Vasarely főművei a Móra Ferenc múzeumban

Vasarely_Cheryt-Pyr.jpgFebruár 8-án, pénteken 11 órára érkezett a Móra Ferenc Múzeumba a február 15-én nyíló Vasarely-kiállítás kollekciójának utolsó szállítmánya.

Már megjött a Csepei-gyűjtemény három darabja; a világűrt is megjárt Világűr című szerigráfia, a mester 1945-ben készített Önarcképe, illetve a fia, Yvaral Vasarely festőművész alkotása apjáról.
Szintén megérkezett a Szépművészeti Múzeum Vasarely-gyűjteményéből kilenc alkotás. Olajképek, kollázsok, melyek összértéke 155 millió Ft.

A Szépművészetiből kölcsönzött legértékesebb mű az 1974-ben megalkotott Quirar című kollázs, amelynek ára szerény becslések szerint is meghaladja a 30 millió forintot, de a legalacsonyabb árértékű alkotás is legalább 6 milliót ér. Pénteken a pécsi múzeum Vasarely-gyűjteményéből összesen harmincegy alkotás jött. Teljes biztosítási értékük 253 millió forint felett van. Ezek között nyolc csodás, hatalmas méretű gyapjú szőnyeg. A legnagyobb mérete 275×275 centiméter. Biztosítási értékük, darabonként 20 millió forint felett van, de a valós piaci értékük ennél lényegesen magasabb.

A kiállításon látható lesz Vasarely talán legismertebb, legnépszerűbb alkotása, az 1970-ben készített Cheyt-Pyr című akryl-vászon, a mű aukciós értéke önmagában elérheti a 150-200 milliót. Ez az alkotás is pénteken érkezett a Csongrád megyei múzeumba; a Móra-múzeumot megelőzően Milánóban láthatta a nagyközönség. 
Victor Vasarely a XX. századi képzőművészet történetének legismertebb magyar gyökerű alkotója. Magyarként, de Franciaországban alkotott nemzetközi szinten is maradandót, értéket. Óriási jelentőségű, hogy a Móra-múzeum február 15-én nyíló tárlatán valóban Vasarely főművei lesznek láthatóak.

Vasarely_a_világűrt_megjárt_képe.jpgVictor Vasarely Világűr című szerigráfiáját 1982. június 24-én Jean-Loup Chrétien, az első francia űrhajós vitte fel a Szojuz T-6  űrhajón – a szovjet-francia interkozmosz együttműködés keretében – a Szaljut 7 űrállomásra. A grafikát 1981-ben készítette Vasarely. Az űrutazást követően a műre rákerült a képzőművész és az űrhajósok, Chrétien, Vlagyimir Dzsanibekov, illetve Alekszandr Ivancsenkov kézjegye, továbbá a Szojuz T űrhajó és az UNESCO igazoló szárazpecsétje. A szerigráfiát a jelenlegi tulajdonos 1983-ban személyesen Vasarelytől kapta. A „Világűr” számos kiállításon szerepelt már Madridtól Újdelhiig. Február közepétől a Móra Ferenc Múzeum Vasarely-tárlatán láthatja majd a magyar közönség.
A tulajdonos becslése szerint a grafika 100 ezer dollárt, vagyis 18 millió forintot ér.

Medgyesi Konstantin
sajtóreferens

Vasarely_űr_szignó.jpg

Egy hozzászólás “Vasarely főművei a Móra Ferenc múzeumban” bejegyzésre

  1. Medgyesi Konstantin:

    T. Szerkesztőség! Kedves Teréz! Kérésére tájékoztatom, hogy a Vasarely-kiállításra a felnőtt, teljes áru belépőjegy 1000 Ft-ba, a
    diák és nyugdíjas 500 Ft-ba, a családi jegy (2 szülő plusz 3 gyerek)
    pedig 1800 Ft-ba kerül.
    A nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10-től 17 óráig. A tárlat
    március 31-ig tekinthető meg.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.