Zöldberuházással az energia hatékonyságért – Érdemes számolni, és lépni!

Sokat morgolódunk manapság az energia számláink miatt. Sõt az elõrejelzések sem jósolnak jobb tendenciákat. De álljunk meg egy kicsit, gondolkozzunk és számoljunk!

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nem rég indította Klímabarát Otthon c. energia hatékonysági alprogramját, amelyre érdemes mielõbb pályázni azoknak a családoknak, akik nyílászáró cserét, utólagos hõszigetelést vagy fûtéskorszerûsítést terveznek.
Szentesen a Bohus és Társa Bt. készít ilyen pályázatokat. Tanácsokat tudnak adni, hogyan lehetne a pályázat adta lehetõségeket mind hatékonyabban kihasználni.
Bohus László ügyvezetõ felhívja a figyelmünket, hogy az utólagos elszámolású pályázat legalább 30 százalékos támogatást, visszatérítést nyújthat a tényleges felújítási költségekbõl, ám ez az összeg akár 60 százalékra is feltornázható. S hogy hogyan, azt az érdeklõdõknek szívesen elmagyarázza.
Hagyományos építésû ingatlanok korszrûsítésére lehet pályázni, de a hõszi-getelés vastagságát úgy kell megválasztani a homlokzaton, és a födémen, hogy az energetikai számítás szerint az ingatlan a “B”, “A” vagy az “A+” kategóriába kerüljön. A kategóriák bónusz támogatási százalékokat jelentenek, így az elsõ +10, a második +20, míg a harmadik kategória további +30 százalék (így lehet összesen 60) támogatás megszerzését biztosítja.
A Bohus és Társa Bt. a felújításhoz megfelelõ nyílászárókat ajánl, és segít a megelõzõ hõtechnikai számítás elvégzésében is. A szóban forgó hõtechnikai számítás nem azonos a korábban már általunk is ismertetett hõtérképpel. A hõtechnikai számítás az év bármely szakában elvégezhetõ, azt csak a mérnöki névjegyzékben szereplõ építészmérnök végezheti.
Ezért kötöttek együttmûködési megállapodást a Bodrogi Bau szakembereivel erre a feladatra.
A számításról egyébként érdemes tudni, hogy alapja annak a zöldkártyának, amely jól mutatja egy ingatlan energia hatékonyságát, s amely nélkül már az ingatlanokat nem lehet értékesíteni.
Aki a beruházást és kellékeit a Bohus és Társa Bt-nél rendeli meg, a hõtechnikai számítás számára ingyenes.
Érdemes tehát átgondolni és lépni, hiszen ezen támogatási intenzitás mellett nem csak komfortosabb, értékesebb felújított ingatlanunk lehet, hanem olyan is, amely télen megtartja a meleget, nyáron viszont kívül rekeszti azt. A beruházás késõbbi öröme pedig nem csak a fûtésszámlák végösszegeinek csökkenésével, de a gyors megtérülési idõvel is jelentkezni fog.
A további információk érdekében tekintse meg a szaktárca honlapján a ZBR-EH-09 pályázati kiírást, valamint érdeklõdjön Bohus Lászlótól a +36-30/289-0785-ös telefonszámon, vagy a Szentes, Horváth Mihály u. 4. szám alatti bemutatóteremben, ahol a beruházás kellékeirõl, így pl. a tíz év színgaranciával árusított nemesvakolatokról is tájékozódhat. E-mail: bohusbt@szentesikabel.hu, weblap-cím: www.bohusablak.hu.

Kép és szöveg: D. T. (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.