Szárnyas krónika – Rejtvény – Érdekesség

Mint már írtunk róla, augusztus 18-21-ig kerül megrendezésre, a rendezvények között idei nagy durranásnak számító I. Szentesi Szárnyas Napok Gasztronómiai és Sörfesztivál. A rendezvény részleteirõl Bertók Róbert fõszervezõt kérdeztük.

– Miben lesz más ez a sörfesztivál, mint amiket eddig láthattunk itthon?
– Mielõtt erre válaszolnék, el kell mondanom, hogy a gasztronómia, a hungarikum termékek, és a kiemelt élelmiszerek is ugyanolyan nagy hangsúlyt kapnak a rendezvény négy napja alatt, mint a sör, vagy az egyéb programok.
– Szóval a kérdésre válaszolva, gyökereiben lesz más ez a sörfesztivál, mint az eddig megszokottak. Elsõsorban azért, mert a rendezvényen nem a „nagy” sörös cégek már jól ismert termékeivel fogunk találkozni, hanem kisebb sörfõzdék csapolt különlegességeivel. Elsõsorban magyar sörök lesznek, de a rendezvényen találkozhatunk majd csapolt belga, osztrák és ír vörös sörrel is!  – mondta.
– Az elmúlt évben sok fejfájást okozott nekem is a rengeteg esõs hétvége, ezért a stílusosan feldíszített „Gasztronómiai és Sörsátor” az egész Ifjúsági Parkot le fogja fedni, így az esõs idõ nem okozhat majd problémát. A Gasztronómiai és Sörsátorban lesz megtalálható a „Hungarikumok Utcája”, valamint a „Sörkert”. A benne lévõ felszerelések, asztalok, padok is igényesen lesznek feldíszítve.
– Stílusban akár hasonlónak is nevezhetnénk, mint az Oktoberfesten látott sörsátrak?
– Azt gondolom, hogy igen, bár természetesen kisebben. Az Oktoberfest elnevezésû rendezvény a világ legnagyobb sörfesztiválja, így ahhoz nem szeretném (fõleg elõre) hasonlítani. Viszont abban reménykedem, hogy a rendezvény lényege hasonló lesz.
– Ez alatt mire gondolsz?
– Arra, hogy a 4 napra Szentes lesz az a város, amelyikben mindenki jól szórakozhat majd korosztálytól függetlenül, és remélem ugyan úgy látok majd kriglit a 60 év felettiek kezében, mint a fiatalabb felnõtt korosztályéban. A koncertek összeállítása is ezt a célt szolgálta. Úgy terveztük meg a fellépések stílusbeli sorrendjét, hogy mindenki megtalálhassa a neki való zenét és programot.
– Várhatóak-e vidékiek és külföldiek erre a rendezvényre vendégként?
– Vidékiek mindenképpen, külföldiek esetében elsõsorban a Szentesen és a környezõ városokban lévõ turistákra számítunk majd.
– Lesz-e még különlegessége a rendezvénynek?
– Természetesen! Hogy csak egy-kettõt említsek, a rendezvénynek külön hivatalos „taxijai” a szentesi és környékbeli fogatosok, és hintósok lesznek, így senkinek sem kell majd esetleg a jogosítványát kockáztatnia, és már a rendezvényre való utazás is egy élmény lehet mindenkinek.
– A beszélgetésünk elején említetted a kalandvetélkedõt!
– Igen, ez megint csak egy különleges program lesz majd. A kalandvetélkedõ csak és kizárólag a felnõtteknek fog szólni. A vetélkedõre 3 fõs felnõttekbõl álló csapatoknak lehet jelentkezni. Összesen maximum 50 csapatot tudunk majd elindítani ezen a kalandvetélkedõn. A vetélkedõ lényege az lesz, hogy különféle feladatok megoldásával kell eljutni Szentes legszínvonalasabb és legnépszerûbb sörözõibe, ahol két feladat fogja várni az indulókat. Az egyik feladat szerint minden csapattagnak meg kell innia egy pohár sört, amely azt gondolom, hogy az augusztusi melegben nem lesz teljesíthetetlen feladat – sorolta.
– A másik feladata az lesz a csapatoknak, hogy a részükre adott adatlapon pontozzák az adott sörözõ szolgáltatásait, mint például a kiszolgáló stílusa, a hely tisztasága – kulturáltsága, sör csapolása, és a sör minõsége szerint.
– A kalandvetélkedõt az a csapat nyeri, aki leghamarabb vissza fog érni a kiindulási helyre, azaz a Gasztronómiai és sörsátorba.
Kik jelentkezhetnek erre a vetélkedõre?
– Amennyiben felnõttekrõl van szó, akkor szinte bárki. A lényeg, hogy a csapatoknak minél viccesebb egyen szerelésben kell indulnia a vetélkedõn. Reményeim szerint az összes szentesi cég indít majd csapatot.
– Mennyi lesz a nevezési díj, lesz-e nyeremény a helyezett csapatoknak?
– Nevezési díj nem lesz, csak az elõírt egyen felszerelésnek kell meglennie. Az elsõ 3 csapat értékes Szárnyas Napok ereklyékkel térhet majd haza, mint kerámia kriglik, emblémázott pólók, és emlékplakettek. A gyõztes csapat pedig elviheti a Vándor Sörcsapot, amelyet háromszori elnyerés után tarthat majd meg végleg.
– Ja és még valami.  Mint említettem, nincs nevezési díj és gondolom jó hír, hogy a csapatoknak az elfogyasztott sörért sem kell majd fizetni!
– Ez nagyon jól hangzik! Hol lehet nevezni erre a vetélkedõre?
– A rendezvény honlapján lehet jelentkezni, itt meg kell adni a csapatkapitány elérhetõségét és a nevezett csapat nevét. A rendezvény honlapján egyébként minden információt meg lehet majd tudni a rendezvényrõl, hiszen az itt elhangzottak a programok kb. 1%-át teszik ki.
– Mi a honlap címe?
– A weblap címe www.szarnyasnapok.hu, de a kiemelt média partner, a  Városi Visszhang, olvasói is folyamatosan tájékoztatva lesznek.
A rendezvény kiemelt támogatója a Hungerit Zrt. és az Agrármarketing Centrum.

REJTVÉNY

Válaszoljon az alábbi kérdésekre, küldje be szerkesztõségünk címére a helyes válaszokat június 30-ig. A helyes megfejtõk között a rendezvényen beváltható krajcárt sorsolunk ki. Címünk: 6600 Szentes, Nagyörvény u. 58., E-mail: visszhang@szentesinfo.hu.
1. A hazai okiratok melyik században említik elõször a latinul cerevicának nevezett sört?
a.) XI. század
b.) XII. század
c.) X század
2. Mikor keletkezett a Pesti Magyar Serfõzõ Céh?
a.) 1620
b.) 1696
c.) 1670
3. A jó sör titka nem csupán a féltve õrzött recepturákban keresendõ, nem csak a felhasznált alapanyagok minõségében rejlik, hanem ott van a……….? lelkében is.
a.) kereskedelmi
     cégvezetõ
b.) serfõzõ mester
c.) Sör Robi

ÉRDEKESSÉG

A búzasörivás tudománya

A búzasört speciális maláta- és élesztõ tartalma, dús habzása és egyedülálló aromája jellemzi elsõsorban. Fogyasztása egész évben, és minden napszakban egyedülálló élvezetet nyújt. A búzasörivás élvezetéhez hozzá tartozik a töltés mûvészete. Nagyon fontos, hogy a búzasörét búzasörös pohárba töltse. Elõször öblítse ki a poharát hideg vízzel, és ne törölje el. Tartsa poharát olyan ferdén, amennyire lehetséges. A pohár sima felületére töltse a sört mindaddig, amíg a pohár száját el nem éri. Az üvegben maradt mennyiséget 10 cm magasságból a felállított pohárba töltse. Ettõl a sörön szép habkorona keletkezik. Igya búzasörét 5 oC-fokos hõmérsékleten.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.