A Balkáni útvonalon – sugárkapuk, mobil röntgen

A Dél-alföldi Regionális Parancsnokság a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnoksága hatósági jogkörrel rendelkezõ, középfokú területi szerve, amely hatósági feladatait Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyék közigazgatási területére kiterjedõen látja el. A regionális parancsnokság földrajzi elhelyezkedése, az illetékességi területhez kötõdõ sajátosságok határozzák meg azokat a szakmai feladatokat, amelyekkel leginkább jellemezni lehet a régiós pénzügyõrök tevékenységét. – tudtuk meg Némedi Varga Éva százados sajtóreferenstõl, akit a XXI. század szakmai kihívásairól kérdeztünk.

  kabitoszer_fogas.jpg    – A parancsnoksághoz Románia viszonylatában 246 km határszakasz tartozik, 3 közúti (Gyula, Battonya, Nagylak) és egy vasúti határátkelõhellyel (Lõkösháza). A szerb határszakaszból 174 km-en a régió három közúti vámhivatala (Röszke, Tompa, Hercegszántó) és egy vasúti szolgálati helye (Kelebia) fogadja az utas- és áruforgalmat, – mondta bevezetõül, majd így folytatta: – A “Balkáni útvonalként” is emlegetett határszakasz jelentõs szakmai felkészültséget kíván, mivel a szokásos forgalom mellett meghatározó, hogy erre vezet a Nyugat-Európába irányuló kábítószer és cigaretta csempészet klasszikus útvonala.
A déli határszakasz további kiemelt jelentõségét adja, hogy 2004. május 1., az Európai Unióhoz történõ csatlakozás óta a jelzett határrész az Európai Unió külsõ határát jelenti. –
    A Phare forrásokból, illetve az állami költségvetésbõl finanszírozott, az uniós elvárásoknak megfelelõ fejlesztéseknek köszönhetõen Magyarország megteremtette a szükséges feltételeket az uniós külsõ vámhatár felügyeletéhez. Az uniós normáknak megfelelõ szervezeti felépítés 2004. május 1-re megvalósult a parancsnokság területén is. Eszerint a megyeszékhelyeken mûködõ fõvámhivatalok (Szeged, Békéscsaba, Kecskemét) az egész megyére kiterjedõ illetékességgel végzik a jogszabályban meghatározott feladataikat. A jövedéki alanyok és az adóbevételek nagyságrendjének megfelelõen Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye területén a Kecskeméti Regionális Jövedéki Központ – kizárólagos hatáskörrel – jövedéki adóügyekben és az energiaadóval kapcsolatban jár el, míg a Kecskeméti Fõvámhivatal, illetve kiskõrösi, kiskunhalasi és bajai kirendeltségei látják el a jövedéki ügyekkel, ellenõrzésekkel kapcsolatos feladatokat.
      – Milyen gyakoriságú az egyes drogféleségek, fegyvercsempészet elõfordulása, ha az utóbbi három évet vesszük alapul?
    – A regionális parancsnokság felügyelete alá tartozó vámhivatalok tekintetében a drogféleségek és fegyver-csempészet vonatkozásában a felderítési mutatók az alábbiak szerint alakultak 2003 – 2005. év tapasztalatai szerint: 2003-ban 30 esetben fordult elõ kábítószer felderítés, amelynek felderítési értéke 1 milliárd 300 millió forint, 8 esetben fegyvercsempészet,  elköve-tési értékük 1,5 millió forint volt. 2004-ben 10 esetben fordult elõ kábítószer felderítés, az elkövetési érték 500 millió forint, 1 esetben volt fegyver-csempészet. 2005. évben a mai napig bezárólag 3 esetben fordult elõ kábítószer felderítés 25 millió forint, és 1 esetben fegyvercsempészet 20.000,- forint elkövetési értéken. A fentiekben ismertetett adatok egyértelmûen csökkenõ tendenciát mutatnak.
    – Az említetteken kívül más káros, pl. vegyi anyagok   bejutására  volt-e példa az elmúlt idõszakban, ill. hogyan lehet ezeket kiszûrni?
    – A regionális parancsnokság nyilvántartásait figyelembe véve megállapítható, hogy a tárgyévben, illetve az ezt megelõzõ években más káros, esetlegesen vegyi anyag a felügyelete alá tartozó határszakaszon, illegális úton nem került be az országba. Az ez irányú védelmi rendszer kialakítása megtörtént az alábbiak szerint: Jogszabályi elõírások alapján a Vám- és Pénzügyõrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokság vezetõje folyamatos munkakapcsolatot tart fenn a Védelmi Bizottsággal, valamint a napi munkavégzés során a Védelmi Bizottság Titkárságával a parancsnokság védelmi tisztje, vagy az adott feladathoz szükséges ismeretekkel rendelkezõ pénzügyõr tartja a kapcsolatot. A vám- és pénzügyõrség hatáskörébe tartózó ügyekben a Védelmi Bizottság Titkársága által mûködtetett monitoring rendszer felhasználásával rendszeresen történik adatszolgáltatás, információcsere. Az eseménykövetõ rendszer a Védelmi Bizottságnak megfelelõ idõben biztosítja a tevékenységéhez szükséges vámügyi információkat. A feladat végrehajtás további hátterét adják a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalával, a Katasztrófavédelmi Fõigazgatósággal és további társszervekkel központi, ill. ezek alapján területi szinten megkötött együttmûködési megállapodások. A határok schengeni normáknak megfelelõ megerõsítése érdekében a testület 2002. év folyamán végrehajtotta, az ún. sugárkapu telepítési programját, ennek keretében az EU Phare Programja, valamint a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával 36 határátkelõhelyen radioaktív anyagok detektálására alkalmas technikai eszközök lettek telepítve. A dél-alföldi régióban ezeken a valamennyi határvámhivatalnál rendszerbe állított kézi sugárzásmérõkön, a kamionterminálokban mûködõ sugárkapukon kívül, a nagylaki vámhivatalnál állomásozó mobil röntgen berendezés, és az ezeket üzemeltetõ képzett személyzet megléte jelent biztonságot.
    A 2002. március elsején hatályba lépett, a veszélyes áruk közúti szállításának ellenõrzésére vonatkozó kormányrendelet. A veszélyes áruk biztonságos közúti szállításához fûzõdõ társadalmi érdek, és az EU elvárások teljesítése jelentõs szakmai hátteret igényel. Az ebbõl adódó ellenõrzési, nyilvántartási feladatok végrehajtása a Vám- és Pénzügyõrségnek, ezen belül a kiterjedt külsõ határszakasszal rendelkezõ Dél-alföldi Regionális Parancsnokságnak meghatározó feladatot jelent.

Magyarország – Eu csatlakozás utáni külsõ határok tekintetében – különösen fontos geostratégiai helyzetét jelenti, hogy a kibõvült EU leghoszszabb és legérzékenyebb politikai környezetében helyezkedik el. Ebben a környezetben felértékelõdik a határellenõrzõ hatóságok felkészültségi szintje, valamint a határmenti területeken élõ lakosság, és a feladatukat itt végzõ rendvédelmi, közigazgatási, önkormányzati szervek közötti együttmûködés. A Vám- és Pénzügyõrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága a védelemigazgatáshoz kapcsolódó feladatait – a mûködési terület sajátosságaira is figyelemmel – az eddigi gyakorlatnak megfelelõen, továbbra is kiemelt területként  kezeli.
   – Unióba lépésünkkel szabadabbá vált a határforgalom. Mi dönti azt el, hogy adott esetben egy szállítmány gyanús lehet?
       –  Hazánk Európai Unióhoz történõ csatlakozása a Dél-alföldi Regionális Parancsnoksághoz tartozó határszakaszon (szerb, román) folyó ez irányú munkát nem érintette. A csatlakozást megelõzõen is szigorú, elõre megtervezett stratégia, úgynevezett kockázatelemzõ tevékenység alakult ki a határvámhivataloknál. Elsõdleges célja a szállított áruk jogellenes bekerülését megakadályozni hazánkba, valamint 2004. május 1. óta az Unió területére. A kockázatelemzõ tevékenység minden vámkezelés fontos része, amely alapját képezi a vámvizsgálatnak. Kockázati tényezõnek minõsül többek között a szállított áru milyensége, az áru származási országa, a szállítójármû honossága, a szállított áru indításának helye, stb… Csatlakozásunkkal egyidejûleg megszervezték az úgynevezett mélységi ellenõrzési csoportokat (MECS) is. Feladatuk a második vonalas ellenõrzés, azaz a belföldön, közúton végzett ellenõrzés. Tevékenységüket elõre meghatározott, titkos ellenõrzési terv szerint végzik. Ennek során közúton közlekedõ magyar és külföldi honosságú személygépjármûveket, illetve tehergépjármûveket és azok rakományát vizsgálják.
    – Milyen gyakorisággal nyílik mód a jelenkor kihívásaihoz igazodó felkészülésükre?    
     – A különbözõ szakterületeken szolgálatot teljesítõ pénzügyõrök – az eddigi tapasztalatok, illetve elért eredmények alapján – megfelelve az uniós elvárásoknak, felkészülten végzik mindennapi munkájukat. A szabályozások naprakész ismeretét a szigorúan elvárt önképzésen túl elõsegítik a folyamatosan tartott oktatások és értekezletek. Ezeken az említett fórumokon lehetõség nyílik az Országos Parancsnokság, más regionális parancsnokságok, továbbá más tagállamok szakembereivel történõ eszmecserére, tapasztalatszerzésre.
      Szerkesztette
 Dömsödi Teréz

A NATO RÉGIÓ rovat a Külügyminisztérium támogatásával készül.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.