Szentes a Biodiverzitás Magyarországi Fővárosa

A “Magyarországi Települések Biodiverzitás Díja” elnyeréséért folyó verseny célja megtalálni azokat a magyarországi önkormányzatokat, a kis falvaktól a városokig, amelyek 2011-ben a legtöbbet tettek a biológiai sokféleség megőrzése és védelme érdekében.

Idén a meghirdetett verseny iránt 175 település mutatott érdeklődést, és végül 50 kérdőív értékelése történt meg. A települések négy kategóriában indulhattak a versenyben.

2011-ben minden résztvevő önkormányzat oklevelet kapott és  kategóriánként az első három legjobb teljesítményt elért önkormányzat részesült díjazásban. További különdíjakat is kiadtak, pl. turisztikai honlap tekintetében a legjobb projekt eredménnyel rendelkező önkormányzat vonatkozásában. A fődíjban részesült  magyarországi nyertes önkormányzat képviselője meghívást kapott a Brüsszeli Nemzetközi Biodiverzitás konferenciára, valamint a november 24-i díjátadásra.

Szentes a 10.000 és 30.000 lakosú települések kategóriájában  1. helyezést ért el, és kiérdemelte a Biodiverzitás Magyarországi Fővárosa címet.

A “Biodiverzitás Fővárosa” verseny keretében az önkormányzatok a biológiai sokféleség területén mérik össze a tudásukat és tevékenységüket, bemutatva elért eredményeiket, környezeti teljesítményüket (pl. zöld területek fejlesztése vagy egy fontos élőhely megőrzése). A versenyt minden egyes országban egy kormányzati hivataloktól független szervezet koordinálja és szervezi, amely az érdeklődő önkormányzatok tevékenységét képzési programokkal is segíti. A megmérettetésre évente kerül sor, először 2010-ben.

A projektet a Deutsche Umwelthilfe németországi szervezet vezeti. Magyarországon a 10 éves múlttal rendelkező Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. a koordinátora. A projekt szakmai partnerei az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) és az ICLEI (Helyi Környezetvédelmi Kezdeményezések Nemzetközi Tanácsa).  A projekt megvalósulását az Európai Unió LIFE programja támogatja.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.