Megkezdődött a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) kiépítése

Az Európai Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) felhasználására vonatkozó 1698/2005/EK rendelet elõírja, hogy minden tagállamnak nemzeti vidéki hálózatot kell létrehoznia, amely összefogja „a vidékfejlesztéssel foglalkozó szervezeteket és közigazgatási szerveket”, ösztönzi a vidéki szereplõk együttmûködését, információkkal és követhetõ mintákkal, tapasztalatszerzési lehetõségekkel látja el õket.


A nemzetközi és a térségek közötti együttmûködések, közös projektek koordinálására már létrejött az Európai Vidékfejlesztési Hálózat. Az elvárásoknak megfelelõen megkezdõdött a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) kiépülése a 1060/2008 (IX. 26.) Kormány határozat és a 131/2008 (X. 1.) FVM rendelet elõírásai szerint.
A Hálózat nyitott fórum kíván lenni az agrárgazdaságban és a vidékfejlesztésben érintett összes vidéki és országos szereplõ számára, mely által egy információs, együttmûködési hálózat jön létre. Az MNVH rendszere nem egy új hálózat kialakítását jelenti, hanem elõsegíti a már mûködõ szakmai hálózatok kézfogását. Integrálni szeretné pl. a mezõgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadást, a település- és környezetfejlesztéssel, a vidéki kulturális-közösségi élettel, vagy a munkahelyteremtéssel és a vállalkozásokhoz kapcsolódó kérdésekkel foglalkozó független civil szereplõket és szervezeteket. Ennek érdekében az MNVH tanácsában a különbözõ politikai nézeteket és értékrendeket vallók egy asztalhoz ülhetnek, és közös nevezõre hozhatják véleményüket, elképzeléseiket a vidék fejlesztésének meggyorsítása érdekében.
A hálózatba regisztrálhat minden olyan természetes személy, vállalkozás, helyi önkormányzat, egyház, köztestület és civil szervezet, aki, vagy amely aktívan részt kíván venni a vidékfejlesztésben.
Az MNVH feladatai: Interaktív, online szolgáltatások (www.mnvh.eu), mely által a regisztráltak naprakész információkat kaphatnak nemzeti és nemzetközi ügyekrõl, hasznos hivatkozásokkal és dokumentumokkal; Képzési- és szaktanácsadási rendszer (animáció, szemináriumok); Véleményalkotás lehetõségei; Proaktív szakértelem biztosítása; Tapasztalatcsere; Legjobb Gyakorlatok Hálózatának kiépítése; Igényfelmérések végzése; Publikációk, hírlevelek készítése; Tudás- és kutatás-tár. A hálózatnak nincs tagsága. Regisztrálni lehet a www.mnvh.eu honlapon és a területileg illetékes Helyi Vidékfejlesztési Irodában (HVI). A regisztrációs adatlap papír alapon és aláírva postán, vagy személyesen juttatható el az illetékes HVI vezetõnek (Gyömbér Ferenc, 6600 Szentes, Kossuth tér 5.).  A regisztrálásról az ügyfelet az MNVH Állandó Titkársága írásban értesíti.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.