Mit ültessünk a kertünkbe? – Dísznövények mindenkinek!

Elől a sziklakerti növények a pázsitviolával, ám a sátor alatt már ott pompáznak az egynyári virágok is.

Egyre szívesebben és melegebben hívogat a szabadba a csodás tavaszi idő. Aki a kertjét, otthona környékét szeretné még szebbé tenni, a kert növényeit frissíteni, érdemes ellátogatnia a Szentesi Díszfaiskolába, hiszen most van a szezon. Mi is körülnéztünk, és elámultunk.

Sárréti Gyuláné, a Díszfaiskola vezetője kalauzolt az óriási területen, s így néhány igazán különleges ötletet oszthatunk meg önökkel.

A SZIKLAKERTEK ÉKEI

Kövirózsák.
Kristályvirág.

Kezdjük mindjárt az évelő sziklakerti növényekkel, a színes pázsitviolával, a terülő sziklakerti floxokkal, amelyek már bimbót hajtva várják a kiültetést. A kis zöld varjúhájfélék szegélynövényként is látványosak, vagy üde eleven színfoltjai a sziklakertnek. Később virágjuk is lesz. Kaphatók dísz törpeszegfűk, gazdag a választék primulafélékből, kankalinokból. A kövirózsafélék is most nyerik vissza eleven színüket. A különféle díszfűfélék párnásan takarva a talajt, nem sok gondot okoznak egész évben a kertész számára.
Korai virágzású a kristályvirág, ami arra is alkalmas, hogy megfogja, díszítse az árokpartokat. A virágágyások pompás évelői, a kökörcsin, az évelő árvácska, kis fehér szirmaival az ikravirág, vagy a hunyor, utóbbi különlegessége, hogy az elnyílt virág csészéi még hónapokig zölden díszítik a kertet.

CSERJÉK A NAGYOBB KERTEKBE

A bangiták népes családjából.
Csüngő barkák óriási választékban.
Sárga levelű hólyagvessző.

A csüngő (bókoló) barkák magassága attól függ, milyen magas a törzs, amelybe az oltvány kerül. Innen omlanak le a finomabb, vagy éppen az erősebb hajtások – hallhattuk. Odébb, már ugyan elnyílóban, de még ültethető az aranyvessző, ahogy a több színű japánbirs is. A sárga jázmin már a hó alól, januárban előbukkan. Kapható, ültetendő a bangiták teljes családja. Felhívjuk a figyelmet a gazdagon illatozó virágú bangita cserjére. Igen népszerű továbbá a boglárka cserje, mely sárga gombóc virágaival díszíti a kertet, de közkedvelt a babarózsa is.
Kihajtáskor több növény a lombjával díszít, mint pl. az arany-, a narancs-, vagy a vörös hólyagvessző.

AZ ÖRÖKZÖLDEK ÜLTETÉSI IDEJE IS MOST VAN

Ezek a hetek kiválóan alkalmasak az örökzöldek telepítésére. Ezek közül most a korallberkenyét emeljük ki, amely visszavágás után is mindig vöröses-barnás hajtásokkal lepi meg gondozóját, így téve izgalmasabbá a kert színvilágát.

DÍSZFÁK, KÜLÖNLEGESEN, ÁRNYAT ADÓK

Virágzó díszcseresznye.
A díszkörtefa néhány éve terjedt el hazánkban.
Vörös virágú vadgesztenye pattanó rügyekkel, ültetésre kész.

Rendkívüli a választék törzses rózsákból (rózsafák), melyek erős gyökerű vadrózsába lettek beoltva, hogy terülő, tea- és kardrózsák, minden színben, egész nyáron pompázhassanak a kertünkben.
Szép formájú díszcseresznye, díszkörtefák, vérszilvák érkeztek, s már nyílnak, ám pattannak a vörös virágú vadgesztenye rügyei is.

A látvány önmagáért beszél.

A Szentesi Díszfaiskola Szentesen a Vásárhelyi út 146 szám alatt, tavaszi nyitva tartás szerint hétfőtől péntekig 8.00 -17.00 óráig, szombaton 8.00-12.00 óráig, vasárnap pedig 9.00 és 12.00 óra között fogadja a vásárlókat. A munkatársak tanácsadással szolgálnak a kiválasztott növény szakszerű ültetéséhez, gondozásához. További információk kérhetők e-mailben: info@szentesifaiskola.hu és telefonon: 06 30 965 1557. Webáruházként is használhatják a www.szentesifaiskola.hu honlapot.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Különleges kaspók az ültetéshez.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41702 online lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.