Szirbik változtatna – Képviselői indítvány a kórház és a középiskolák ügyében

A_polgármester_pályázatot és önrészt ígér a kórháznak.jpgA szentesi középiskolák esetében is a makói modell érvényesüljön, terjesztette be indítványát Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésére.

Szirbik, mint a közgyűlés tagja, tartott sajtótájékoztatót tegnap a városházán, és arról beszélt, hogy indítványának a Horváth Mihály Gimnázium önállóságának visszaállítása a lényege. A megyei közgyűlés ebben a tanévben közösen üzemelteti az intézményt a Boros Sámuel szakközépiskolával, ami az iskolák különböző profilja miatt nem bizonyul hosszú távon hatékonynak. Ezt bizonyítja pl., hogy a drámai tagozatra kevesebb diák íratkozott be, mint korábban, – mondta. 
Indítványa szerint ha a gimnázium esetében megszűnne a szakképző iskola státusz, az azt is jelentené, hogy a Boros Sámuel szakközépiskola a Zsoldos – Pollák összevonás harmadik tagjává válna. A változtatások természetesen a jövő tanévtől lépnének életbe, azonban a döntés azért is aktuális, mert a közeljövőben kerül sor az iskola igazgatók kinevezésére.

A rendhagyó sajtótájékoztatón a másik indítvány tartalmát is megismerhettük. Köztudott, hogy a szentesi dr. Bugyi István Kórház hosszú évek óta súlyos adósságspirálban vergődik. Szirbik szerint a megye egyetlen kiemelt kórházát a korábban megbízott, konszolidációért felelős vezetők még inkább visszafejlesztették. Itt is a makói példát említette, ahol a megyei közgyűlés pénzügyi injekciójának köszönhetően ma már a felzárkózás folyamata történik. Oly módon kér a Megyei Közgyűléstől lehetőséget a szentesi kórháznak, hogy a megye – bizonyítva tényleges konszolidációs szándékát – képezzen céltartalékot, és a kórház tartozásának hosszú távú átütemezésével jutassa "levegőhöz" az intézményt. Kerülje egyben a további létszám-, és kiadáscsökkentést.
A polgármester azt is kijelentette, hogy amennyiben a kórház pályázik, az önkormányzat magára vállalja a pályázat elkészítését, és a szükséges önerőt is biztosítja. Persze, nem mellékes, hogy adott esetben a sikeres pályázatnak épp a kórház esetleges köztartozásai szabhatnak gátat.

(kép és szöveg: dt.)

Egy hozzászólás “Szirbik változtatna – Képviselői indítvány a kórház és a középiskolák ügyében” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Szirbik Imre polgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy a megyei közgyűlés a Fidesz–frakció kezdeményezésére levette napirendjéről a kórház ügyét, így a konszolidáció elindításáról még nem is tárgyaltak. Ezt az elutasítást támogatta mindhárom szentesi fideszes képviselő.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.