Derzsi Kovács Jenő – Emlékév – Módosult határidők!

Május 16-án 9 órától a Szentes, Pólya u. 1. számú háznál szép számú érdeklõdõ (egykori tanítványok, tisztelõk) várakoztak abból a célból, hogy jelen legyenek a Derzsi Kovács Jenõ 120. születésnapja alkalmából elhelyezendõ emléktábla avatásakor.

A megjelenteket Körtvélyesi László és családja (az egykori Derzsi ház jelenlegi tulajdonosai) fogadták meleg szeretettel. A Pri-hoda Eszter vezette vonós népi zenekar a Derzsi gyûjtemény közismert dalait szólaltatta meg. A HMG egykori tanára, a dalszerzõ és népdalgyûjtõ tiszteletére készült emléktábla Burai László, György Pál és Mácsai István közremûködésével készült.
Az emléktáblát 9.15-kor Bucsány György nyugalmazott tanár leplezte le, aki Derzsi tanár úr egyik tanítványaként idézte fel az ünnepelt munkásságát. Ezután az összegyûltek rögtönzött dalolása következett a Derzsi dallamgyûjtemény dalaiból, melyekre többen is táncoltak a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület népviseletben megjelent táncosaival e-gyütt.
Az ünnepség végén Hankó Györgyné a Zöldág MSE elnöke köszönte meg a házigazdák és minden közremûködõ segítségét, akiket a Horváth Mihály Gimnáziumba hívott meg a 10.00 órakor kezdõdõ életrajzírói pályázat eredményhirdetésére, és a DÚDOLÓ záró foglalkozására.
A Horváth Mihály Gimnázium dísztermében Papp Eszter ig. helyettes köszöntötte a vendégeket, majd Tóth János, az intézmény nyugalmazott tanára – a Derzsi Életrajzírói pályázat jelen levõ zsûritagja – bejelentette, hogy egyetlen pályázó sem készült el 2009. május 4-re – a pályázat beadási határidejére – pályamunkával. Ezért a zsûri tagjai meghosszabbították a pályázat beadási határidejét 2009. november 19-re. Az eredeti pályázati kiíráson más változtatás nem történt, amely továbbra is letölthetõ a Koszta József Múzeum honlapjáról.  
A gimnáziumban a rendezvényt a DÚDOLÓ zárta, amelyen ismét elõkerültek azok a dallamok, majd még újabbak is, amelyeket márc. 3. és május 16. között énekelt a szentesiek közül kb. 150 fõ a Dr. Beliczay Ta-másné, Balla Tibor és Hankó Györgyné vezetésével megrendezett ismeretterjesztõ elõadásokon. 
A DÚDOLÓ-ban részt vevõ csoportoknak a szervezõk a gimnáziumban Emléklapot adtak át.
A május 16-i programsor végén Majtényi András – a HMG tanára – ismertette az eddig lezajlott Derzsi Kovács Jenõ Népdaléneklési Versenyek rövid történetét. Bejelentette, hogy a 2009. szept. 26-27-én megrendezendõ Derzsi Kovács Jenõ Nemzetközi Népdaléneklési verseny  meghosszabbított jelentkezési határideje 2009. június 30. A felhívás és a jelentkezési lap a Horváth Mihály Gimnázium honlapjáról tölthetõ le.
A 11.30-ig  tartó tartalmas program után a résztvevõk – pogácsa és ásványvíz elfogyasztása után – a gimnázium folyosóján a tablókon most csak Derzsi tanár úr arcképét keresték…

A pályázati kiírások megtekinthetők a www.muzeum.gportal.hu internetes oldalon!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.