Utazás egy valós álomvilágba

A Bartha János Kertészeti Szakközépiskola tanulói vagyunk. Angoltanárunk, Horváthné Erdõs Cecília a tanév végén közölte velünk, hogy sajnos az iskola egy EU-s pályázata a norvég partneriskolával nem sikerült. Mi nagyon csalódottak voltunk, de a tanárnõ megpróbált valamilyen lehetõséget találni a kiutazásra.

A nyári szünet végén hihetetlen meglepetés ért bennünket. A szülõk, a Fel-gyõi Grow Group Palántanevelõ Kft. és a Hungerit Zrt. támogatásával sikerült repülõjegyet szereznünk. Így a norvég-magyar kapcsolat mégis folytatódhatott.
A Hvam Videregående Skole, amely Oslotól 30 km-re található, fogadott bennünket. Négyünkre esett a tanárnõ választása, arra a négy diákra, akivel szívesen megosztaná úti élményeit. Örökre hálásak lehetünk a norvég iskola igazgatójának, Iver Husum-nak, hiszen neki is köszönhetjük ezt a csodálatos nyolcnapos tanulmányi utat. Egy életre szóló élményt szereztünk mindannyian. Számunkra már a repülés is újdonságot jelentett. A kezdeti izgalom ellenére elnyerte tetszésünket.
A norvég iskola egy hatalmas parkban helyezkedik el, rengeteg óriási gazdasági és oktatási épülettel. A tanított szakok: mezõgazdaság, ezen belül növénytermesztõ, állattenyésztõ, média és kommunikációs szak és sport. Van egy igazi golfpályája az intézménynek és egy nagyméretû, jól felszerelt tornaterme.

Az egy hét alatt rengeteg szakmai és kulturális programon vettünk részt. Mindenhova 2-3 norvég tanár kísért bennünket, akik nagyon közvetlenek és kedvesek voltak. Két gyakorlati napot töltöttünk el az iskola konyhakertjében, hatalmas hagymákat és répákat takarítottunk be. Jártunk két óriási kertészeti centrumban, ahol fantasztikus volt az áruválaszték. Két napot töltöttünk a fõváros, Oslo felfedezésével. A legnagyobb benyomást ránk a Néprajzi Múzeum tette, ahol régi norvég házacskákat láttunk. Miután láttuk a legújabb norvég Kon-Tiki filmet, megnéztük a múzeumot is. Gyönyörködhettünk az Oslo-fjordokban a sífelvonó tetejérõl, amelynek neve Hol-men-kollen. Egyik este egy farmer család meghívott bennünket vendégségbe, ahol finom házias ételeket kóstolhattunk. A farmon található egy kézimunka múzeum, ahol a Szentesrõl hozott kalocsai terítõk is ki vannak állítva.
Vasárnap nyílt napot – „Åpen Dag” tartottak az iskolában a családok számára, ahol kicsik és felnõttek egyaránt jól érezhették magukat a színes programok és érdekes látnivalók között. A tanárnõnk gulyáslevest és krumplis pogácsát készített, amit aztán mi osztottunk szét a látogatók között. A különleges magyar finomságok gyorsan elfogytak. Habár, az árakat nem a magyar pénztárcákra szabták, szép ajándékokat vettünk és kaptunk. A rénszarvas plüss játékok voltak a legnépszerûbbek számunkra.
Köszönjük a tanárnõnek, hogy egy „valós álomvilágba” elvitt bennünket!
Remzsõ Roberta 12/A , Kertész Kovács Adrienn 11 B/V, Prantl Philipp 11/A,  Kun Mariann 11/A.

Kép és szöveg: Kun Mariann

Egy hozzászólás “Utazás egy valós álomvilágba” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    KÖSZÖNET

    Horváthné Erdõs Cecília angoltanár – projektvezetõ: – A 2011/12-es tanévben a VM Bartha János Kertészeti Szakközépiskola a Határtalanul pályázati felhívás kapcsán nyert egy határon átnyúló szakmai tanulmányi utat, amelyben partnerünk volt a Beregszász Kárpátalja melletti Makkosjánosi Mezõgazdasági Líceum. 20 diák a mi iskolánkból bejárhatta Kárpátalja nevezetes magyar történelmi emlékhelyeit és közös szakmai projektet valósított meg a partner iskolával. Júniusban 20 kárpátaljai tanuló volt a vendégünk Szentesen. A szakmai program megvalósításában jelentõs segítséget kaptunk a Sipos Tamás által vezetett TUTI-Motoros és Autós Iskolától. Az általuk megtartott elméleti és gyakorlati foglalkozások voltak a legnépszerûbbek a diákok körében. Köszönjük az önzetlen segítséget!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.