Terézke-blog 12: Négy percben öt Petőfi vers

Tövisháti Hunor, a fiatal rapper alig valamivel több, mint négy perces videójában öt Petőfi Sándor költeményt rappel végig, egyes versszakokat többször is. Nem kis figyelem kellett részemről ahhoz, hogy szétválogassam a verseket.

Hogyan találtam rá erre a videóra? Dr. Csíky László orvos szobrászunk legújabb szobra Petőfi Sándorról készült el épp a napokban. Itt láthatják a szobrot és itt hallgathatják meg a fiatal muzsikus alkotását is. Két generáció képviselőjét ihlette meg nagyszerű magyar költőnk.

Nos, a versek a következők a Hunor által követett sorrendben: Petőfi Sándor Koltón, 1847 szeptemberében írta a Szeptember végén c. versét Szendrey Juliához, immár a beteljesedett szerelem ihletésében. Innen megyünk vissza az időben: a második vers „Te a tavaszt szereted… Szatmáron 1846. október 7-10. között írta a költő.
A harmadik: Szerelemnek rózsákkal… Nagybányán 1846. szeptember vége a rögzített keltezése, a további két vers,
Szerelmes vagyon én… (1.) Szerelmes vagyok én…(2) jelöljük ily módon a két azonos című, témájában, mondanivalójában a korabeli, népiesebb gondolatiságú vallomásokat, amelyek 1846. szeptember – októberében születtek.

Júlia és Petőfi Sándor szerelme leginkább a szülői ellenkezés miatt vált viharossá. Júlia édesapja, az erdődi tiszttartó hevesen ellenállt a költő, nőül kérési próbálkozásainak. 1846 és 1847 ősze között Petőfi Sándor többször megkérte Szendrey Júlia kezét. Az apai szigor azonban nem akart engedni, mivel Júlia számára Uray Endre alszolgabírót képzelte megfelelő társnak.  A türelmetlen költő közben Prielle Kornélia színésznő társaságában is fel-feltűnt, ami Júlia bizalmát megingatta. Végül 1847. szeptember 8-án mégis megtartották az esküvőt, a nászútjukat Koltón töltötték.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.