Ivartalanítják a kórházi cicákat is – Csitulnak a kedélyek?

Az Arche Canis Alapítvány magyarországi képviseletében Izsák Gáborral, a berki ivartalanító centrum  üzemeltetõjével beszélgetünk ismét annak apropóján, hogy a mûködésükhöz szükséges hatósági engedélyek birtokában a befejezéshez közelednek az építkezések.
Az elsõ négylábú lakók lassan gyógyultan elhagyják a rendelõt, azzal az eséllyel, hogy az eddiginél sokkal szebb élet várjon rájuk.

A telepen ideiglenes jelleggel több kutya várakozik, õk azonban egytõl-egyig a város kóbor kutyái. Olyan ebek, akikrõl meggondolatlan gazdáik valamiért lemondtak. A sors különös fintora, hogy az ivartalanító centrum vélt veszélyeire hivatkozva több lakó már a különféle hatóságokhoz fordult. 
– Mindent megteszünk, hogy jó szomszédságban éljünk a helyiekkel. Itt a Berekben a szakhatósági engedélyekkel rendelkezõ rendelõ üzemel, és a menhelyi kutyák a lábadozás idejére maradnak a helyszínen. Folynak az építkezések, hogy tökéletes infrastruktúrával rendelkezzünk az ivartalanító centrum mûködéséhez, s már megoldott a veszélyes hulladék elszállításának módja is – mutatja meg a helyszínt Izsák Gábor.
– A tervezetthez képest jóval többe kerül a szentesi beruházása az alapítványnak…
– Igen, mivel egy menhelyet hozunk létre az önkormányzattól kapott telken, közvetlen a HEROS Állatmenhely mellett. Itt azonban se áram, se vezetékes víz nincsen, a mûködésünk alapvetõ infrastrukturális feltételeit elõbb meg kell teremteni. Azonban azt gondolom, minden megoldható, ha meg akarjuk oldani. Most még arra is kilátás van, hogy a jövõben a két menhely egymással együttmûködve folytassa tevékenységét. Ez volna ugyanis a kutyusok valódi érdeke.
– Visszatérve az ivartalanító centrumra, korábban említette, hogy itt a macskák is kiemelt figyelmet élveznek majd.

– A cicák túlszaporodása még sokkal több gonddal jár, mint a kutyák esetében. Macskakosarak beszerzésével próbálunk számukra is helyet biztosítani, így elsõ körben a kórházban elszaporodott cica állomány ivartalanításával igyekszünk megfékezni az ott már kórossá váló  folyamatot. 
– Milyen alapon támadják az önök tevékenységét?
– A fõ kifogás az, hogy zajosak a kutyáink, akár ki is szabadulhatnak, vagy fertõzés terjedhet köztük, ami kikerülhet a teleprõl, ezektõl félnek. Azonban a félelmük teljesen alaptalan. Félni a tartósan kóborló ebektõl, valamint az ebek túlszaporodásától kell – hallhattuk.
A berki ivartalanító centrum helyben eddig három munkahelyet eredményezett, építésében is helyi vállalkozások vesznek részt, helyi beszerzésekbõl dolgoznak azért, hogy rendre segítsék azt a káoszt, ami talán tudatlanságból, nemtörõdömségbõl vagy csak a szegénység mellékhatásaként, ugyancsak helyben termelõdött, és termelõdik is még egy ideig. Legalább ezt ismerjük be és fogadjuk el, esélyt adva egy új, javunkra váló szolgáltatásnak.

Kép és szöveg: D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.