Disznótoros nap hatodszor Gádoroson

A lendvaiak lázasan dolgoztak tavaly is.jpgHárom fõs csapatok versenyeznek március elsején a hatodik Nemzetközi Disznótoros Napon Gádoroson. Ezen a szombaton, a hagyományokhoz híven felbolydul a falu, hiszen apraja és nagyja reggel hatkor az Általános Iskolába vonul a ceremónia kezdetéhez. 

A megnyitó után a részt vevõ csapatokat összesorsolják, ugyanis két csapat kap egy sertést, amit együtt szúrnak le, majd feldolgozásra minden csapat fél sertést kap. A pörzsölés fatüzeléses pörzsölõvel vagy szalmával történik.
A csapatoknak 15 kg húsból kolbászt kell készíteniük. A hurkához 2 kg rizst kapnak. Ezen felül kell még valamilyen specialitást is készíteniük, ami csak úgy a verseny része, ahogy az asztalok megterítése is. A munkálatok a helyi általános iskola udvarán felállított sátrak alatt folynak.

Díszítő elemek mögött.jpg 

A szabály az, hogy 13 órára minden terméknek a feldíszített asztalon kell lennie, zsûrizésre készen. A csapatok 3-3 kg kolbászt és hurkát megkapnak, s a jó hangulatról, reggelirõl, ebédrõl gondoskodik a szervezõ községi önkormányzat. A zsûri elnöke ezúttal is Benke László mesterszakács lesz.
A Laci bácsi vezette zsûri kiemelt szempontként tekinti a népi, nemzeti hagyományokat, ami nem csak az ízvilágban, de már a hozzáöltözésben és a használt eszközökben is megnyilvánulhat. Az is pontozva lesz, hogyan szúrják le, pörzsölik és tisztítják a játékosok a sertést, szakszerûen bontják-e fel, hogyan kezelik az alapanyagokat. Kiemelt szempont természetesen a higiénia követelményeinek betartása, s persze az elkészített termékek ízletessége, állaga. De pl. a csapattagoknak meg kell saccolniuk a sertés, és annak szalonnája súlyát is, ami ugyancsak pontokat ér.
Lássuk, hogyan lehet részt venni a versenyben? A nevezés díja csapatonként 3000 Ft. A rendezõk az élõ sertést, a pörzsöléshez a szalmát, igény szerint a fatüzeléses pörzsölõt biztosítják. Adnak továbbá üstöt, üstházat, rizst és valódi gádorosi házi pálinkát sertéskörömben kínálva.

Az ostorosi hurkaelőkészítés.jpg 

Minden csapat maga gondoskodik viszont a fûszerezésrõl és a bélrõl, a darálókról, edényekrõl, késekrõl, vágódeszkáról, stb.
Gádoros Község Önkormányzata   szeretettel várja az érdeklõdõket, látogatókat. A versenyrõl a (68) 490-331-es telefonon lehet tájékozódni. (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.