Miből él a város egy évig? – A túlélésről döntöttek

Fidesz_KDNP oldalról.jpgPénteken minõsített többséggel fogadta el Szentes Város Képviselõ-testülete a város 2007. évi költségvetését. 

Kiegyensúlyozott vitában, módosító indítványokkal igyekeztek a képviselõk a súlyra is tekintélyes irattömeg mindanynyiunkat érintõ tartalmát a 2007-2013-as uniós lehetõségekhez és elvárásokhoz mind jobban odaigazítani. Lássunk néhány érdekességet.

A polgármester bevezetõjében kifejezésre jutatta, számít rá, hogy nem lesz mentes a feszültségektõl ez az esztendõ. A mostani költségvetés sokban más, mint a korábbiak, ami nem csak a terjedelmén látszik meg. A bevételeknél a pesszimistább tervezés jellemzi, ám a korrekt egyensúly megteremtésére törekedtek összeállításakor. Utalt a fejlesztések fõ irányára, s néhány konkétumot, így a folyamatban lévõ idõsek ellátó centruma, a református templom és idõsek otthona vagy a Schweidel utca kinyitása projekteket emelte ki. Ám komoly prioritást élvez például, hogy a csapadékcsatorna-rendszer megújuljon, ill. fedett buszvárók legyenek a városban. Legalább ilyen kiemelt cél az iskolák, óvodák felújítása is. 
A kérdések és a vita során többször került szóba dr. Rébeli Sz. Tamás indítványa, aki a sportbizottság elnökeként a sportegyesületek tervezett 42 milliós keretét mintegy 6 millió forinttal kérte megemelni. Kozák János azt tudakolta, mi az alapja annak a költségnövekménynek, amit a polgármesteri hivatal költségvetésében talált. Rákérdezett a kötelezõ közalkalmazotti béremelés fedezetére, a lakásfenntartási támogatások alakulására, továbbá a termál kutak szabályozását érintõ változásokra.  Kérdése nyomán azt is megtudhattuk, hogy a Megyeháza felújítása kapcsán a város még mindig perben áll a kivitelezõvel. Ha veszít, akár száz milliót is fizethet: erre az esetre hol a fedezet a költségvetésben. – vetette fel. Szót emelt továbbá a ligeti szauna gazdaságtalan üzemeltetése miatt is.
Ollai Istvánné a kiséri járdák állapota, és a letöredezõ útpadkák miatt emelt szót, amelyek szintén költségvetési tényezõkké válnak. A magyartési mûvelõdési ház felújításához szükséges forrásokról érdeklõdött Antal Balázs, míg Halmai István, azon túl, hogy elismerte a költségvetés készítõinek munkáját, szembeötlõnek találta, hogy minden negyedik gyermek Szentesen gyermekvédelmi támogatásban részesül.
A felvetettekre részben Krajsóczki Sándorné, a pénzügyi csoport vezetõje, szociálpolitikai témában Lencséné Szalontai Mária, egyebekben maga Szirbik polgármester válaszolt. Megtudhattuk, hogy átalakulóban van a szociális ellátó rendszer hazánkban, az ilyen címen felmerülõ összegek majdnem teljes egészében visszaigényelhetõk a központi költségvetéstõl, mint ahogy a közalkalmazotti béremelések fedezetét is várhatóan az állami költségvetés állja. Az uniós ún. vízkeret irányelv a  belterületi termál kutak csurgalékvizei elvezetésénél még türelmi idõt hagy, ám a Kurcába bevezetés új engedélyeztetési eljárásban már nem lehetséges. 
A Megyeháza-per viszontkeresetes eljárás, vélhetõen a város számára kedvezõen zárul, míg a ligeti szauna esetében valószínûleg a bevételek csökkentésével kell elõsegíteni a gazdaságos mûködtetést. A magyartési mûvelõdési házra meg van a pénz a költségvetésben. – hallhattuk.
A Móricz Zsigmond Mûvelõdési Házra tavaly Interreg pályázaton 19 millió forint támogatást nyert az önkormányzat egy agrár oktató centrum létesítéséhez. Az elképzelés azonban idõközben módosulni látszik, a polgármester szerint nem kell, hogy a támogatást a Móriczra költsék el cél szerint.
Kozák Jánosnak dr. Bácskainé Fazekas Mártát arról kellett megnyugtatnia, hogy a sportegyesületek forrásait nem a kultúra szereplõi rovására kívánnák növelni. A Fideszes pénzügyi bizottsági elnök amellett, hogy módosító indítványokat tett arra, hogy a beruházások felügyeletére a hivatal felelõst nevezzen ki, vagy ebben az évben ne vezesse be a parkolóórákat az önkormányzat, ill. útburkolat és járda csak szegéllyel készüljön a városban, valamint a Kurca Kisér felõli partja, mint zöldfelület kerüljön magasabb besorolásba, kijelentette: a Fidesz frakció nem tudja megszavazni ezt a költségvetést, amely többlet terheket ró a lakosságra. Hornyik László, elemezve a város fejlesztési törekvéseit, éppen Kozák ez irányú hozzáállását kifogásolta.
Az infláció és a gazdasági növekedés hatásait hiányolta a költségvetés számaiból Horváth István. Alultervezési szindrómáról beszélt, ami szerinte évrõl évre jellemzi a város költségvetését. Éppen ezért az  évközben képzõdõ többletbevételt gazdaságfejlesztésre, városmarketingre és az idegenforgalomra javasolta elkülöníteni.
Móra József nem gondolja, hogy a sportegyesületek, fõleg a helyi vízilabda helyzetén sokat javítana a kért néhány milliós pénznövekmény. Az önkormányzat ugyanis nem személyi kiadásokat, hanem az egyesületek fennmaradását hivatott elõmozdítani. Egyéb iránt inkább a sportot, mint az egészség visszaszerzését szolgáló intézményrendszert kelljen ténylegesen támogatni, – vázolta.
Baranyi Imre óvatosnak nevezte a 2007. évi költségvetést. Kezdeményezte, hogy a testület a féléves beszámolókor is térjen vissza a sportegyesületek támogatására. A koncepciót módosítani nem, a sportbizottságnak az elosztás rendszerét azonban felül kell vizsgálnia, – szögezte le Szûcs Lajos alpolgármester, míg Törõcsik Zoltán az oktatási intézmények optimális mûködésének garanciáit kérte.
Szirbik Imre megköszönte az alkotó vitát. A szavazással olyan költségvetés született, amely pillanatnyilag nem növeli a lakosság és a vállalkozók terheit, mert a népszerûtlen döntések már tavaly megszülettek. Biztosítja továbbá a mûködést és megalapozhatja a fejlesztéseket. Az EU-s pályázatok önrészét viszont többségében hitelbõl finanszíroznák. A forráshiány 300 milliós szintje ezzel együtt is tartható. Úgy határoztak, hogy a sportegyesületek további forrásairól félévkor dönthetnek, a zöldfelületek (Kurca part, Liget) átsorolása még számításokat igényel, a parkolás rendje pedig a  következõ testületi ülés témája marad.
Kép és szöveg: D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.