Több a munkahely, mint a jelentkező…

áfsz.gifHivatalosan munkakínálati börzének nevezik, és ebbõl a fajtából nem az elsõt tartották meg néhány nappal ezelõtt Szentesen, mégpedig a Városháza dísztermében.

Azért itt, hogy legyen férõhelye az érdeklõdõknek és a filmvetítéssel egybekötött bemutatóknak, ismertetõknek, amelyek az úgynevezett ipari kerámiák gyártásához, valamint a távközlési eszközök elõállításához kapcsolódtak. Mind a két ágazatnak üzeme, illetve telephelye van Szentesen, és az egyik cég helyi munkát ajánlott, a másik csak részben, többségében vidékit, “kiszállásos” alapon.
A börzét létrehozó szervezetek egyik képviselõje a polgármesteri hivatal Ipari Park referense, Bocskay István többek között elmondta, hogy a meghívott és személyesen érdekelt, potenciális munkavállalók száma megközelítette a 120 fõt. Minden jelenlévõ körültekintõ tájékoztatáshoz jutott az elvégzendõ konkrét munkát, a mûszakot, a körülményeket, a kereseti lehetõségeket és egyéb tudnivalókat illetõen. Különleges szakképesítést nem követelnek meg a munkaadók, de szükség szerint – a munkavállalókkal egyetértve – gondoskodnak a betanítási próbaidõrõl, vagy a szaktudás megszerzésérõl.
A munkakínálati börze befejezõ részében a szervezõk azt várták, hogy a jelenlévõk közül számosan regisztráltatják magukat, és személyesen többet akarnak megtudni a fennálló munkalehetõségekrõl. Sajnos ez a várható legkisebb mértékben sem történt meg, elõállt az egyébként nem ismeretlen képlet: munka van, de nincs rá jelentkezõ. A börze színhelyén körülbelül 40 fõ kaphatott volna azonnali konkrét ajánlatot. Az persze lehet, hogy a börze hallgatósága az ott kapott információk birtokában egyénileg felkeresi majd a munkát ajánló üzemeket, de ez egyelõre csak remény, és nem valóság.
Természetesen mindenkinek vannak és lehetnek elképzelései, szakirányultsági, elhelyezkedési tervei, de a mai világban talán jobban meg kellene becsülni – már a családi megélhetés szempontjából is – a felkínált munkahelyeket. Ezt nem a csalódottság mondatja a szervezõkkel, hanem a realitásokra, a foglalkoztatottsági eredményekre és fejleményekre szeretnék felhívni a figyelmet.
A börze viszonylagos sikertelensége nem vette el a kedvüket, folytatják tovább szervezõ tevékenységüket, másféle munkakínálathoz is kapcsolódóan. Hiszen munkanélküliek még jócskán vannak Szentesen, és a helyzetük megoldása továbbra is feladat, ideszámítva persze az õ hozzáállásukat is.
    
(ph)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.