Testedzés (egy-két) bottal

Tisztelt Olvasó! “Egyszerûen az egészségrõl” megjelent cikkemben a ricinusolaj alkalmazása, mint béltisztítás, elírás miatt tévesen jelent meg. Akik úgy használták az olajat, azoktól elnézést kérünk a kellemetlen tünetekért. A helyes tisztítás: tavasszal egyszer, este 3 ek. ricinusolaj fogyasztható. Kb. 6-12 órán belül ürít (minden szervezet másként reagál). Pici édesség az olaj szaga és íze miatt szükséges.

Igen, lehet 3-4 alkalommal is végezni az olajos tisztítást, de csak orvosi utasításra és felügyelet mellett, mivel folyadékveszteség, hasfájdalom és görcsök, hasmenés lép fel, legyengülhet a bélrendszer. Utókezelés: napi 2-3 liter folyadékpótlás, bélflóra helyreállítása, néhány napig vitamindús pépes étrend. A darabos étrendre csak fokozatosan térjünk vissza. Õsszel is csak egyszer alkalmazható ez a módszer. Széklet ürítésekor megfigyelhetõ, hogy a színek változnak, és a szag is. Más alkalommal bõvebben írok róla.
A bottal járás ingyenes, a botot csak egyszer kell megvenni. Életkortól függetlenül bárki használhatja. Mindenkinek ajánlott, aki csak járni tud. Két bottal járni nagyobb élmény, mint a szimpla gyaloglás. Kora tavasztól késõ õszig edzés  és erõnlétfejlesztés céljából bárhol, utcán, erdõn, mezõn, hegyekben, ahol alkalom van rá, ajánlott.

Az a jó túrabot, amelynek a végén egy pánt van, lehet szabályozni, az elsõ végén gumival, hegyes véggel van ellátva. Használata  hatással van testünkre, lelkünkre. Biztonságos járás érzés alakul ki, az izomzat erõsítése, izommunka esetén fokozódik a vérkeringés, oxigénfelvétel, növekedhet a zsírégetés, ez által csökkenhet a testsúly is. Kiemelt jelentõségû az izületek tehermentesítése. Növekszik az állóképesség, javul az agymûködés és a közérzetünk is. A rendszeres mozgás  élménnyé válik, ez által a boldogsághormon is szerephez jut.
Népbetegséggé vált a gerinc, csípõ-, térdizületek degeneratív megbetegedése. Oka lehet az elhízás, mozgáshiány. Vegyünk részt akár egyéni, akár csoportos megmozdulásokon (kerékpár, gyalogtúra, stb.).
Érdemes beszerezni olyan teleszkópos túrabotot, ami összerakható, hossza szabályozható. Pl. induljunk el gyalog, amikor felvettük az ütemet, a himbálódzó járást, állítsuk be a botunkat, a bot segítségével elõre nyomjuk testünket, így a járás könnyebb lesz. Gyakorlat közben a tartásunk egyenesebb, lazább, a láb járásával növeljük a vérkeringésünket, így javul a végtagunk vérellátása is.

Figyeljük meg, minél alacsonyabban tartjuk a botot, annál nagyobb erõt kell kifejtenünk. Minél meredekebb állású a bot, nagyobb a biztonság, nagyobb terhet helyezünk a botra. Ha teljes tenyérrel kapaszkodunk a botra, nagyobb erõt tudunk kifejteni. Légzõgyakorlato-kat végezhetünk közben. A bot használata akkor jó, ha nem okoz panaszt.
Egyáltalán nem szégyen, ha valaki bottal járkál, sõt magabiztossá teszi a mindennapi járását, izületeit. Emlékszem, hogy a 70-80-as években balesetes betegeket tanítottak mankóval járni. A járásbizonytalanságban szenvedõ embereknek is ajánlott. Rehabilitációként sokáig alkalmaztuk. Azóta sokat fejlõdött a kiegészítõ felszerelések választéka. Napjainkban igen sok az izületi  járásbizonytalanságban és mozgásszervi betegségben szenvedõk, mindenkinek ajánlott tehát a módszer, még az egészséges embereknek is. Sikeres gyakorlást, élményt és sok jó változást kívánok az egészségükben.

Csordás Istvánné
természetgyógyász
eü. szaktanácsadó

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.