Vagy visszajár – vagy fellebbeznek A város közbeszerzési pere nyomában

bíróság.jpgA városi önkormányzatot félmilliós bírsággal sújtotta a Közbeszerzési Döntõbizottság az idõseket ellátó centrum eljárása kapcsán.  Dr. Demeter Attila, aki  a helyi közbeszerzési bizottság elnöke, arról tájékoztatott bennünket, hogy  a döntés miatt a Legfelsõbb Bírósághoz fordultak.

Valójában mi van az ügy hátterében, és mire lehet számítani? Errõl is érdeklõdtünk.
– Elõször is mutassuk be kicsit a helyi Közbeszerzési Bizottságot, kik a tagjai? – fordultam az ügyvéd úrhoz.
– A polgármester felkérésétõl függ, állandó tagjai a jogi és ügyrendi bizottság elnöke, (személyem) egyben a bizottság elnöke. Tagjai: Kozák János a pénzügyi bizottság elnökeként, a városrendezési és fejlesztési bizottság elnöke Baranyi Imre, a vagyongazdálkodási irodától Szilvássy Árpádné irodavezetõ. A továbbiakban változó, a közbeszerzés jellegétõl függõ hivatali szakemberek egészítik ki. Joga van ahhoz a közbeszerzési bizottságnak, ill. a polgármesternek is, hogy szükség szerint vonjon be szakembereket, – kaptuk a választ.
– Éves szinten mennyi ügyet tárgyalnak? Nyilván egy folyamatról van szó.
– A közbeszerzés, mint eljárás egy közbeszerzési tervvel kezdõdik, valóban folyamat, jó a kérdése. 2005-ben harmincnégy, 2006-ban huszonegy közbeszerzési eljárásunk volt. Ezek között egy akadt, az ominózus 50+100 fõs idõsek integrált otthona közbeszerzési eljárása, amit megtámadtak. Az összes többi eredményes volt.
– Ebben az ügyben mi történt konkrétan?
– A város megkérte az ajánlatát, amelyre öten jelentkeztek. Közülük hárman tettek érvényes ajánlatot. A bizottságnak arról kellett döntenie, – az érvénytelen ajánlatot tévõ két cég kizárása mellett – hogy a három közül azt válassza ki, amelyik a város számára a legkedvezõbb ajánlatot tette. A bizottság azt a közbeszerzési alapelvet tartotta szem elõtt, hogy a két legkedvezõbb ajánlattévõ közül is a Bodrogi Bau Kft-t választotta, mert a városunk számára õk minden tekintetben a legmegfelelõbb feltételeket kínálták. Ilyenkor egyformán számít az ár, a vállalási határidõ, valamint a fizetési kondíciók is. Utóbbi jelentette a mérleg nyelvét, – mondta az elnök.

– A nyertes kihirdetését követõen a második helyezett Zala megyei cég megtámadta a közbeszerzési helyi bizottság döntését, és a Közbeszerzési Döntõbizottsághoz fordult, amely a fõvárosban található, – folytatta. Ez a cég három kifogást emelt a döntésünk ellen. Az egyik az volt, hogy az ajánlattevõ Bodrogi Bau Kft. nem az önkormányzat kérésének megfelelõ aláírási címpéldányt nyújtott be. A döntõbizottság ezt a panaszukat elvetette, és nekünk adott igazat. A másik kifogás az volt, hogy a vállalkozás nem rendelkezik a dokumentációban leírtnak megfelelõ mûszaki szakértõvel, a döntõbizottság ezt sem osztotta. A harmadik kérdésben lett eltérõ álláspontja a Közbeszerzési Döntõbizottságnak, ami szerint az ajánlati kérelemben szereplõ pénzügyi ütemezéshez képest eltérõ a tényleges pénzügyi ütemezés. Ezért  – mert vélhetõen megsértettük a Közbeszerzési Törvényt – kiszabta az 500 ezer forint bírságot. Ehhez hozzá fûzte:

– A pénzügyi ütemezés szerint 2006-ban az ajánlattevõ az összes bekerülési költség 9%-át hívhatta le, 2007-ben lehívhat 47%-ot, 2008-ban a végszámlával együtt 44%-ot. Mivel a forrásunk java része pályázati pénzbõl van, csak annyit tudunk fizetni, amennyi abból lehívható.
– Az is nagyon jó volt számunkra, hogy a mûszaki átadás-átvétel határidejét november közepére tette az ajánlatot tevõ, és adott 375 nap fizetési határidõt. Minél hamarabb befejezõdik egy beruházás, az nekünk annál jobb. Ott sérült a közös gondolkodás, hogy a cég még 2007-ben kiállítja részünkre a végszámlát 2008 helyett. Viszont minket nem terhelhet fizetési kötelezettség az adott határidõk miatt, de nem is tudnánk többet fizetni, mint ami a központi forrásból adott. A törvényes nyolcadik napon meg is kötöttük a szerzõdést.
– A bírságot a város kifizette már?
– Igen, annak nincs halasztó hatálya, ki kellett fizetni. Idõközben a Bodrogi Bau a munkát megkezdte, megtörtént az alapkõletétel. Mi pedig keresetet nyújtottunk be a határozat ellen a Fõvárosi Bírósághoz, amely június ötödikére kitûzte a tárgyalást. Ha a bíróság döntése kedvezõtlen számunkra, meg fogjuk fellebbezni. Az a véleményünk, hogy nem ütközhet egy közbeszerzési döntés adó, államháztartási és más, számviteli szabályokkal. Ezeknek megfeleltünk, és bízom a pozitív döntésben.
– Ha a város javára szól ez a döntés, akkor visszakaphatja a bírság összegét?
– Természetesen igényelni fogjuk. A bíróság állapíthatja meg, hogy érvénytelenség folytán az eljárás eredménytelen. Amennyiben azt állapítja meg, hogy szabályosan járt el a bizottságunk, a bírság is visszajár.            
– dt. –

Egy hozzászólás “Vagy visszajár – vagy fellebbeznek A város közbeszerzési pere nyomában” bejegyzésre

  1. T. Anikó:

    Túl sok energia megy el pereskedésekre. Én elhiszem, hogy az ügyvéd uraknak ez jó, nyilván nem ingyen képviselik a várost a bíróságokon. A város vezetőinek azonban hatalmas presztizs veszteséget okoz ez a sok per…

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.