120 éves a kamara

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén ünnepli 120 éves jubileumát. Ebbõl az alkalomból több szakmai programot is szerveztek, legutóbb egy kamaratörténeti kiállítást a városi könyvtárban.

A kiállítás szegedi és szentesi vonatkozású dokumentumokat és fényképeket tartalmazott, amelyek az iparosság kialakulásáról, a múlt század iparos dinasztiáiról emlékeznek meg. Kézmûves remekeket is láthattunk, amelyek Gálné Nagy Ildikó népi iparmûvész vagy Török Gizella (képen) iparmûvész keze nyomát dicsérik.
A jelenlegi gazdasági környezetben a megyei kereskedelmi kamara, azon belül a szentesi elnökség elsõsorban a tájékoztatás, az ismeretek átadása terén igyekszik tagjai részére segítséget nyújtani. Mivel az érdekképviselet feladatait látványosan ellátni a szervezet nem tudja, s mivel a kamarai tagság nem kötelezõ, évrõl évre az utóbbi években a taglétszám fogyatkozásával küzdöttek. Mára, örömteli módon, s talán a kötelezõ tagság újbóli lebegtetése miatt, ezt a folyamatot sikerült a megyében megfékezni.

A szentesi kistérségi elnökség tavaly havonta tartotta üléseit. Minden egyes ülés témája a képviselõ testület soros ülésének anyaga, különös figyelemmel a gazdasági vonatkozásokra. Ennek keretében elõmozdították a helyi gazdaságfejlesztési támogatási rendszer létrejöttét, vagy az éves fejlesztési feladatok meghatározását. Átfogó középtávú fejlesztési tervet sürgetnek, amely a szûkülõ források hatékonyabb felhasználását segíthetné elõ. El tudták fogadtatni a képviselõ-testülettel, hogy a tervezett karbantartási, beruházási munkákról, szolgáltatási és beszerzési igényekrõl az önkormányzat  a helyi vállalkozásokat rendszeresen tájékoztassa. Helyi pályázat segítse a munkahelyek megtartását, újak létrehozását. Elõmozdították továbbá, hogy olyan építményadó rendszer legyen Szentesen, amely mentesíti az adófizetési kötelezettség alól az üzlethelyiségek elsõ 40 négyzetméterét. Persze szép számmal vannak olyan javaslatok is, amelyek nem mentek át a képviselõ-testületen.

2011-ben elsõsorban a megújulásra törekszik a kamara és továbbra is cél a taglétszám stabilizálása. Az új tagok megnyerése érdekében folytatják a tájékoztatási tevékenységüket, segítik a pályázatírást, és az egyre nehezedõ gazdasági körülmények közepette a lehetséges könnyítések elérésére törekednek. S arra is, hogy csökkenjenek a vállalkozások adminisztratív terhei, erõsödjék az érdekképviselet.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.