Ha késik a pénz? Jár a kamat!

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) április 1-jétõl kész késedelmi kamatot fizetni azoknak a pályázóknak, akik a vállalt határidõre nem jutnak hozzá az elnyert támogatáshoz.

Az NFÜ azzal magyarázza lépését, hogy “gazdasági világválság idején még inkább megnõ a pontosság és a megbízhatóság jelentõsége a fizetési nehézségekkel küzdõ vállalkozások számára”. Az Európai Uniós források magyarországi kedvezményezettjei szempontjából kedvezõ döntés az ügynökség szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy “a támogatásban részesülõ pályázók a lehetõ legkevesebb kárt szenvedjék el a pénzpiacok krízise miatt”. A késedelmi kamat számításának alapja a fizetési határidõn túl kifizetett számla támogatástartalma, mértéke pedig a határidõ lejáratának napján érvényes jegybanki alapkamat.
      Késedelmi kamatra az a gyõztes pályázó jogosult, akinek a benyújtott kifizetési igénye formailag, tartalmilag megfelelõ, nincs köztartozása, a kifizetési igényéhez kapcsolódóan eleget tesz a jogszabályi feltételeknek, s aki ellen nincs folyamatban szabálytalansági vagy más, a kifizetés felfüggesztésével járó eljárás. A késedelmi kamat fizetésének kötelezettsége nemcsak a 2009. április 1. után, hanem az azt megelõzõen megkötött támogatási szerzõdésekre is vonatkozik. A késedelmi kamat esedékességérõl és összegérõl az érintett projekt végrehajtásáért felelõs kedvezményezettet levélben tájékoztatják.
Eddig 23.700 beérkezett pályázatot számolt össze a hivatal egységes monitoring információs rendszere (EMIR) a 2007-tõl indult Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében. Közülük több mint 9800 a nyertesek száma; õk lehetnek a potenciális “kedvezményezettjei” az április 1-jétõl hatályos kormányrendelet-módosításnak.

A HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI IRODA
minden hétköznap 8 és 16 óra között várja az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázatai iránt érdeklõdõket. Az irodavezetõtõl bõvebb információ kapható a 2009. második félévében pályázható turisztikai, mikrovállalkozás-fejlesztési, falumegújítási és a vidéki örökségek megõrzését szolgáló intézkedésekrõl.
     A Helyi Vidékfejlesztési Iroda és a Kistérségi Koordinációs Hálózat Információs Iroda munkatársai minden csütörtökön 8 és 16 óra között közös fogadóórát tartanak, ahol a vidékfejlesztési pályázati lehetõségek mellett az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatairól is bõvebb információt kaphatnak az érdeklõdõk.
Elérhetõségek: Gyömbér Ferenc irodavezetõ Tel: 63/401-493, 30/860-1718 E-mail:  szentesi@vkszi.hu Cím: 6600 Szentes, Kossuth tér 5.

CSAK AZ INTERNETEN IGÉNYELHETŐ
2009-tõl a területhez kötött támogatásokkal kapcsolatos kérelmet csak elektronikus úton lehet benyújtani a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A múlt évhez képest fontosabb változás a papíralapú igénylések teljes megszüntetése.
     A gyakorlatban az elektronikus támogatás-igénylés azt jelenti, hogy az Ügyfélkapun keresztül történõ bejelentkezés után ellenõrizni kell a regisztrációs adatokat. Ha a kötelezõen kitöltendõ adatok közül bármelyik hiányzik vagy hibás, az elektronikus G002-es adatlap kitöltésével módosítani kell a regisztrációs kérelmet.
A következõ lépésben elõhívhatóak az elõzõ évi kérelem adatai, amelyeket a kitöltõ program segítségével lehet aktualizálni.
A kitöltéssel egy idõben a program ellenõrzi a kérelembe bevitt adatok formai megfelelõségét és hiánytalanságát, így elektronikus kérelemkitöltés és -benyújtás esetén senkinek sem kell formai hiba miatt szankciótól tartania!
    A benyújtáshoz Ügyfélkapu-regisztráció szükséges, ami bármelyik polgármesteri hivatal okmányirodájában megoldható. (A regisztrációhoz személyi igazolvány és lakcímkártya, valamint egy e-mail cím szükséges.) Ha a gazdálkodó nem kívánja regisztráltatni magát, illetve nem rendelkezik számítógéppel, az elektronikus kérelembenyújtást falugazdász vagy agrárkamarai tanácsadó által is meg lehet tenni, valamint arra is lehetõség van, hogy a kérelmet a gazdálkodó saját szakmai tanácsadója segítségével nyújtsa be. A folyamatosan frissített szükséges tájékoztató anyagok, kitöltési útmutatók, oktatási anyagok és jogcím-specifikus segédletek megtalálhatóak az MVH honlapján és az E-kérelem portálon. Az MVH által felkért falugazdász vagy agrárkamarai tanácsadó részletes tájékoztatást nyújt, s felajánlja segítségét is e korszerû ügyintézési mód igénybevételé-hez. A regisztrálást követõen a területalapú támogatási kérelmet május 15-ig lehet benyújtani.

FAÜLTETÉS
Közcélú munkaprogram keretében Szentes Város Önkormányzata több száz fa ültetését végzi a napokban a Mátyás király utcában, a Temetõ utcában, a Sarló utcában, a Somogyi Béla utcában és ezek környékén. Emellett az elmúlt öt évben elültetett fák metszése és kitányérozása is folyamatosan zajlik, valamint ezen fák nyári öntözését is elvégzi az önkormányzat. A munkálatok az idõjárás függvényében folynak, és az õszi idõszakban is folytatódik a fatelepítési akció. Folyamatos a Ligetben, a Hõsök erdejében, a Kórház környékén és a Kertváros területén is a takarítási és parkosítási program, valamint zajlanak a városi játszóterek karbantartási munkálatai is. A város lakótömbjeinél a növényesítés és a faültetés – az ott lakók kérésének eleget téve – szintén a következõ idõszakban fog megtörténni. A játszóterek fejlesztési programjának keretében a magyartési játszótér mellett Szentes hat belvárosi játszóterén raktak ki új játszóeszközöket a városellátó munkatársai.

(Fotó: Erdélyszky Szilvia)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.