akkor is csak egyre kérheti a támogatást. A többi megvásárlását saját erőből kell megoldania.
Fontos kiemelni, hogy az adatátvitel internet segítségével fog történni. Azok az üzlettulajdonosok, akiknek az üzletében nincs szolgáltató által bekötött internet, már most gondolkodhatnak rajta, hogy az internetkapcsolatot létre kell hozniuk 05. 01-ig, vagy 06. 30-ig. Ha ezt nem teszik meg időben, nem tudják teljesíteni a kötelezettségeiket. Mobil internet használatát nem ajánlom, mert az nagyon drága lenne, ugyanis a pénztárgép bekapcsolásától a kikapcsolásáig az internetnek folyamatosan működnie kell!
Helyi adókról szóló adatbázis: a https://hakka.allamkincstar.gov.hu oldalon bárki számára elérhető az összes magyar település helyi adóit tartalmazó adatbázis. Egyszerűen információhoz lehet jutni az önkormányzatok helyi adóinak mértékéről, az adómentességekről, illetve az egyéb adókedvezményekről.
Munkahelyteremtő pályázatok: február 14-től április 5-ig lehet pályázni. A támogatásokról május 31-ig születik majd döntés. A támogatás gépek, eszközök, berendezések vásárlására használható, amellyel új munkahelyeket teremt a vállalkozás.
Elfogadták az új Polgári Törvénykönyvet: mely a kft-k törzstőkéjének minimális 500.000,- Ft-ról 3.000.000,- Ft-ra történő felemelését írja elő 2014. 03. 15-től. Jelentős változás, minden kft-nek, akinek 3 millió Ft alatt van a törzstőkéje, fel kell készülnie erre:
– vagy felemeli a törzstőkét,
– vagy megszünteti a tevékenységét.

Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma, amelyről szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem, juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre: katalin2012@invitel.hu, vagy kérje telefonon: 06/20/985-17-07.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.