Oktatásról, logisztikáról … – A Legrand ZRt. új távlatai

Új_technológia_a_műanyagüzemben.jpgFolytatjuk a múlt hónapban megkezdett beszélgetésünket Károlyi Lászlóval, a Legrand ZRt. vezérigazgatójával. A témák közvetlenül vagy közvetve a cég további erõsödésérõl, piaci stabilitását szolgáló lépésekrõl tanúskodnak.

– Sokszor halljuk, hogy a Dél-alföld, ezen belül térségünk vonzó logisztikai célpont. Lehetünk mi a Legrand logisztikai nagyhatalma? – kérdezem némi pátosszal.
– A vállalatcsoport a kétezres évek elején eldöntötte, hogy a gyártás és kereskedelem közti kapcsolatot a világot átfogó logisztikai központokkal szervezi meg, – hangzik a válasz.
– Regionálisan alakítanak ki ilyen intézményeket azért, hogy az oda tartozó országok késztermék kiszállítását szervezze meg. A régiós gyártó bázisok ide szállítanak be, s ahogy a logisztikai központok világszerte bõvülnek, a teljes logisztikai készlet elérhetõvé válik a virtuális hálón keresztül a felhasználók számára. Egy ilyen hálózat irányul az amerikai, míg a másik az európai kontinensre. Párizs mellett található az a több tízezer négyzetméteres raktárbázis, amely az európai elosztást hivatott ellátni. Ennek szatellit egységeként létesül egy központ Magyarországon, míg egy másik várhatóan Dubaiban. Ezek kb. két éven belül indulnak be. A döntés Magyarország mellett biztos, amely a közép-kelet-európai régiót fogja ellátni készárú termékekkel. Jelenleg az adatgyûjtés folyik, ami figyelembe veszi a logisztikai folyamatok elkövetkezõ öt éves alakulását is. Mindezzel – ismereteim szerint – szeptemberre készülnek el. Innentõl indul az a döntési procedúra, ami részben a mi, részben az érintett országok  bevonásával történik. Bízunk benne, hogy a központi döntésnél szerepe lesz annak, hogy mi a legnagyobb és legjelentõsebb Legrand leányvállalat vagyunk a régióban. Az M5-ös autópálya megépültével nagyon jó esélyünk van arra, hogy Szentesnek megnyerjük a projektet.

A termelő_üzemben.jpg

Hol tart továbbá a Kelet-Európai Beszerzési Iroda terve?
– Már megvalósult olyanynyira, hogy nem csak két beszerzési szakember, hanem egy mûszaki tanácsadó is dolgozik az irodában, amely a budapesti székhelyünkön mûködik. Az a feladata, hogy mind szolgáltatásban, mind alapanyagokban új lehetõségeket kutasson fel. Tevékenységével a Legrand egészét segíti, azaz mind az öt szakmai divíziót, és a nevébõl adódóan elsõsorban a környezõ országokban keres különféle kooperációs partnereket. Az iroda kialakításakor ránk az elvégzett munkánk alapján esett a választás.  Nekünk emellett megvan a saját beszerzési csapatunk, amely itt dolgozik Szentesen.
– Más! Nem rég villamosszerelési versenyt rendeztek. Milyen eredményt hozott a fiatal szakemberek vetélkedõje?

Új_technológia_a_műanyagüzemben.jpg

– Tíz éve kapcsolatban vagyunk a szakmai képzéssel. Ezen belül két programunk van, ez az évente megrendezett verseny az egyik, amikor a villanyszerelõ képzéshez szükséges  szakmai anyagokat adunk a versenyzõknek. Az elméleti rész internetes honlapunkon keresztül sajátítható el. A döntõ eredményét az oktatási minisztérium is elismeri. A helyezettek egyes vizsgák alól mentesülnek. A másik az õsz folyamán rendezett tanár konferencia, amikor a középiskolai képzésben villamossági szakoktatóként dolgozóknak rendezünk egy-két napos fórumot. Ilyenkor a villanyszerelési újdonságokat bemutatjuk. E program kere-tében több szakiskolát rendszeresen támogatunk .
– Továbbá tavaly újra elkezdtük a villanyszerelõ oktatást a Legrand ZRt-nél, együttmûködve a Zsoldos Ferenc Szakközépiskolával.  Elmondhatom, hogy nagyobb az érdeklõdés, mint ami bármikor eddig bármely oktatásunk során tapasztalható volt.
Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

– Tíz éve kapcsolatban vagyunk a szakmai képzéssel. Ezen belül két programunk van, ez az évente megrendezett verseny az egyik, amikor a villanyszerelõ képzéshez szükséges  szakmai anyagokat adunk a versenyzõknek. Az elméleti rész internetes honlapunkon keresztül sajátítható el. A döntõ eredményét az oktatási minisztérium is elismeri. A helyezettek egyes vizsgák alól mentesülnek. A másik az õsz folyamán rendezett tanár konferencia, amikor a középiskolai képzésben villamossági szakoktatóként dolgozóknak rendezünk egy-két napos fórumot. Ilyenkor a villanyszerelési újdonságokat bemutatjuk. E program kere-tében több szakiskolát rendszeresen támogatunk .- Továbbá tavaly újra elkezdtük a villanyszerelõ oktatást a Legrand ZRt-nél, együttmûködve a .  Elmondhatom, hogy nagyobb az érdeklõdés, mint ami bármikor eddig bármely oktatásunk során tapasztalható volt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.