Halászlé (pontyból) Verók módra

(6 személyre, ha több személyre készítjük, úgy a hozzávalókat is arányosan növeljük).

Hozzávalók: 1 közepes ponty (2 kg körüli), amelybõl megpucolás, tisztítás és filézés után felhasználásra kerül: – halcsont (fej, úszók, farok, filézés után kikerülõ haldarabkák, csontok), – halszeletek (2 ujjnyi szélesre darabolva), – halbelsõség (ikra, vagy tej), 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika,  2 db paradicsom, erõs zöldpaprika, ízlés szerint, 1 púpozott ek. piros fûszerpaprika, só.
Elõkészítés: A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. A halcsontot leöblítjük. A paprikát, paradicsomot megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk.
Elkészítés: A halcsontot annyi vízben feltesszük fõni, hogy bõ ujjnyira ellepje. Beletesszük a vöröshagymát, fokhagyma gerezdeket, felforraljuk, és erõs lángon fõzzük, a keletkezõ habját leszedjük. A levet megsózzuk (kb. 1 csapott evõkanál), beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, ízlés szerint erõs paprikát, és legalább másfél órán keresztül fõzzük.
Közben a filézett halszeleteket és a belsõséget leöblítjük, besózzuk és állni hagyjuk.
A fûszerpaprikát a fõzési idõ letelte után a lébe teszszük és még 5 percig fõzzük. A kész levest leszûrjük és átpasszírozzuk.
Az így nyert sûrû alaplevet megfelelõ nagyságú fazékba öntjük, visszateszszük fõni. Ha túlságosan elfõtte a levét, vízzel pótoljuk. Adagonként 3-4 dl levet kell számolni. Felforraljuk, és a már forrásban lévõ levesbe óvatosan beletesszük a halszeleteket, belsõségeket. Keverés nélkül, és nagyon kis lángon 15 percig fõzzük. (Az edényt kell forgatni, hogy a húst az edény alja „oda ne kapja”), utána ízesítjük, majd tálaljuk. Jó étvágyat!

Ananászos  pulykamell,
 ahogy a feleségem készíti
 (lehet csirkemell is).

Hozzávalók 6 személyre: 60 dkg pulykamell, 1 doboz körszeletes ananász konzerv, 20 dkg trappista sajt (reszelve), 30 dkg szeletelt gépsonka, 4 dl fõzõtejszín, 1 dl tejföl, 6 ek. liszt, 6 ek. olaj, 1 ek. vaj, só, õrölt fehérbors.
Elkészítése: A pulykahúst felszeleteljük, kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és lisztbe megforgatjuk. Kevés olajban mindkét felüket hírtelen szép pirosra sütjük, majd egy kivajazott tûzálló tálba egymás mellé lerakjuk a hússzeleteket. Betakarjuk a gépsonkával, majd az ananász karikákkal.
A tejszínt a tejföllel öszszekeverjük és megöntözzük vele a tál tartalmát.
Legvégül reszelt sajttal megszórjuk és alufóliával lefedve, elõmelegített sütõben kb. fél órát sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát és megpirítjuk a tetejét.
Burgonyapürével, vagy hasábburgonyával tálaljuk. Kiadós és nagyon fenséges! Jó étvágyat hozzá!

Verók István
Szentes

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.