Megérkeztek a gólyák

Április első napjaiban örömmel olvastam, a Gólyás ház névadója megérkezett Szentesre. Ez már biztos jele, tavasz van. Bár a szelek hava változékony időjárással bír, de meleget szórnak a Nap sugarai ránk emberekre és a növényekre, megszépítve lelkeket és kerteket.

„Reggel még hűvös szelek kelnek tekeregnek, délelőttre a huncut nap sugarai nyújtozkodnak, s egyre melegebbek.”

Vicces nappal kezdődik ez a tavaszi hónapunk, április elseje a bolondozás napja, a füllentésé,  a vicces beugratásoké. Ezek tréfák hozzájárulnak a kiegyensulyozott lelkiélethez.

A hazugsághoz érdekes a viszonyunk, elítéljük azt az embert, akit hazugságon kapunk. Magunk pedig szinte minden nap élünk vele, hiszen őszinte véleményünket gyakran szépítjük meg, a békesség érdekében.

A szorongás minden kis hazugságnál bennünk marad, mert félünk a lebukástól, hogy kiderül, megmásítottuk a valót, ha kis mértékben is. A megszégyenítést nem kivánja magának senki, de félelem nélkül csak április elsején bolondozhatunk, téveszthetünk meg másokat. Ha jól belegondolunk, nem más ez, mint a környezetünk manipulálása, de ezen a napon nem kell szégyenkezni, miközben örömet szerzünk magunknak is. Erre a kellemetlen következményekkel nem  járó bolondozásra szükségünk van, valljuk be, olyan jól esik évente egyszer ugratni a másikat, játékosan. Mi sem vesszük sértőnek, ha velünk esik ez meg. Gyökerei régre nyúlnak vissza, az 1600-as évekből már írásos dokumentumok vannak az április elsejei tréfákról. Az 1500-as évek közepén az újév napját áttették január elsejére erről a napról, de viccből április elsejére újévi ünneplésre hívták azokat, akiket meg akartak viccelni.

 A hónap latin neve „aperire” magyarul megnyitni. Talán ezt magunkra is kellene venni, és megnyitni az egymás iránti szeretetünket, érdeklődésünket és törödésünket, de öszintén, mint a természet kinyílása. Erre hívja fel a figyelmet, április 8, az emberszeretet napja. Próbáljunk még jobbak, őszintébbek lenni egymással, de ne képmutatásból. Erre sajnos a minden napokban sok példa van, még keresgélni sem kell, csak körül nézni  nyitott szemmel.

Fontosnak találom a 27. napot is ebben a hónapban, a vakvezető kutyák napját. Nélkülük sok ember, család élete lenne sokkal nehezebb. Ők a segítségükre szoruló emberek legönzetlenebb barátai, sokkal önzetlenebbek, mint az emberek. Nem lehet letéríteni őket a helyes útról, félrevezetni, befolyásolni hamis ígéretekkel.A kutya a leghűségesebb és legönzetlenebb társa a homo ludensnek, mióta a kutyák az ember hűséges és megbocsájtani tudó társai lettek.

A hónap végén ünnepeljük a keresztények nagy ünnepét, Jézus feltámadását. Az azt megelöző 40 napos böjtben már benne vagyunk. Egybe esik a tavaszi tisztítókúrával, amikor nemcsak lakásunkat, kertünket szépítjük meg, testünket, lelkünket is megszabadítjuk a salakanyagoktól.  Ne feledkezzünk meg emberi kapcsolatainkról sem, bocsássunk meg az ellenünk vétkezőknek, engedjük eltávozni a mérget, amit talán akarva, talán akaratlanul okoztak nekünk. A bűnbocsánat nem könnyű, de ha különbek akarunk lenni a nekünk ártóktól, akkor meg kell próbálni megbocsájtani. Ez hozzá tartozik a testi lelki tisztítókúrához, aminek eredményeként magunk is frissebbek, energikussabbak és jobbak lehetünk, persze csak ha akarjuk ezt, és megpróbáljuk. Nem lesz könnyű, de ne engedjük meg magunknak, hogy lesüllyedjünk a nekünk és másoknak rosszat akarók közé.

Kivánok minden kedves olvasónak áldott, kegyelemteljes, a feltámadás öszinte örömét megvalósító, szép húsvétot:

füredi zsuzsa

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.