Ha csomagol az alakulat…

Ha menni kell, hát induljunk. De hogyan? Természetesen ez a kérdés felvetõdik az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Zászlóalj elõtt is. A technikai eszközökkel bõven ellátott alakulat nagyobb távolságra történõ kitelepülésének legegyszerûbb, és leggazdaságosabb módja a vasúti szállítás.

2009 év az alakulat számára fontos és mozgalmas eseményeket tartogat. Jelen pillanatban a mûszaki gépkezelõi tanfolyam állománya számára alapvetõ fontosságú a technikai eszközeik vasúti szállítási szabályainak, folyamatának, pontos és szakszerû megismerése. Ez mellett az NRF-14 szolgálat ellátására készülõ állománynak, a NATO felajánlott hídépítõ és víztisztító századok állományának szintén fel kell készülniük, szükség esetén, a jelentõs számú technikai eszközeik vasúti szállítására. Mindez maga után vonta a feladatokban részt vevõ állomány, és az érintett technikai eszközök bevonásával, zászlóalj szintû vasúti módszertani foglalkozás végrehajtását, amelyet 2009. március 11-én tartottak meg a szentesi vasútállomáson.

A szükséges munkavédelmi és biztonsági rendszabályok megismerése után megtörtént a technikai eszközök felirányítása a vasúti kocsikra. Zászlók, jelzések, határozott utasítások pontos sora követte egymást, mire minden jármû a helyére került. Az eszközök szabályos rögzítése után a szerelvény útra kész. A foglalkozáson résztvevõ állomány megismerte a vagonírozás folyamatát, biztonságos végrehajtását.
Az eseményt megtekintette Alexander Paulus alezredes, német logisztikai tiszt, aki jelen pillanatban Magyarországon teljesít szolgálatot. Az MH Összhaderõnemi Parancsnokság Logisztikai Fõnökségén, mint német logisztikai cseretiszt, látja el feladatát Székesfehérváron. Látogatásának célja a logisztikai támogatási rendszer felépítésének, mûködésének megismerése volt, amibe szervesen beleillett a vasúti vagonírozás, és szállítás folyamata.

Paulus alezredes (képen balról) elmondta, hogy sok a közös, de sok a különbözõ is a két ország vasúti szállításhoz kötött feladataiban. Németországban minden zászlóaljban vannak ezen feladatok végrehajtására rendszeresített, szállítással foglalkozó katonák, míg itt Magyarországon a gépjármûvek vezetõibõl, kezelõkbõl jelölik ki a végrehajtó állományt a vagonírozás feladataira. A feladatok, felszerelések, eszközök azonosak, vagy nagyon hasonlóak.
Kérdésemre a látottak alapján kifejezte, megítélése szerint nagyon jól és biztonságosan hajtják végre a feladatot a szentesi katonák, betartják a balesetvédelmi elõírásokat. Külön kiemelte, hogy nagyon hasznosnak tartja az ilyen foglalkozásokat, mivel a katonák teljes létszámban részt vesznek a feladatokban, így mindenki megismeri gyakorlás formájában a tevékenységeket, és valós végrehajtás esetén gördülékeny a feladatok teljesítése.
Látogatása befejezéseként az alakulat parancsnoka Nyers József mérnök ezredes (jobbról) tájékoztatta Paulus alezredest a zászlóalj feladatairól, szervezetérõl, eszközeirõl, és a nemzetközi kötelezettségeirõl.
Kép és szöveg:
Juhász László szds.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.