Mozdulatok ötszáz Celsiusban – Tüzes ifjak álmai

A tûzzsonglõr tudomány kezdetei a középkorra nyúlnak vissza. Az õsi törzsi rituálék szokásvilágát idézõ foglalatosság azonban hosszas mélyálom után alig tíz éve került elõ  a hazai rendezvényeken. Kelet-indiai hagyományokra építette show-ját a ma legismertebb tûzzsonglõr, Gora Krisztián, aki a fõvárosi Tûzmadarak nevû formáció vezetõje. Példaképe annak a három szentesi fiatalnak, akik egy éve Hestia Fény- és Tûzzsonglõr Csoportként szerepelnek.

A Hestia görög eredetû szó, a házi tûzhelyeket védelmezõ istennõt hívják így. A három fiatal, Szûcs György (23), aki egyetemista Szegeden, programozó és filozófia, etika szakon tanul, Bátori Kamilla (17) a Horváth Mihály Gimnázium diákja, valamint Gazsi Zoltán, (23) aki õsztõl Budapesten hivatalos zsonglõr iskolát végez.
Közös barátok által találtak egymásra, s gyorsan megegyeztek a feladatok felosztásában. György a csoport vezetõje, a koreográfiáért, a zenéért és a menedzselésért felel. Kamilla az arculat, megjelenés (maszkok, jelmezek, ruhák) tervezésével van elfoglalva, persze a mutatványok kidolgozása mellett. Zoli – testre szabottan – a mûsorszámok akrobatikus elemeit találja ki és gyakorolja be a többiekkel, – meséli Gyuri, aki hajkoronája és tetoválásai miatt is feltûnõ egyéniség.

Az elmúlt egy év rendkívül mozgalmas volt a trió számára. Komoly munkával, napi négy óra edzéssel  csiszolódtak egymáshoz. A két fiú ugyan már hét éve “tüzezget”, eddig is sokat dolgoztak együtt, de Kamilla számára még az eszközök és elemek többsége új volt. Mindannyian négy eszközt használnak, s ezekbõl hozzák ki a lehetõ legtöbb látványelemet.

Gyuri igen jól ért a menedzseléshez, amit bizonyít, hogy a nyáron szinte az egész országot bejárták mûsorukkal. Ott voltak a Sziget legérdekesebb zenei sátrában, bemutatkoztak az Ozora Fesztiválon. A Hegyalján övék az egyedüli tüzezési jog. Büszkék arra, hogy felléphettek a debreceni arénában a Campus nevû nagyrendezvényen és a Pest mellett rendezett VER-DA fesztiválon. A gyulai SAS hastáncosokkal pedig törzsi táncmotívumokat elevenítettek fel, de mégis van valami, amitõl még ezután várnak nagyon sokat. Kapcsolatba léptek ugyanis a Drift Szövetséggel, akik motorokkal és autókkal végeznek látványos akrobata mutatványokat. A produkcióhoz õk adhatták már egyszer a tûz és fény látványát. De szívesen dolgoznak együtt a helyi bajvívókkal is.

Kíváncsi voltam, vajon ezek a fiatalok gyermekként is ennyire szerették a tüzet? Gyuri megnyugtat, hogy csak annyira, mint minden más gyerek. Elárulja, hogy ma már a meleg ételeket is kerülik. Egy-egy produkció  4-500 Celsius fok hõmérséklettel jár, az eszközök pontos használatával kerülhetõ el az, hogy ne keletkezzenek a testükön nyolc napon belül gyógyuló sérülések. Kezdetben bizony gyakran voltak ilyenek. A sok gyakorlásra éppen azért volt szükség, hogy biztonságosan bánjanak a tûzzel, sem magukat, se a társaikat ne sebesítsék meg. A bizalom már oly erõs közöttük, hogy rögtönözni is összhangban tudnak, – magyarázza. 

További részletek: http://www.hestiafire.hu/hestia.htm

– Mi a tervetek a jövõben? – kérdezem beszélgetésünk végén.
– Elõször is szeretnénk találni egy tükrös termet, ahol az új koreográfiákat tudnánk gyakorolni. Másrészt a Lepényváró Fesztivál után más helyi rendezvényeken is szívesen lépnénk fel. S ami picit távolabbi elképzelés: megteremteni egy tûz- és UV-fény színházat, amelynek keretében azték, inka, maja legendákat dolgoznánk fel és mutatnánk be a közönségnek.
Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.