Gazdatájékoztató

Lezárult az agrár-környezetgazdálkodás támogatási kérelmek benyújtása: Az AKG program a gazdálkodók körében nagy érdeklõdésre tartott számot. Országosan mintegy 25.000 támogatási kérelem érkezett, melyek alapján a gazdálkodók 2.260.000 hektár területet kívánnak a programba bevonni. A kérelem benyújtására – elektronikusan –   július 27. éjfélig volt lehetõség.

A programba belépõk önként vállalták a 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet elõírásait a bevont területeken. Az elõírások betartása miatt fellépõ többletköltségeket illetve elmaradt hasznot ellentételezi a támogatás, melyre a kedvezményezett 5 évig jogosult, és amelynek összege évenként, hektáronként 40 és 900 euró között változik.
A beérkezett kérelmek feldolgozását az MVH a beadási idõszak lezárultával azonnal megkezdi. Miután az MVH a támogatási kérelemben szereplõ adatokról határozatban döntött, a jóváhagyott területek GPS-es felmérését kell a gazdálkodóknak a határozat jogerõre emelkedésétõl számított 90 napon belül elvégezni, és a felmért területek adatait az MVH-hoz elektronikus formában benyújtani. A jóváhagyott, felmért területek fogják képezni az 5 évig tartó kötelezettségvállalás alapját, ezeken kell szeptember 1-tõl a feltételeket betartani, és ezen területek után igényelhetõ a támogatás.

Megjelent a HMKÁ rendelet módosítása:
Megjelent az egységes területalapú támogatások és egyes vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendõ „Helyes Mezõgazdasági és Környezeti Állapot” (HMKÁ) fenntartásához szükséges feltételrendszer, valamint az állategységre való átváltási arányának meghatározásáról szóló 50/2008. (IV. 24.) FVM rendeletet módosító 80/2009.(VII. 3.) FVM rendelet. A rendeletmódosításnak megfelelõen az elõírások és nem megfelelésük kiértékelési módja is megváltozik a hatálybalépés napján, 2009. július 6-án. A rendelet szerint az 1. számú melléklet 1. pont b) alpontjában, valamint a 2. számú melléklet 1. pont b) alpontjában foglalt rendelkezések esetében csak e rendeletmódosítás hatálybalépését követõen megkezdett mezõgazdasági munkamûveletekre kell az elõírtakat alkalmazni.
A gazdálkodók az õszi vetések tervezésekor figyelembe kell, hogy vegyék a fenti rendelet vetésforgóra vonatkozó szabályait! Ezek szerint :
„3. Vetésforgóra vonatkozó szabályok: a) Egymás után két évig termeszthetõ: rozs, búza, tritikálé, árpa; b) Egymás után legfeljebb három évig termeszthetõ: kukorica és dohány”
Több évig termeszthetõ maga után: évelõ kertészeti kultúrák, évelõ takarmánynövények, fûmagtermesztés, méhlegelõ céljából vetett növények, illetve energetikai hasznosítás céljából vetett több éves növények, valamint a rizs;
Minden egyéb növény egy évig termeszthetõ!“

Indul az ültetvény-kivágási támogatás:
A 100/2008. (VIII. 6.) FVM rendelet e napokban történt módosítására figyelemmel, augusztus hónap során lehet benyújtani az MVH-hoz a szõlõ-ültetvénykivágási támogatás iránti kérelmeket. Az elmúlt évben, az Európai Bizottság döntése következtében a Hivatal a benyújtott 3400 hektáros kivágási igénynek csak a 80%-át tudta jóváhagyni, az engedélyezett kvóta feletti jogszerû igények elbírálását az új borpiaci évig fel kellett függeszteni. Az MVH felhívja mindazon kérelmezõk figyelmét, akik a „kivágási támogatási kérelem átvitelérõl szóló végzést” kaptak, hogy az ügyeket automatikusan újraindítja, ezért e kérelmezõknek nem kell új kérelmet benyújtaniuk.

Fiatal mezõgazdasági termelõk támogatásához nyújtandó támogatás:
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága  tájékoztatja az ügyfeleket, hogy módosul az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezõgazdasági termelõk számára nyújtandó támogatások részletes feltételeirõl szóló 67/2007. (VII. 26.) FVM rendelet. A rendeletben foglaltakat a már folyamatban levõ ügyekre kell alkalmazni.
Mindazon fiatal gazdálkodóknak, akik az idei évben kívánnak pályázni, a közeljövõben kerül kihirdetésre “az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezõgazdasági termelõk indulásához a 2009. évtõl nyújtandó támogatások részletes feltételeirõl szóló …/2009. (…) FVM rendelet”. Ezen új rendelet alapján módosul a támogatási kérelmek benyújtására nyitva álló idõszak. A támogatási kérelmek beadására 2009. szeptember 1. és 30. között lesz lehetõség.

Országos tûzgyújtási tilalom:
Fontos tudnivaló, hogy a Földmûvelésügyi Miniszter augusztus 03-tól országos tûzgyújtási tilalmat rendelt el. Tilos a tûzgyújtás az ország egész területén lévõ erdõkben, valamint az erdõterületek határától számított kétszáz méteren belüli területeken. Tilos a tûzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tûzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag- és gazégetést is.
A közúton és vasúton utazók, az erdõben kirándulók, valamint a mezõgazdasági területeken dolgozók által eldobott égõ cigaretta csikk és dohánynemû fokozott tûzveszéllyel jár, mivel a kiszáradt árokparton, illetve vasúti töltések mellett keletkezõ tüzek sok esetben közvetlenül erdõ- és mezõgazdasági területeket is veszélyeztetnek. Felhívják a közúton és vasúton utazókat, az erdõben kirándulókat, a mezõgazdasági területeken dolgozókat, hogy égõ cigaretta csikket és dohánynemût ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el!
Aki a tûzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.
A fentebb említett HMKÁ rendelet tartalmaz egy szintén fontos kitételt: „4. Tarló, nád, növényi maradvány valamint gyepek égetése tilos.” Akinek a területén tehát az esetleges helyszíni ellenõrzés során égetésre utaló nyomokat találnak, az a kérelme elbírálásakor szankciókra számíthat.
A fentiek tekintetében, illetve ha bármilyen kérdésük merül fel, kérjük keressék fel a Falugazdász Irodát (Szentes, Kossuth tér 5., tel.: 63/401-011).

Októbertõl újra él a “Mezõgazdasági termékek értéknövelése” c. pályázat  
A támogatás célja elsõsorban az, hogy a mezõgazdasági termékek feldolgozásának, illetve forgalmazásának javításával vagy új termékek, eljárások, technológiák bevezetésével növekedjen a mezõgazdasági üzem, illetve az élelmiszeripari vállalkozás összteljesítménye és versenyképessége. A pályázat kiírói az élelmiszerbiztonsági, és higiéniai feltételek javulását, valamint környezetterhelés csökkenését is várják a programtól.
A pályázaton elnyerhetõ pénzösszeg pályázónként kiemelkedõen magas: a legkisebb igénybe vehetõ támogatási összeg nyolcezer eurónak megfelelõ forintösszeg, mai árfolyamon számolva közel 2,2 millió forint, a legmagasabb pedig 1,6 millió eurónak megfelelõ nemzeti valuta: közel 428  millió forint. Mivel egy pályázó több kategóriában is indulhat, ezért a pályázat kiírója az egy ügyfélnek odaítélhetõ pénzmennyiséget 3 millió  euróban, azaz több mint 800 millió forintban határozta meg. A támogatás mértéke 40-60 százalék.
A pályázók három célterületre nyújthatnak be pályázatot, amik közül az elsõ a versenyképesség javítását, és a termékszerkezet átalakítását szolgálja. Ide sorolható például egy hûtõház építése, új mezõgazdasági gépek vásárlása. A második célterület a vállalkozás korszerû mûködésének feltételeit finanszírozza: az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi feltételek javítását, az energiafelhasználás racionalizálását, valamint az üzemirányítás korszerûsítését. A harmadik célcsoportban az állattartó- és feldolgozó üzemek új vágópontok létrehozására, vagy a már meglévõ korszerûsítésére pályázhatnak.

A támogatásra egyéni vállalkozók, egyéni cégek, jogi személyiséggel rendelkezõ – vagy nem rendelkezõ – gazdasági társaságok, szövetkezetek pályázhatnak, amelyek kkv-nak vagy nagyvállalatnak minõsülnek. Ezeken a feltételeken kívül a pályázat kiírója még feltételként szabja a vállalkozás európai mértékegységben (EUME) mért méretét, valamint árbevételük forrását is. Ezen feltételek szerint azok a mezõgazdasági termelõk indulhatnak a pályázaton, amelyek legalább négy EUME méretûek, valamint értékesítésbõl származó árbevételük fele – vagy több mint ötven százaléka – nem-feldolgozott mezõgazdasági termék értékesítésébõl származik.
Nem mezõgazdasági termelõk esetében nem számít az üzem mérete, viszont a nem-feldolgozott termékekbõl származó árbevételnek az õ esetükben is el kell érnie, vagy meg kell haladnia az 50 százalékot. A pályázat kiírója mindkét esetben elvárja, hogy ez az arány a támogatás megszerzése után is fennmaradjon a kötelezõ üzemeltetés végéig. A pályázat kiírásának várható ideje: október 15. 

Szentesre látogatott a Virágos Magyarországért verseny zsûrije

1994-ben az Országos Idegenforgalmi Hivatal, a Belügyminisztérium és a különbözõ szakmai szervezetek együttmûködésével hazánkban is kihirdetésre került a Virágos Magyarországért elnevezésû verseny.
A hazai verseny igen jelentõs és népszerû,  mint ahogyan arról már beszámoltunk, évente kb. 350-400 település vesz rajta részt város és falu kategóriában.
Szentes városa elõször 1996-ban nevezett be a versenybe, tehát több mint 10 éve vesz részt sikeresen a virágosítási, környezetszépítési és környezetvédelmi megmérettetésen. A folyamatos településfejlõdésnek köszönhetõen, ebben az évben városunkat az a megtiszteltetést érte, hogy a verseny fõzsûrije személyesen értékelte környezetszépítõ munkánkat.
Szakmai látogatásuk során a Virágos Magyarországért zsûrijét Szirbik Imre polgármester úr tájékoztatta a közelmúltban végzett, és a folyamatban lévõ beruházásokról, valamint a további nagyszabású tervekrõl. A helyzetelemzõ tájékoztatót követõen Baloghné Berezvai Csilla fõkertész a majd egy napig tartó szemle során mutatta be városunkat a zsûrinek. A bíráló bizottság egy értékelési kritérium kivételével, a maximális pontszámmal értékelte a városképet – épített és természeti környezetet egyaránt – valamint a környezetvédelem és az infrastruktúra kiépítése terén végzett munkánkat.
A magánházak környezetének minõsítése során a zsûri tagjai azonban úgy ítélték meg a családi házak elõtti zöldfelületek ápoltságát, hogy azok hagynak némi kifogásolni valót maguk után.
Ezúton kérjük a Tisztelt lakosságot, hogy segítsék ebben a versenyben sikerre városunkat azzal, hogy sûrûbben gondozzák a zöldfelületeket, jobban ügyelnek a tisztaságra, rendezettségre. Ehhez nem kell más, csak egy kis odafigyelés. Segítsenek a környezetükben élõ idõs, beteg, vagy rokkant embertársaiknak rendben tartani a közterületi zöldfelületeket.  Jelezzék a Közterület-Felü-gyelet munkatársai, vagy a fõkertész felé, ha elhanyagolt területet észlelnek. A megromlott egészségi állapotban lévõ ingatlantulajdonosoknak a közcélú munkaprogram keretében a város vezetése is meg tesz minden tõle telhetõt, hogy ebben a munkában segíteni tudjon.
Köszönjük azoknak a lakosoknak, civil szervezeteknek, intézményeknek és vállalkozásoknak a munkájukat, akik eddig is, és ezután is sokat tettek és tesznek környezetük szépítése érdekében.
Cselekedjünk együtt azért, hogy városunk a közeljövõben méltón képviselhesse országunkat az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében.

Összeállította: Deim Éva

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.