‘Napló’ kategória archívum

Terézke-blog 13: A fotók és festmények vallomások…

2018 07 31

A 11. lapistói Lepényváró Fesztiválon július 28-án Dömsödi Mihályné önkormányzati képviselő nyitotta meg Négyesi Jánosné Éva néni ny. tanárnő hobbi fotóiból, festményeiból nyílt kiállítást. Ezúton adjuk közre a megnyitó sorait:

(tovább…)

Terézke-blog 12: Négy percben öt Petőfi vers

2018 07 18

Tövisháti Hunor, a fiatal rapper alig valamivel több, mint négy perces videójában öt Petőfi Sándor költeményt rappel végig, egyes versszakokat többször is. Nem kis figyelem kellett részemről ahhoz, hogy szétválogassam a verseket.

(tovább…)

Terézke-blog 11: Aranykapu

2018 07 12

Többen már sokszor emlegették, s most újra ezt teszik, feledésbe ne merüljön, hogy még megvan a hajdani Tóth József Színházunk bejárati kapuja. Bár már nagyon megkopott, azonban még jól mutatja, mennyire illeszkedett a korabeli épület hangulatába, küllemébe.

(tovább…)

Terézke-blog 10: Esőcsalogató gondolatok

2018 06 29
Egy évtizede éppen, hogy beleszerelmesedtem drága anyaföldünk termőerejébe. Annyi szépséget és nyugalmat ad a növényekkel bíbelődni, hogy folyamatosan rá kell jönnöm, még legalább kétszer annyi idő kellene, mint amennyit erre tudok fordítani.

(tovább…)

Terézke-blog 9: Az Operaház Fantomja

2018 06 16

Régi vágyam teljesült vasárnap, amikor megnézhettem a Madách Színház bemutatóját. Andrew Lloyd Webber zenéje azonnal magával ragadott, amikor először meghallottam, ám a történet mindez idáig hézagos volt számomra.

(tovább…)

Terézke-blog 8: Édes anyanyelvünk a mi igazi csodánk!

2018 05 22

Szépen beszélni és írni, magyarul, csodálatos elhivatottság. Ezzel az igénnyel élni, valóságos ajándék. Becsülni és megbecsülni ezt az örökséget, amit nyelvünk ad számunkra, több volna, mint kötelességünk. Ma még a felelősségét nyelvünk használatának és csodálatos kifejezőkészségének sokan érezzük át. Igen ám, de mi lesz holnap?

(tovább…)

Terézke-blog 7: Sörcsapda?

2018 05 16

Emlékszem, tavaly hányszor panaszkodtam anyukámnak, hogy a kettes kert mennyire népszerű a spanyol csigák körében. A kártételük is drámai volt sokszor. Anyukám teljes nyugalommal, s főleg örömmel állapította meg, hogy az ő kertjében elvétve talál egyet-egyet. Bezzeg az idén…

(tovább…)

Terézke-blog 6: Spenótleves

2018 05 10

Az egyik árvácskás cserépben kihajtott egy szál spenót. Örök titok marad, hogy a kerti földdel, vagy az árvácskatővel került a cserépbe, lényeg az, hogy növekedése már nem volt tetszetős a szememnek, úgyhogy kivettem. Gondoltam, ha már ilyen szépen kifejlődött, megeszem, bár nem vagyok túlságosan főzelék párti, sajnos. Éppen ezért támadt fel bennem a reform gondolat: legyen leves belőle.

(tovább…)