Példaértékű összefogás a baromfi ágazatért – Pecsenyekacsa-tartás új alapokon

A Brillir Kft az Árpád Agrár Zrt-vel és a Hungerit Zrt-vel közösen új céget alapított Dónáti Baromfitenyésztõ Kft néven, amelynek pecsenyekacsa nevelés és értékesítés a fõ profilja. A tevékenység a három cég már meglévõ  adottságaira épít, példaértékû együttmûködésüknek azonban a fogyasztók lehetnek az igazi nyertesei.

Dr. Csikai Miklós, az Árpád Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója az új vállalkozás létjogosultságáról úgy vélekedik, hogy korábbi piaci tapasztalataik már igazolták, csak azok a termelõi integrációk képesek eredményesen mûködni, amelyek mögött ott a feldolgozó. A válsággal küzdõ baromfi ágazaton belül egyedül a pecsenyekacsa az, amely iránt még van kereslet, mivel telepeik – technikai rekonstrukció után – erre a profilra átállíthatóak, sõt egy részük termálvíz fûtésû, jó alapot jelentettek az új integrációhoz. Másrészt a takarmányellátás biztosításával is részesévé váltak a projektnek, s hogy megfeleljenek, a takarmánygyár korszerûsítését is felvállalták.
Az összefogás jelentõségérõl és üzenetérõl az Árpád Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondja: “Ma sincs más esély. Már eddig is javasoltam az aktív mezõgazdasági szereplõknek más területen, és ajánlom változatlanul. Tudjuk, milyen következményekkel járhat, ha a gazdaság szereplõi helyben nem egymást erõsítik. Lehet más beszállító, lesz is, a helyi viszont kiszorulhat a piacról.”
Gál László állattenyésztési vezetõ már az Ilona-parti telepen fogad, ahol tizenegy épület népesül be folyamatos rotációban a kacsákkal, az elõzetes tervek szerint csak itt kilencvenezer szárnyas növekedhet rotációnként. Két fûthetõ épületben huszonnégyezer napos kis jószág növekedik két hetes koráig, miután átköltöztetik õket végleges nevelõhelyükre, ahol további négy hétig, a feldolgozásig maradnak.
– Emellett a felsõréti és a Szentlászlóban lévõ Tárkány tanyai telep beindítása történik meg elsõ lépésben. Erre az évre legalább 1,5 millió kacsa értékesítését tervezzük. Természetesen a szárnyasok felvásárlását, ahogy  a napos kiskacsák telepítését is, a Hungerit Zrt. végzi.
Gál László arról is beszél, hogy õsztõl újabb, így az alsóréti, lapistói és szikháti volt baromfi telepek kelnek majd életre, az Árpád hagyományai és korábbi adottságai nyomán,  tenyész egyedek, szülõpárok tartására is gondolnak.
A legnagyobb elõnye e most kibontakozó együttmûködésnek az, hogy megszûnik a szállítási költség, ezzel a tartás és feldolgozás költségei is csökkennek. Helyben történik a kiskacsák keltetése, elõnevelése, ami a felújított termálfûtésû épületekben megoldható, majd a nevelési idõ elteltével a feldolgozás is helyben valósul meg.  Mintegy húsz, korábban baromfi tartásra kialakított, épület amortizációja állítható meg, s kapják ezek vissza régi funkcióikat. Mivel a kis jószágok tartásához emberi munkaerõre is szükség van, így munkahelymegtartó beruházásról beszélünk. A folyamatos tápigény pedig a helyi erõtakarmánygyár számára jelent biztos piacot. A kezdeményezés tehát mindhárom alapító számára egyformán elõnyös. De jól járunk majd mi, fogyasztók is, hiszen a mintaboltok kínálatában nyilván alacsonyabb árat mutathat az árcédula, amikor kacsa csemegéért állunk sorba.
Kép és szöveg: D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.