A NATO és az ifjúság – Vetélkedő Szentesen

Ismerkedés_egyéb_harceszközökkel.jpgA szentesi székhelyû “Mosolygósabb Régióért” Egyesület harmadik alkalommal szervezte meg a középiskolások “NATO és az Ifjúság” c. vetélkedõjét. A regionális szintû megmérettetésen igen kiemelkedõen szerepeltek a helyi diákok.

A Dél-alföldi Régió nyolcvan középfokú oktatási intézménye kapott meghívást az idei vetélkedõre. A 16-17 éves tanulóknak három fõs csapatot alkotva elõször egy internetes TOTO-t kellett kitölteniük, és nevezési lap kíséretében visszaküldeniük. Ez alapján harminc csapat várt a döntõbe jutásra, azonban a pontlimitnek számító tíz pontot hat pályázónak sikerült túlhaladnia úgy, hogy hiánytalan nevezési lapot is mellékeltek a pályázatukhoz.

Eligazítás_a_laktanyában.jpg

A döntõ október 26-án a MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Zászlóalj épületében és a Hegedûs László Helyõrségi Klubban zajlott. A fiatalok (fiúk, lányok) a laktanyában erõnléti, ügyességi feladatokat oldottak meg, és a kapott pontokat hozták magukkal, hiszen a megmérettetés a Tiszti klubban az elméleti feladatokkal folytatódott. Ám egy kicsit megismerkedhettek a laktanyával is. Fegyvereket vehettek kézbe, megnézegethették az egyes lõszerfajtákat, felülhettek a ponton szállító jármûvekre és megnézhették a búvár bázis felszereléseit.

Gránátdobás_közben.jpg 

A találkozás több fiatal szimpátiáját erõsítette meg a katonai pálya iránt. A legpraktikusabb kérdések között hangzott el például, hogy egy katona viselhet-e magán testékszert? … És hasonlók. Juhász László százados, aki a zsûri munkájából is aktívan kivette a részét, erre a kérdésre egyértelmû nemmel válaszolt.
A szellemi feladatok változó nehézségûnek bizonyultak. A repülõgépek felismerése minden csapatnak igen jól sikerült. Jól felkészültek a döntõsök egy-egy a terrorizmussal foglalkozó film elemzésébõl is. Élvezték a mozaik kép kirakását de igen megküzdöttek a NATO intézményeire vonatkozó válaszokkal.

A_búvár_bázison.jpg 

A vetélkedõ hatodik helyezettje a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola csapata (Szentes) lett. Elõttük a szegedi Kõrösy József Közgazdasági Szakközépiskola lánykái végeztek. Ezúttal a negyedik helyet szerezte meg a szentesi Pollák Antal Mûszaki Szakközépiskola “kollektívája”, és a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott a csongrádi Sághy Mihály Szakképzõ Iskola, Középiskola és Kollégium csapata. A második legjobb teljesítményt a szegedi Csonka János Mûszaki Szakközépiskola rendész tanulói nyújtották. A vetélkedõ idei nyertesei a szentesi Horváth Mihály Gimnázium játékosai voltak.

Ismerkedés_fegyverekkel1.jpg 

Köszönjük a csapatok és felkészítõik munkáját. További tanulmányaikhoz sok sikert kívánunk! Köszönjük a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató KHT munkatársainak és a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Zászlóalj kollektívájának a vetélkedõ sikeres megrendezésében nyújtott  közremûködését, valamint a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Fõosztálya támogatását.
Dömsödi Teréz
egyesületi elnök, fõszervezõ
(Fotók: Dömsödi Mihály)

Ismerkedés_a_fegyverekkel.jpg

A program a "Mosolygós Hálózat" része, az NCA Önszerveződés, Területi Együttműködés Szakmai Kollégiuma támogatásával.

A_csongrádiak_is_lázasan_keresik_a_részleteket.jpg

A_képpel_a_szegedi_lányok_készültek_el_elsőnek.jpg

A_szegedi_Csonka_Szakközép_csapata_készíti_a_mozaikot.jpg

Repülők_és_elnevezések_párosítása.jpg

Repülőgépek_és_elnevezések_párosítása1.jpg

A_zsűri_és_a_díjak.jpg

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.