Hőszigetelés, de hogyan?

Az egyre növekvõ energia árak megtakarításra késztetik a takarékos fogyasztót. Otthonunk jól megválasztott szigetelésével sokat spórolhatunk, igen ám, de hogyan?

– Válasszunk akár polisztirol EPS vagy kõzetgyapotos szigetelést, rendkívül fontos szempont a szigetelés vastagsága. A vastagságon nem szabad spórolnunk, hogy késõbb gond nélkül élvezhessük választásunk elõnyeit – tájékoztat Bohus László, a Bohus és Társa Bt. ügyvezetõje.
Sokan abban a hi-szemben élnek, hogy ha kicserélik a nyílászárókat mûanyagra, és leszigetelik a falakat, törvényszerû, hogy penészedni fog a fal. Amennyiben megfelelõ vastagságú szigetelést használunk, 10-, 12-, 14 cm vastagságút falazattól függõen, a gombásodás penészedés elkerülhetõ.
 A penészedés ott kezdõdik, ahol legalább 72 órát meghaladó idõtartamig, 75% feletti a páratartalom.
A száraz, kellõen szellõzött és megfelelõ hõmérsékletû felületen a penészedés nem indul el. Ha már bekövetkezett a baj, akkor e feltételek biztosításával megszüntethetõ a penész terjedése. Nem szükséges tehát rögtön különféle vegyszereket, penész gátló festéket, penész lemosót bevetni, hiszen ha a penészesedés okait nem szüntetjük meg, akkor a tünetek kezelése csupán átmeneti eredménnyel szolgál. A kezelõszer hatóanyagának lebomlása után a penészképzõdés újra elõjön.
Mit tehetünk a penész ellen?
Ha kordában tartjuk a páratartalmat, akkor ezzel gyakorlatilag lehetetlenné tesszük a penész kialakulását. Fontos tehát a gyakori szellõztetés, hogy a lakásban felgyülemlett pára kiszellõzhessen, vagy párátlanító készülékek elhelyezését javasoljuk. A párátlanító készülék ideális megoldás olyan kritikus állapotban lévõ környezetek számára, amelyekben nyilvánvalóan a nedvesség okozta a károsodást.
A megfelelõ hõszigetelés kialakításának pedig most van itt az ideje. Tanácsadásért forduljanak bizalommal Bohus Lászlóhoz, aki a +36/30-289-0785 telefonon áll rendelkezésükre. E-mail: bohusbt@szentesikabel.hu       (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.