Kinek milyen kihívást tartogat 2013? – Dolgos napok jönnek

Pálmások Szövetsége.A Pálmások Szövetsége néhány tagját arról kérdeztem, mit várnak az újévtõl? Mit tennének másként, mint tavaly és miért? Válaszaik igazán tanulságosak és elõremutatóak.

– Májusig még a 2012-es évvel foglalkozom, hiszen ez az év eleji adóbevallások, beszámolók készítésének ideje – hallhattuk Tímárné Staberecz Teréz adószakértõtõl.
Nem titok, február végéig 22 adónemet érintõen küldenek el bevallásokat a NAV felé. Ebbõl is sejthetõ, a változások tengerében a vállalkozások élete 2013-ban is a talponmara-dásért folytatott küzdelemrõl fog szólni.
Terikétõl megtudtuk azt is, hogy a Kereskedelmi és Iparkamarán belül Könyvelõi klub szervezésébe kezdett, összefogva több könyvelõirodával, hogy a számviteli szakemberek a törvények, állásfoglalások értelmezésében egymást segítve, könnyebben tudjanak tájékozódni. Késõbb közérdekû elõadásokat is terveznek. Azért is fontos ez, mert egyre több felkérést kapnak határon túli cégektõl, EU Közösségen belüli tanácsadás  érdekében.
Azért, hogy mind az induló, mind a már aktív vállalkozások jobban tudjanak élni a lehetõségeikkel, Terike, munkatársaival együtt, továbbképzéseken vesz részt 2013-ban is. Errõl Széchenyi István gondolatai jutottak eszébe: ”Sokat kell tanulnia az embernek ahhoz, hogy megtudhassa, milyen keveset is tud.”

Karikó-Tóth Tibor iskola igazgató– Remélem, hogy ebben az évben az emberek lelkében is elindul egy pozitív változás, s jobban oda tudnak figyelni egymásra! Jó lenne, ha ez az év nem szlogenként, hanem kedvezõ változásaiban a magyar családok éve lehetne – vélekedett Karikó-Tóth Tibor iskolaigazgató.
– Nagyon örülnék annak, ha enyhülne vagy talán meg is szûnhetne a magyar társadalom évtizedes megosztottsága.

– Családom támogatását ezúton is köszönve, a magam területén hozzá kívánok járulni ahhoz, hogy az általam vezetett intézmény (Kiss Bálint Református Ált. Iskola) minden dolgozója és tanulója  büszke lehessen elért eredményeire, elvégzett munkájára. Ennek biztosítására továbbra is olyan iskolai-munkahelyi légkör, szellemiség és szakmai munka fenntartása és továbbfejlesztése a célom az új évben, amely az egymás iránti bizalmon alapul. A civil szférában (filmklub, vegyeskarok, televíziózás) pedig folytatni szeretném az eddigi munkámat. – válaszolta, amikor a legfontosabb célkitûzéseirõl kérdeztem.
Szarvas Pál agrárvállalkozó, cégvezetőA TERRA-COOP cégcsoport képviseletében Szarvas Pál ügyvezetõ azt mondta: “Sajnos, vagy most 2012 után inkább szerencsére, a mezõgazdaságban minden év más, minden év újat hoz a korábbiakhoz képest. Éppen ezért mi most azt várjuk, hogy az idõjárás ne ismételje önmagát, legyen csapadékosabb és kevésbé meleg a 2013-as esztendõ.
Erre az indulást illetõen van is némi esély, hiszen az õsz csapadékosabb volt az elõzõhöz képest, a búza vetéseink lényegesen jobb állapotban vannak, mint az elmúlt év hasonló idõszakában. A repce vetések kissé ritkák ugyan, de jó állapotban vannak, és van rá reményünk, hogy kifagyás nélkül átvészelik a telet – nem úgy mint az elõzõ évben. Tehát mindenképpen jobb növénytermesztési eredményeket várunk 2013-ban” – vázolta, majd így folytatta:

– Gyümölcsösünkben szeretnénk befejezni a hûtõtárolót, a Május 1.-Agrár Zrt-ben pedig tervezzük a raktártér bõvítését új síktározó építésével. Ebben az évben befejezõdik a TERRA-COOP Kft. teljes gabonakombájn flottájának a cseréje, nagyteljesítményû New Holland típusú kombájnokra. Várjuk a pályázati lehetõségeket, némi kiegészítésre, modernizálásra számítunk a talajmûvelõ és vetõgépeinket illetõen. Tervezzük elõkészíteni a Május 1.-Agrár Zrt-ben egy újabb öntözõtelep létesítését, de a kivitelezés már 2014-ben válhat esedékessé.
Szólt arról is, hogy nyitottak néhány új technológiai eljárás kipróbálására, melyektõl vagy a terméshozamok növelését, vagy a költségek csökkentését, esetleg mind a kettõt remélhetik.

Horváth István elnökA Horváth család életében a legnagyobb várakozás 2013-ban, hogy megérkezik elsõ unokájuk, Attila fiuk és párja Ivett, márciusra várják elsõ gyermeküket –  újságolta Horváth István, a Pálmások Szövetsége elnöke. Ezt az örömet nem tompíthatja az a tény sem, hogy az üzleti várakozásaik kevésbé felemelõek. Továbbra is komoly erõfeszítéseket tesznek a Balla Bútoráruház  kínálatának bõvítésére, hogy a csökkenõ vásárlóerõ ellenére is szinten tartsák bevételeiket.
Horváth István gazdag közéleti szerepvállalásának újabb állomása lesz, hogy júliustól átveszi a Szentes-Csongrád Rotary Club soros elnöki posztját a következõ 1 évre. A pálmások elnökeként, önkormányzati képviselõként és a városfejlesztési bizottság vezetõjeként elsõdleges feladatának tartja a pálmások programjának végrehajtását. Megjegyezte: “már készülnünk kell a következõ önkormányzati választásokra.” Így ez évben fontos célkitûzése a pálmások és a kamara szentesi kistérségi elnökségének ismertségét, elismertségét gyarapítani.
– A kamarai kistérségi elnökség személyi összetételét 2012-ben megújítottuk, megfiatalítottuk. A pálmásoknál is szükségünk van új tagokra, akiket 2013-ban szeretnénk közénk hívni – mondta.
Kívánom, hogy teljesüljenek terveik, vágyaik!
Összeállította: D. T .

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.