Kamarai beszámolóról vállalkozóknak – Alkalmazkodni az igényekhez

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentesi Kistérségi Elnöksége a közelmúltban számolt be valamivel több, mint száz fõs tagságának. A beszámolóból, amelyet Horváth István kistérségi elnök bocsátott rendelkezésünkre, az alábbiakban szemezgetünk.

A kistérségi elnökség 2003-ban alakult, újraválasztás után a jelenlegi összetételében 2008 óta mûködik. Tevékenységeivel felöleli a teljes szentesi kistérséget.
Míg 2008-ban 1600 egyéni vállalkozó tevékenykedett térségünkben, addig mindössze 54-en voltak a kamara tagjai. A 850 társas vállalkozásból 87-en vállalták a tagságot. 2009-ben a kamarai tagok száma, a gazdasági válság hatására jelentõsen csökkent.
Az elmúlt évben 13 alkalommal került sor kamarai ülésre. Ekkor adóügyi, társadalombiztosítási aktualitásokról, valamint a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos változásokról és az egyes támogatási formáról szóltak a meghívott szakemberek ismertetõi. Ezeken az összejöveteleken összesen 184 érintett vett részt – olvassuk.
A kamara kistérségi elnöksége rendszeres és jó kapcsolatot ápol a Szentesi Ipartestülettel és más szakmai szervezetekkel, valamint Szentes Város Önkormányzatával. Az önkormányzati bizottságok ülésein tanácskozási joggal részt vesznek a kamara delegáltjai. Mivel Horváth István a képviselõ-testületnek is tagja, ily módon közvetlenül is számos elõterjesztés került a testület elé, amelyek a helyi vállalkozások érdekében fogalmazódtak meg. Néhány javaslat azok közül, amelyekrõl határozat született:
Ilyen a befektetés ösztönzésre, vagy az ipari park fejlesztés felgyorsítására vonatkozó testületi döntés. Arról is született határozat, hogy a vállalkozások rendszeres tájékoztatást kapjanak azokról a karbantartási, fejlesztési munkákról, beszerzési szolgáltatásokról, amelyeket az önkormányzat igényel. De ilyen a munkahelyek megtartására, avagy a hatósági eljárások felgyorsítására vonatkozó elõterjesztés is. A legnagyobb eredménynek a gazdaságélénkítésre vonatkozó rendelet megalkotását tekintik.
A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kistérségi Elnöksége képviseleti ügyfélszolgálati irodát mûködtet Szentesen a Filep-házban, amelynek feladata többek között az adminisztrációs ügyintézés mellett a Széchenyi kártya ügyintézés, a pályázatok figyelése, a szolgáltatási igények felmérése és a kamarai rendezvények szervezése.
2010-ben az érdekképviselet erõsítését, a taglétszám stabilitását, bõvítését tartják fontos feladatuknak. Más érdekvédelmi szervezetekkel akcióegység kialakítását kezdeményezik, hogy a vállalkozások számára még több szakmai segítséget nyújthassanak.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.