Aktuális növényvédelmi munkák

A téli napok elmúltával a házi kertekben, gyümölcs kultúrákban és ültetvényekben időszerűvé válik a mechanikai és vegyszeres védekezési munkák elvégzése.

A mechanikai védekezési eljárások közé tartozik a törzsek tisztogatása, drótkefével a fa törzsét alaposan átdörzsöljük, így a fák törzsének kéregrepedéseiben áttelelő kártevők és kórokozók egyedeit is megsemmisíthetjük.

A metszésnek és a fák ritkításának is fontos szerepet kell tulajdonítani. A gyümölcsfák ritkítása lehetővé teszi a lazább koronaszerkezet kialakítását. A levegő ezáltal könnyebben átjárja, így a fa koronája szellősebb és áttekinthetőbb lesz, amely késlelteti és mérsékli a kártevők és a kórokozók felszaporodását a vegetációs idő alatt, és a későbbiekben a kémiai védekezést is megkönnyíti.

A metszés során különös gondot kell fordítani az elhalt, beteg és száraz ágvégek, valamint a fán száradó moníliás gyümölcsmúmiák, hernyófészkek eltávolítására is. A levágott száraz ágvégeket, gallyakat és gyümölcsmúmiákat érdemes összegyűjteni és megsemmisíteni, vagy a talajba forgatni.

A metszés végeztével a nagyobb sebfelületeket valamilyen fasebkezelő anyaggal le kell kezelni. A metszést követően a tél végi lemosó permetezés elvégzése válik szükségessé. Ennek optimális időpontja a gyümölcstermő növények nyugalmi állapotában – közvetlenül a rügyfakadás előtt – van. Kezeléskor szélcsendes, fagy-és csapadékmentes idő valamint 5°C feletti hőmérséklet legyen. A védekezés fő célja az állati kártevők és kórokozók szaporítóképleteinek gyérítése és elpusztítása, ezáltal megfékezni elszaporodásukat a vegetációs idő alatt.

A rovarkártevők – pajzstetvek, levéltetvek, atkák és tojásaik, valamint körtelevélbolhák ellen olajszármazékok eredményesen használhatók. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy a növény felületén egy filmréteget képeznek, akadályoztatva ezzel a kártevők táplálkozását, így azok „éhenhalnak”, elpusztulnak. Kozmetikai paraffinolaj, orsóolaj, vazelinolaj és növényi olaj hatóanyag-tartalmú készítmények alkalmazhatók.

A kénvegyületek és kombinációik a lisztharmat, levéllikacsosságot, levélfoltosságot okozó gombabetegségek visszaszorítására alkalmas, ezek a készítmények pajzstetű,- levéltetű,-atkaölő hatással is rendelkeznek. Mészkénlé, olajosmészkénlé használata ajánlott.

A lisztharmat és szürkepenész kivételével minden baktériumos és gombás betegségek ellen a kontakthatású réztartalmú készítmények alkalmazása javasolt, mint rézszulfát, rézoxiklorid, rézhidroxid. A rezes lemosó permetezés a gyümölcsfák ágelhalása, teljes vagy részleges elhalását okozó betegségek – mint az őszibarack tafrinás betegsége, a cseresznye és meggy moníliás betegsége, a kajszi sztigminás betegsége, a kajszi pszeudomonászos elhalása (gutaütése), az alma ervíniás elhalása, a szilva tafrínás gyümölcstorzulása, a szőlő tőkepusztulása, a bogyósok betegségei ellen nyújt védelmet. Ennek optimális időpontja rügypattanás után van, a piros bimbós fenológiai stádiumig.

A teljesen összetett készítmények vagy kombinált hatóanyagú készítmények egyszerre tartalmaznak ként, rezet és gyümölcsfaolajat is, amelyek hatékony védelmet biztosítanak, mind a baktériumos, gombás betegségek,- monília, varasodás, tafrinás levélfodrosodás- mind az állati kártevők, – pajzstetvek, levéltetvek, körtelevélbolha, atkák – ellen is. A lemosó permetezéseket időben végezzük el, mert a megkésett védekezés perzselést okozhat.

Csongrád Megyei Kormányhivatal
Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.