A BABOR vendége voltam I.

“Csak az lehet igazán szép, ami természetes” – mondta Michael Babor orvos doktor, kíváncsi vegyész, aki Nagyszebenben született anyai ágon magyar szülõktõl. A szájhagyomány szerint legendásan sármos férfinak a hölgyek iránti kitüntetõ figyelme és érdeklõdése a szépítõszerekre is kiterjedt.

Aacheni_dom.jpgÍgy született meg laboratóriumában a 19 gyógynövénybõl összeállított, kétfázisú arcletisztító, amely 1955-ben Hy-öl néven  világszabadalomként bejegyeztetett, és a mai napig közkedvelt kozmetikum. Az 50 éves jubileum tiszteletére elegáns csomagolásban az idei õszi akció sztárja.
A doktor úr “boszorkány-konyhájában” egymás után készültek az illatos finomságok, és elindult világhódító útjára a BABOR márkanév.
1962-ben dr. Leo Vossen, a nagy múltú német Hansa kereskedõház és dinasztia utódja megvásárolta a szárnyát bontogató kozmetikai birodalmat.
Így lett a holland-belga határ melletti, termál vizérõl és történelmi múltjáról híres, ma 240 ezer lakosú csodaszép Aachen a BABOR kozmetikai cég és gyár otthona. A világ 50 országában 20 ezer kolleganõ ujjai közé simulnak a csak növényi anyagokból készült, lehelet könnyû, diszkrét illatú matériák.
Filozófiája: ne legyen tömegtermék, és teljesítse azt, amit ígér.  Egy 30-40 ezer lakosú városban egy kozmetika (nagyobban 2-3) elég. A kapcsolattartás legyen élõ, és a felkészültség naprakész. A vendég visszajelzése a fejlõdés mozgatórugója. Egyszóval legyen egy nagy család, ahol sem a vendég, sem a kozmetikus nem marad magára.
Ma Magyarországon 140 “baboros” kolleganõ élvezi ezt a gondoskodást, de csak 20 fõnek adatott meg a lehetõség, és nagy megtiszteltetés, hogy éljünk a meghívással, és egy hetes továbbképzésen vegyünk részt Németországban.
Az Ardennek lankáin épült város, Aachen önmagában unikum, a történelmet és mûvészettörténetet kedvelõk Mekkája. Itt áll Európa legrégibb székesegyháza, amelynek kápolnáját 805-ben I. Károly frank király, késõbb német-római császár építtette. A nyolcszögletû oktogont a történelem évszázadokon át tovább, sõt körbeépítette.
29 méteres gótikus színes ablakai 30 uralkodó koronázásához szolgáltak díszletként, oszlopai donga- és keresztboltozata alatti kerengõben pedig méltó kegyelettel õrzik földi maradványaik örök nyugalmát. Kedves idegenvezetõnk többször kitért a Dóm magyar vonatkozású emlékeire. Büszkén tekintettünk a Szent Istvánról készült kõplasztikára, mely az egyik óriási gótikus oszlopfõt díszíti. Megcsodálhattuk  a magyar kápolnát és Varga Imre szobrászmûvészünk 1992-ben felavatott bronzszobrát, mely államalapítónkat gondolatébresztõ módon ábrázolja.
Babor-kozpont.jpgA megérkezésünk délutánján tett két órás séta az ó- és egyben belvárosban szemnek, szellemnek és léleknek felemelõ élményt nyújtott, amibõl sokáig táplálkozunk.
Másnap elkezdõdött a munka a német precizitással  kidolgozott heti programmal a kezünkben. 15 percnyi autóúttal érkeztünk meg a BABOR konszern birodalmába, errõl a következõ számban olvashat a kedves Olvasó.
A három részbõl álló beszámolót egyben rejtvénynek is szántuk. A kérdések helyes megfejtõi között értékes jutalmakat sorsolunk ki a sorozat végén. Jó ajándékötlet karácsonyra! Õrizze meg tehát a cikkeket, és játsszon a szépségért!
Nagyné Szabó Ilona

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.