Évértékelés a kapitányságon

Lukács János balról & Balogh Szabó Imre.jpg– Egy rendõrkapitányság sikerességét legalább négy paraméter méri, – mondotta dr. Lukács János dandártábornok, Csongrád megyei rendõrfõkapitány a napokban tartott sajtótájékoztatón, amelyet az elmúlt év értékelése kapcsán tartottak.

– Ilyen az ismertté vált bûncselekmények alakulása, a százezer lakosra jutó bûncselekményszám, ill. az erõszakos, garázda bûncselekmények. Ezek alapján Szentesen konszolidált a bûnügyi helyzet, – mondta. Csökken továbbra is bûncselekmények száma, a megyében a második helyen áll a kapitányság. A garázda jellegû cselekmények visszaesése arra utal, hogy a lakosság biztonságérzete javulhat a korábbi évekhez képest.
Arról is szólt, hogy Szentesen a vagyon elleni bûncselekmények arányukban nem érik el a hatvan százalékot. Lakásbetörések (16), rablások (3), gépkocsilopások (6), az elsõ kettõ adat kedvezõ, míg az utóbbi is jó eséllyel zárulhat sikeres felderítéssel, legalább öt esetben. A megye az 517 bíróság elé állításával országosan hetedik az egységes bûnügyi statisztika alapján. Az ügyészségi rangsorban viszont, amely a befejezett ügyekre is alapoz, a harmadik helyen állnak, – tudtuk meg.
A szentesiek jók idõszerûségben, továbbá a betöréses lopások, lakásbetörések országos átlagot is megjavító felderítési arányában. S ami nagy öröm, hogy a legidõsebb munkatárs Szentesen 46 éves, tehát az állomány minden idõk legfiatalabb rendõreibõl áll. A távozókat pótolni kell,  – szögezte le a fõkapitány.

Lukács János balról & Balogh Szabó Imre.jpg

Lapunk kérdésére, amely a drogfogyasztással és terjesztéssel kapcsolatos bûnesetekre vonatkozott, Lukács dandártábornok ezt a választ adta:
– A Szentesi Rendõrkapitányság közigazgatási területén 16 alkalommal éltek vissza kábítószerrel. Szegedhez viszonyítva ez a szám nem jelentõs, itteni viszonylatban viszont oda kell rá figyelni. Az értekezleten is szóba került ez a kérdés, és rendõreink, igazodva a megyei stratégiához, azt tûzték célul, hogy a terjesztõket üldözik.
Rámutatott továbbá arra is, hogy a droghelyzetet a rendõrség egyedül nem tudja kezelni, társadalmi összefogásra van szükség. A legtöbbet azonban a család tehet, hiszen nyomozásaik alapján készítettek egy reprezentatív felmérést, amely szerint a viszszaélést elkövetõk hetven százaléka él családban.

Azután arról is hallottunk, miért is élik ellentmondásos helyzetben mindennapjaikat rendõreink. Miközben eredményeik évrõl évre jobbak, létszámuk kevésnek bizonyul a napi feladatokhoz, és technikai hátterük sem javul kellõ képpen. E mögött pedig nem más rejlik, mint az anyagi források hiánya. Ezt a helyi rendõrkapitány, Balogh Szabó Imre alezredes is megerõsítette. Kifejtette, hogy nagy örömmel veszik a lakosság segítségét, a szervezett kezdeményezéseket minden formáját, amelyekkel tovább lehet javítani munkájuk eredményességét.
Lukács dandártábornok ígéretet tett arra, hogy a szentesi rendõrkapitányság munkafeltételei, továbbá az épület felújítása érdekében – a szûkös források mellett – minden megoldást megvizsgál. 
 
Kép és szöveg: te

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.